Ex-uutisankkurista ei tulekaan USA:n YK-lähettilästä – median mukaan taustalla lapsenvahtiin liittyvät epäselvyydet

Julkaistu:

Uusi ehdokas ei ole vielä tiedossa Heather Nauertin peruttua tarjouksensa.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkamiesnimityksissä nähtiin jälleen heiluntaa, kun Fox-kanavan entinen uutisankkuri ja ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert perui sunnuntaina tarjouksensa ryhtyä Yhdysvaltain YK-lähettilääksi.

Nauertin valinnalla YK-tehtävään oli jo Trumpin siunaus. Nimitystä ei kuitenkaan koskaan viety senaattiin vahvistettavaksi.

Nauert perusteli perumistaan perhesyillä. Hänen mukaansa kaksi edellistä kuukautta ovat olleet hänen perheelleen uuvuttavia ja perheen kannalta on parasta, että hän peruu tarjouksensa.

CNN ja Washington Post kertovat lähdetietoihin vedoten, että vetäytymisen taustalla on Nauertin palkkaamaan lapsenvahtiin liittyvät epäselvyydet. Nauert oli palkannut jo ennen ulkoministeriöön siirtymistään ulkomaalaisen lapsenvahdin, jolla ei ollut työskentelyn oikeuttavaa viisumia. Työntekoon liittyviä veroja oli myös jäänyt maksamatta ajallaan, mutta ne hoidettiin myöhemmin.

Uutta ehdokasta on määrä esittää pian. Mahdollisista korvaavista ehdokkaista ei ollut vielä sunnuntaina tietoa.

Nauertin nimitys sai jo etukäteen kritiikkiä demokraateilta, koska hänellä ei ole kokemusta diplomatiasta tai neuvotteluista. Moni epäili, kykeneekö hän esimerkiksi käymään neuvotteluja kokeneiden ammattidiplomaattien kanssa.

Nauert sanoo tiedotteessa olevansa kiitollinen presidentti Trumpille ja ulkoministeri Mike Pompeolle siitä luottamuksesta, jonka he antoivat harkitessaan häntä tehtävään.

Edellinen lähettiläs erosi lokakuussa

Tällä hetkellä Yhdysvaltain YK-lähettilään virkaa toimittaa varalähettiläs Jonathan Cohen. Hän nousi virkaan sen jälkeen, kun edellinen lähettiläs Nikki Haley ilmoitti erostaan lokakuussa. Haley ei ole kertonut syytä erolleen.

Trumpin hallinnon ovi on käynyt tiheään hänen valtakautensa aikana. Monet tärkeät ministerit ja viranhaltijat ovat joko eronneet itse tai saaneet potkut. Esimerkiksi puolustusministeri Jim Mattis erosi joulukuussa vastalauseena Trumpin päätökselle vetäytyä Syyriasta.

Trumpin vaalikampanjaan kohdistuneita vaikuttamisepäilyjä tutkineen FBI:n johtajan James Comeyn potkut vuonna 2017 taas aiheuttivat suurta hämmennystä ja kritiikkiä.