Trump julisti kansallisen hätätilan rajamuurin saamiseksi

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti Yhdysvaltoihin kansallisen hätätilan saadakseen rahoitusta muurihankkeelleen.
Hätätila julistetaan, koska kongressi ”oli kyvytön myöntämään presidentin mielestä tarpeellista määrää rahoitusta” rajavalvontaan, perusteli Valkoisen talon kansliapäällikkö Mick Mulvaney.

– Aion allekirjoittaa kansallisen hätätilan, jollainen on tehty useasti aiemminkin. Presidentit ovat tehneet niin vuodesta 1977 lähtien ja se on antanut presidenteille valtaa, Trump totesi Valkoisessa talossa perjantaina.

Presidentti perusteli päätöksen olevan seurausta ”maatamme kohtaavasta huumeiden ja ihmissalakuljettajien, rikollisten ja jengien invaasiosta”.

– Me emme pysty valvomaan omia rajojamme. Aiomme vastata etelärajalla kansallista turvallisuutta uhkaavaan tilanteeseen ja teemme niin, tavalla tai toisella.

– Kaikki tietävät, että muuri toimii, presidentti totesi.
CNN:n mukaan rahoitusta ohjataan muuriin kansallisen turvallisuuden ja valtiovarainministeriön määrärahoista sekä puolustusvoimilta. Juuri asevoimien rahoihin puuttuminen vaati hätätilan julistamista.

Päätös hätätilan julistamisesta jakoi mielipiteitä. Demokraatit ovat sitä vastaan, ja myös jotkut republikaanit pitävät menettelyä perustuslain vastaisena.
Rahoitusesityksessä raja-aitoihin on varattu reilu miljardi, mikä ei kuitenkaan riitä Trumpille. Hätätilan julistamalla presidentti voi kiertää kongressin päätösvallan. Kongressi ei ole suostunut presidentin vaatimuksiin saada 5,7 miljardia dollaria muurin rakentamiseen.

Hätätilan julistaminen menee kuitenkin todennäköisesti tuomioistuimen käsittelyyn. Mediatietojen mukaan oikeusministeriö olisi jo varoittanut Valkoista taloa, että oikeus lähes varmasti estää ainakin väliaikaisesti hätätilan voimaantulon.
Aiemmin puolueet olivat päässeet kongressissa sopuun valtionhallinnon rahoituksesta, jolla turvataan julkishallinnon toiminta budjettikauden loppuun syyskuuhun saakka. Ilman sopua julkista hallintoa oli uhannut sulkeminen perjantaista lähtien.

Hätätilan julistaminen ei ole harvinaista Yhdysvaltain sisäpolitiikassa. Trumpin edeltäjien jäljiltä on Yhdysvalloissa voimassa 31 erillistä hätätilaa, joten Trumpin julistus lisää niiden määrän 32:een.