Niinistö: Varapresidentti Pence esitti Euroopalle ”kovia tavoitteita” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Niinistö: Varapresidentti Pence esitti Euroopalle ”kovia tavoitteita”

Presidentti Sauli Niinistön mukaan transatlanttisissa suhteissa on selviä säröjä, mutta hän ei halunnut paisutella niitä.

Presidentti Sauli Niinistö piti tiedotustilaisuuden suomalaismedialle Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina.­

16.2.2019 20:47

Presidentti Sauli Niinistö on kuunnellut koko viikonlopun Münchenissä puhetta siitä, kuinka asioista sopiminen on muuttunut maailmanpolitiikassa entistä vaikeammaksi. Helppoa se ei ole Suomessakaan, jossa eduskunnan sote- ja tiedustelulaki-väännöt ovat nostaneet esiin vaikeuden viedä eduskunnassa läpi isoja lakiuudistuksia.

Niinistö ei Münchenissä halunnut ryhtyä arvioimaan eduskunnan työtä, mutta muistutti yleisellä tasolla tiedustelulakien tarpeellisuudesta.

– Yleisellä tasolla olen vuosikaudet yrittänyt korostaa sitä, että meidän on osattava suojata itsemme ja tiedustelulait eräänä tärkeänä suojaelementtinä, mutta en halua lähteä perustuslaki… mitä niitä nyt onkaan…talibaneihin. En halua lähteä perustuslakiasiantuntijaksi.

Niinistö haki puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) loppuviikosta kuohuntaa herättänyttä ilmausta. Jussi Niinistö haukkui tiedustelulait sakkokierrokselle twiiteillään sysänneitä perustuslakiasiantuntijoita perustuslakitalibaneiksi.

Niinistö vahvisti myös jo aiemmin Strasbourgissa esittämänsä näkemyksen siitä, ettei Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskaudella tulla järjestämään korkeantason huippukokousta. Suomen haaveena ollut saada presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin huippukokoukseen, mutta Asvovanmeren tapahtumien vuoksi se ei näytä toteutuvan. Niinistön mukaan Washingtonilla ja Moskovalla on ollut koko keskustelujen ajan mielessä, että Arktinen huippukokous antaisi hyvän tilaisuuden käydä kahdenkeskistä keskustelua.

– Se sitten katkesi Asovanmeren tilanteeseen, jolloin Yhdysvallat ja Trump hyvin selvästi ilmoittivat, etteivät he keskustele ennen kuin Ukrainan merimiehet ovat vapaita.

Trump perui joulukuussa G20-kokoukseen suunnitellun tapaamisen Putinin kanssa Asovanmeren tapahtumien vuoksi. Moskova on kieltäytynyt vapauttamasta Krimin edustalla kiinni ottamansa 24 merimiestä. Niinistön mukaan kaikki osapuolet tietävät nyt hyvin tarkasti missä tilanteessa Arktisen huippukokouksen suhteen ollaan.

– Katsotaan, miten tilanne ehkä saattaa kehittyä.

Niinistö oli kiinnittänyt huomiota Britannian puolustusministeri Gavin Williamsonin eilen Münchenissä pitämään varsin suorasukaiseen Venäjälle suunnattuun puheeseen.

– Se oli hyvin tiukkaa tekstiä. Kannattaa huomata, että hän korosti kovasti Britannian ja Euroopan tulevia suhteita kävipä brexitissä miten tahansa.

Niinistö muistutti, että se on ollut Britannian sanoma jo pidempään.

– Mitä ilmeisimmin he haluavat tuoda sitä sanomaa vapaalle kentälle eli turvallisuuspolitiikkaan, jossa kaikenlainen yhteistyön on mahdollista ja jossa EU:lla ei ole kovin säänneltyä toimintaa. Se on tietenkin hyvä, että he ovat mukana eurooppalaisessa turva-ajattelussa.

Presidentti Niinistö peräsi EU:lle vahvempaa yhteistä ääntä. Hänen mukaansa keskustelu liikkuu nyt liiaksi yksittäisten jäsenmaiden tekemisten ruotimisissa.

– Se ei ole EU:lle hyväksi. Yhdysvaltain entisen varapresidentin Joe Bidenin nostama äidin ohje oli varteenotettava. Hän sanoi, että riidelkää lapset kotona, ettei julkisuudessa tarvitse.

Niinistö kuvasi Bidenin puhetta muutenkin vahvaksi transatlanttisten suhteiden puolustukseksi. Yhdysvaltain nykyinen varapresidentti Mike Pence sai Münchenissä varsin vaattimattomat aplodit Bideniin verrattuna.

Niinistö myönsi transatlanttisissa suhteissa olevan säröjä, mutta ei halunnut paisutella niitä.

– Nykyinen varapresidentti Pence korosti kyllä myöskin Yhdysvaltojen ja Euroopan suhdetta, mutta esitti Yhdysvaltojen aika koviakin tavoitteita. Näitä tässä nyt sitten selvitellään. En mitään järisyttävää katastrofia tässä näe.

Pence peräsi Nato-mailta suurempaa osallistumista taakanjakoon ja kritisoi eurooppalaisia Iranin ydinasesopimukseen mukaan lähdöstä. Sopimus neuvoteltiin presidentti Barack Obaman aikana, mutta Trump on kieltäytynyt allekirjoittamasta sitä.

– Eurooppalaisten kumppaneidemme on tullut aika lopettaa Yhdysvaltojen tällä murhanhimoiselle vallankumoukselliselle hallinnolle asettamien sanktioiden vähättely. Eurooppalaisten kumppaneidemme on aika vetäytyä Iranin ydinasesopimuksesta ja liittyä kanssamme taloudelliseen ja diplomaattiseen painostukseen, Pence messusi.

Hän näytti selkeä sanaisesti peukaloa alaspäin myös Nord Stream 2 -kaasuputkelle. Niinistön ampui alas ajatuksen siitä, että Yhdysvaltojen Nord Stream -kanta voisi jossain vaiheessa muuttua kynnyskysymykseksi Yhdysvaltojen sitoutumisessa Naton turvatakuisiin. Nord Stream nyppii Yhdysvaltoja, koska se haluaa kaupata Eurooppaan LNG:tä eli nesteytettyä kaasua.

Niinistö ei ollut tavannut Münchenissä ensimmäistä kertaa mukana olevaa Yhdysvaltain kongressin puheenjohtajaa Nancy Pelosia tai presidentti Donald Trump tytärtä Ivanka Trumpia.

Jälkimmäinen hehkutti aiemmin päivällä Twitterissä tapaamisensa Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa olleen opettavainen ja kehui tätä ”huikeaksi sankariksi” naisten voimaannuttamisessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?