IS Münchenissä: Mike Pence jyrähti Nato-maille – ”Juuri sitä kutsumme vapaan maailman johtajana olemiseksi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS Münchenissä: Mike Pence jyrähti Nato-maille – ”Juuri sitä kutsumme vapaan maailman johtajana olemiseksi”

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence painotti Münchenin turvallisuuskokouksessa, ettei Amerikka ensin ole tarkoittanut Amerikka yksin.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence.­

16.2.2019 13:32

Yhdysvaltain varapresidentti avasi puheensa turvallisuuskokouksessa vastaamalla maan saamaan kritiikkiin. Pence luetteli listan erilaisia sotilaallisia ja taloudellisia uudistuksia, jotka hän katsoi Trumpin saaneen aikaiseksi ja julisti:

– Amerikka on vahvempi kuin koskaan ja Amerikka johtaa maailman näyttämöä jälleen, Pence avasi puheensa.

Eurooppalaiset äänet Münchenin turvallisuuskonferenssissa ovat tänäkin vuonna ilmaisseet huolensa Yhdysvaltojen johtajuudesta ja sitoutumisesta Natoon.

Pence hehkutti Nato-maiden ryhtyneen kaivamaan kuvettaan puolustusmenojensa kasvattamiseksi presidentti Donald Trumpin ansiosta. Nato-maat tosin asettivat tavoitteensa puolustusmenojen nostamisesta kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta jo ennen Trumpin presidentiksi valintaa.

Pence palasi suoraan keskusteluun, jota hän kävi kaksi vuotta sitten Münchenin kulisseissa eurooppalaisen Nato-maan johtajan kanssa.

– Hän oli hyvin suora. Häntä huoletti, että vetäytyisimme sitoumuksistamme. Hän sanoi, että Eurooppa tarvitsee sitä, että Yhdysvallat johtaa maailmaa. Sanoin arvostavani suoruutta ja sanoin: Kun kuulet presidentti Trumpin pyytävän, että Nato-liittolaisemme täyttäisivät itse antamansa sitoumukset yhteiselle puolustuksellemme, se on juuri sitä, mitä me kutsumme vapaan maailman johtajana olemiseksi, Pence sanoi.

Hän saattoi odottaa lauseen jälkeen aplodeja, mutta niitä ei tullut.

Hän painotti, että Nato-maiden tulee edelleen tehdä enemmän. Hän lähetti myös viestin siitä, mitä mieltä Yhdysvallat on aseostoksista muilta kuin Nato-mailta.

– Olemme tehneet selväksi, että emme katsele toimettomana vierestä, kun Nato-liittolaiset ostavat aseita vastustajiltamme. Emme voi taata lännen puolustusta, jos liittolaisemme hankkiutuvat riippuvaiseksi idästä.

Pencen puheesta kuulsi kokonaisuudessaan hyvin vahvasti läpi Trumpin Amerikka ensin -retoriikkaa oli kyse sitten kauppapolitiikasta tai telekommunikaatioyhtiöistä.

– Transatlanttista liittolaisuuttamme puolustetaan ja uudistetaan. Uudistuneella voimalla olemme käyneet taistoon ääri-islamisteja vastaan heidän omalla maallaan meidän ehdoillamme.

Pence teroitti, että ISIS:n kalifaatti on nujerrettu ja 5 miljoonaa ihmistä vapautettu sen otteesta Irakissa ja Syyriassa.

– Juuri tällä hetkellä otetaan haltuun viimeistä mailia alueella, jolla ISIS:n musta lippu aikoinaan liehui, Pence sanoi.

Pence lausui salissa väkeviä sanoja Iranille ja vaati Euroopan maita heittämään hyvästit presidentti Barack Obaman aikana neuvotellulle Iranin-ydinasesopimukselle, jonka Trump on kieltäytynyt vahvistamasta.

Presidentti Trumpin tytär Ivanka ja hänen miehensä Jared Kushner istuivat yleisössä ja seurasivat Penceä tiiviisti koko puheen ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?