Suomi-huijaus leviää Venäjällä – IS jäljitti alkuperän takille, jonka merkki pisti heti silmään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomi-huijaus leviää Venäjällä – IS jäljitti alkuperän takille, jonka merkki pisti heti silmään

Pietarissa järjestetään ”suomalaisia markkinoita”, joissa yksikään takki tai kenkä ei ole Suomesta. IS jäljitti Lapin lämpö -takin juuret Kiinaan asti.

Erityisesti iäkkäät ihmiset tuntuivat menevän halpaan. Miehen takana lukee: ”Suomalaista laatua. Made in Finland.”­

16.2.2019 11:34

”Takkeja ja kenkiä Suomesta, alennus 70 prosenttia.”

”Suomalaista laatua. Made in Finland.”

”Suomisale.”

Muun muassa näillä mainoslauseilla houkuteltiin pietarilaisia ostajia viikko sitten perjantaina jälleen yksille ”suomalaisille markkinoille”, joissa mikään ei ole oikeasti suomalaista.

IS vieraili Suomisale-markkinoilla osoitteessa Sadovaja ulitsa 59, jonne pop-up-kauppa oli pystytetty yhdeksi päiväksi. Samaan aikaan eri puolilla Pietaria oli meneillään vastaavia markkinoita useissa muissa osoitteissa.

Suomisale-markkinat vuokraavat eri puolelta Pietaria tilapäisiä liikepaikkoja päiväksi. Näin pakoillaan viranomaisia ja luodaan kuva ainutlaatuisesta tilaisuudesta ostaa halvalla.­

Sadovajan ”Suomisale” järjestettiin pienessä katutason liiketilassa, joka oli koristeltu sekä ulkoa että sisältä Suomen lipuin. Pääkoristeeksi oli liimattu iso mainoslakana, jossa luki ”Made in Finland”.

Vastuumyyjänä hääri tyköistuvaan ”suomensiniseen” puvuntakkiin pukeutunut nuori mies, joka esittäytyi nimellä Pasha Bujanov.

Itsevarmasti ja korostetun kohteliaasti käyttäytynyt Bujanov ehti yhtä aikaa moneen paikkaan. Samaan aikaan kun hän vastaili IS:n kysymyksiin, hän kiikutti uusia kenkiä sovitettavaksi kauppaan tulleille iäkkäille asiakkaille ja sai luotua markkinatunnelman ”ainutlaatuisesta tilaisuudesta ostaa suomalaista laatua halpaan hintaan”.

Dmitri Negodinin (oik) pahoinpitelyn vuoksi myös Sankt Peterburg tv-kanava kiinnostui ”suomalaisista markkinoista”. Pasha Bujanov myönsi olleensa paikalla, kun Negodin pahoinpideltiin, mutta kiisti syyllistyneensä itse väkivaltaan.­

Kun IS pyysi Bujanovia osoittamaan kaupasta jonkin suomalaisen tuotteen, hän toi näytille takin, jonka vuorikankaasta löytyi teksti ”Lapin lämpö”.

– Katsokaa, tässä on yksi suomalainen takki, Bujanov sanoi esitellen poron kuvalla ja Suomen lipun väreillä koristeltua Lapin lämpö -merkkiä.

Suomalaisin silmin merkki näytti heti epäilyttävältä.

Takkiin kiinnitetty Lapin lämpö -merkki luo mielikuvaa suomalaisesta tuotteesta.­

Tivattaessa Bujanov tunnustikin lopulta, että kaikki myytävät kengät olivat Kiinasta ja takit tulivat puolestaan joko Kiinasta tai Turkista. Hän ei suostunut kuitenkaan myöntämään toimintaa huijaukseksi, sillä ”myydäänhän suomalaisissakin kaupoissa muualta kuin Suomesta tulleita tavaroita”.

– Nämä ovat Pietarista poistuneiden suomalaisten kauppojen jäämävarastoista, joten laadunvarmistus on suomalaista, Bujanov tarjosi seuraavaa selitystä.

Kiinassa valmistettuihin takkeihin oli kiinnitetty Suomisale-merkit.­

Kauppavierailun jälkeen IS tutki Lapin lämpö -takkimerkin salaisuutta.

Patentti- ja rekisterihallituksen tavaramerkkirekisteristä ei löytynyt Lapin lämpö -merkkiä eikä yritysrekisteristäkään löydy sen nimistä yritystä.

Internetistä löytyy kuitenkin Lapin Lämpö- Vesi- ja Ilmastointiteknillinen Yhdistys, johon ovat näköjään törmänneet myös jotkut venäläiset kuluttajat, jotka ovat ihmetelleet erikoiselta kuulostavan suomalaisen vaatemerkin olemassaoloa.

– Lapin lämpö on näköjään elossa ja voi hyvin. Oikeinkirjoitus on tosin ”Lapin lämpö-”, todetaan muun muassa Permin alueella sijaitsevan Tshernushka-nimisen kaupungin yhteisösivuilla.

 Katsokaa,tässä on yksi suomalainen takki.

Tshernushkassa oli kummasteltu jo vuonna 2018 heille ilmestyneitä ”suomalaisia markkinoita”, jossa oli väitetty myytävän ”Lapin lämmön” lisäksi muun muassa Luhdan ja Seppälän varastojen jäämiä.

Todellisuudessa suomalaisilla lämmitysasioilla ei ole mitään tekemistä kyseisen vaatemerkin kanssa.

Pikemmin se kertoo siitä, kuinka ovelasti huijarit rakentavat omaa nettijälkeään niin, että pahaa aavistamaton venäläiskuluttaja voi luulla kaiken olevan kunnossa. Kuin pisteenä i:n päälle merkin nimessä ovat myös ä- ja ö-kirjaimet, jotta mielikuva suomalaisuudesta välittyisi varmasti.

IS löysi venäläisistä avoimista lähteistä lopulta tiedon, jonka mukaan ”Lapin lampo” on venäläisen yrityksen itselleen rekisteröimä vaatemerkki. Ilmoituksensa mukaan yritys valmistuttaa takit Foshanin kaupungissa Etelä-Kiinassa. Mitään Suomeen viittaavaa ei ole myöskään yrityksen omistustiedoissa.

”Suomalaisia markkinoita” markkinoidaan näyttävästi.­

Huijarit käyttävät suomalaismarkkinoilla hyväkseen myös tarinaa, jonka mukaan he myisivät ”tullin takavarikoimia pakotetuotteita” tai ”Stockmannin loppuvarastoa”.

Tarinassa on siteeksi sen verran totta, että venäläinen kuluttaja tietää monenlaisten pakotteiden olemassaolosta ja on myös todennäköisesti kuullut Stockmannin vetäytymisestä Pietarista.

Ja kuten propagandassa aina, ripaus totta auttaa syöttämään isonkin valheen.

Lue lisää: Dmitri yritti estää Suomi-huijareiden mainostamisen Pietarissa – kauppiaat turvautuivat koviin keinoihin

Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen vahvisti IS:lle, että hän ei tiedä mitään väitetyistä Suomisale-markkinoista eikä tunnista esimerkiksi Lapin lämpö -takkimerkkiä.

– Mehän myimme Venäjän toimintamme jo muutama vuosi sitten Revivalle ja varasto siirtyi silloin kaupassa heille, Veijalainen korosti.

Markkinamies Pasha Bujanov oli pukeutunut siniseen takkiin suomalaismielikuvaa korostaakseen.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?