Niinistö ydinasesopimuksen umpikujasta: Olemmeko lähestymässä 60-lukua?

Julkaistu: , Päivitetty:

Presidentti Sauli Niinistö ehdottaa, että voisiko ydinohjukset kieltävä INF-sopimus jäädä jollain tavalla koskemaan edes Eurooppaa.
Münchenin turvallisuuskokouksen yksi keskeisistä puheenaiheista on ollut keskimatkan ydinohjukset kieltävä INF-sopimus, joka on nyt romuttumassa. Sekä Venäjä että Yhdysvallat ovat vetäytymässä sopimuksessa.

Tilanne on Euroopalle vaikea sillä sopimus suojasi nimenomaan vanhaa manteretta. Venäjää on syytetty sopimuksen rikkomisesta.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan näyttää kuultujen puheenvuorojen valossa kuulostaa siltä, ettei INF-sopimuksella ole paljonkaan toivoa.

– Olemmeko lähestymässä 60-lukua, jolloin elimme kontrolloimatonta kylmää sotaa vai olemmeko matkalla tilanteeseen, jossa diplomatia on tulossa tiensä päähän, Niinistö sanoi ydinaseriisuntaa käsitelleessä paneelissa.

Hän muistutti, että INF-sopimus luotiin turvaamaan Eurooppaa.

– Jos se ei ole voimassa, Eurooppa on suurin häviäjä, Niinistö sanoi.

Alivaltiosihteeri Andrea Lee Thompson Yhdysvaltain ulkoministeriöstä sysäsi pallon Venäjän ruutuun aiemmin paneelissa pitämässään puheenvuorossa.

– Yhdysvallat ei rikkonut sopimusta. Venäjä rikkoi.

Niinistö oli toimittajia tavatessaan hyvin huolestunut siitä, ettei kansainvälisten sopimusten neuvotteleminen esimerkiksi ydinaseiden osalta ota enää onnistuakseen.

– Minkälaiseen aikaan päädymme, jos sellaiset sopimukset, jotka 60-luvulla osattiin tehdä kylmää sotaa lieventämään? Jos nyt ollaan irtautumassa niistäkin, ollaan palaamassa todella pahasti historiaan, Niinistö sanoi.

Niinistö heitti paneelikeskustelussa ilmoille ajatuksen siitä, voisiko INF-sopimus jäädä jollain tavalla koskemaan edes Eurooppaa. Niinistö tarkensi ajatustaan tiedotustilaisuudessa.

– Miksi ei harkittaisi sellaista mahdollisuutta, että Euroopassa laajalti ottaen siis Uralilta Atlantille ei sijoiteta näitä INF-ohjuksia. Muu maailma jäisi sitten muun sopimisen varaan, jos ei siitä koeta sopimaan.

Niinistö muistutti, että Venäjällä ja Yhdysvalloilla on omat murheensa Kiinan suhteen. Kiinan edustaja sanoi Münchenissä, ettei se ole lähdössä mukaan minkäänlaiseen sopimukseen.

– Se kanta oli hyvin odotettu ja moneen kertaan toistettu.