Trumpille Nobel? Presidentti itse haluaisi, mutta ei usko saavansa – vihjaisi Japanin pääministerin jo ehdottaneen

Julkaistu:

Presidentti Donald Trump totesi perjantaina ansaitsevansa Nobelin rauhanpalkinnon.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mielestä hänelle kuuluisi Nobelin rauhanpalkinto hänen tekemästään työstä Syyrian ja Pohjois-Korean suhteen. Trump kuitenkin valitteli, että tuskin saa palkintoa.

Trump otti asian esille Valkoisen talon puutarhassa perjantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa, jossa kertoi aikovansa julistaa maahan kansallisen hätätilan, jonka avulla presidentti tavoittelee rahoitusta haluamalleen rajamuurille.
Trump huomautti, että hänen edeltäjänsä Barack Obama sai Nobelin rauhanpalkinnon 2009 oltuaan vasta muutaman kuukauden presidenttinä.

– He myönsivät sen Obamalle, vaikka hän ei edes tiennyt, miksi sai palkinnon. Hän ehti olla talossa jotain 15 sekuntia ja sai Nobelin palkinnon, Trump laukoi.

– Mutta minulle – tuskin koskaan saan sitä.

Trump väitti pelastaneensa 3 miljoonan Syyrian kapinallismaakunnassa Idlibissä asuvan ihmisen hengen kun oli varoittanut Venäjää, Irania ja Syyrian hallintoa hyökkäämästä sinne.

– Eikä kukaan puhu siitä, Trump valitteli.

Hän kertoi saaneensa Japanin pääministeri Shinzo Abelta ”todella kauniin kopion” viisisivuisesta kirjeestä, jolla Abe ehdotti Trumpille rauhanpalkintoa tämän lievitettyä jännitystä Pohjois-Korean suhteissa.

– Arvaatteko miksi? Koska aiemmin heidän taivaallaan lenteli raketteja ja ohjuksia ja nyt yht’äkkiä kaikki on hyvin. He tuntevat olevansa turvassa, ja minun ansiosta, Trump kertoi heittäen lisäksi, ettei Obaman hallinto pystynyt samaan.

– Myös monet muut ajattelevat samoin (kuin Abe). Mutta tuskin koskaan saan sitä, ja se on OK.

Valkoinen talo ei kommentoinut tarkemmin Trumpin väitettä siitä, että Abe olisi ehdottanut tälle Nobel-palkintoa. Myös Japanin suurlähetystön tiedottaja totesi, ettei hänellä ainakaan ole mitään tietoa kyseisestä kirjeestä.

Nobel-komitean sääntöjen mukaan ehdokkaiden nimiä ei julkisteta 50 vuoteen.

Viime vuoden huhtikuussa Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in totesi Trumpin ansaitsevan Nobelin neuvoteltuaan Pohjois-Korean lopettamaan ydinaseohjelmansa.

Trump tapaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin toistamiseen helmikuun lopulla Hanoissa, Vietnamissa.