Putiniinkin luotetaan enemmän kuin Trumpiin – lähetti tyttärensä Ivankan Müncheniin hurmaamaan Eurooppaa

Satakunta maailmanpolitiikan johtohahmoa kokoontuu perjantaina viikonlopuksi Müncheniin pohtimaan, kuka kasaisi maailman takaisin vakaalle ladulle. Suomea edustavat presidentti Sauli Niinistö ja puolustusministeri Jussi Niinistö.

Ivanka Trump aikoo osallistua Münchenin turvallisuuskonferenssiin ja aikataulun niin salliessa katsella myös paikallisia nähtävyyksiä.

15.2.2019 14:33

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on lähettänyt Münchenin turvallisuuskonferenssiin vahvan kaartin hallintonsa kärkinimiä. Kokoukseen osallistuu varapresidentti Mike Pence ja virkaatekevä puolustusministeri Patrick Shanahan. Heidän lisäkseen Trump on lähettänyt Müncheniin tänä vuonna myös tyttärensä Ivanka Trumpin. Tämä tviittasi saapumisestaan aamupäivällä osin saksaksi.

– Saavuin juuri Müncheniin! Es geht los (suom. nyt mennään)!

Ivanka Trump kertoi saksalaisviestimille lastensa toivoneen Münchenistä tuliaisiksi paikallista suklaata ja aikovansa hankkia sitä heille. Aikataulun niin salliessa Ivanka Trump aikoi myös katsella jonkin verran Münchenin nähtävyyksiä.

Donald Trump lähetti Münchenin turvallisuuskonferessiin tyttärensä Ivanka Trumpin muiden hallintonsa kärkinimien ohella.

Ivanka Trump osallistuu Münchenissä naisten asemaa koskevaan keskusteluun. Hän kertoi eilen illalla Twitterissä odottavansa innolla keskustelua siitä, kuinka naisten taloudellinen voimaannuttaminen on myös ”älykästä puolustuspolitiikkaa”. Ivanka Trump on Valkoisen talon lanseeraamaan naisten taloudellisen aseman parantamiseen tähtäävän aloitteen keulakuva.

Jo perjantaina hän tapasi Viron presidentin Kersti Kaljulaidin sekä Ranskan puolustusministerin Florence Parlyn.

Münchenin turvallisuuskokouksessa kynnetään tänäkin vuonna syvissä vesissä. Viime vuonna konferenssissa kysyttiin, miten maailma peruutetaan takaisin kuilun reunalta. Tänä vuonna konferenssissa puhutaan siitä, kenestä oli rikkinäisen palapelin korjaajaksi ja miten temppu olisi mahdollista tehdä.

– Näyttää siltä, että olemme keskellä kansainvälisen järjestyksen keskeisten palojen uudelleenjärjestelyä. Suurvaltojen välisen kamppailun uusi aika on on käynnistymässä ja siinä mukana ovat Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä, konferenssin puheenjohtajana toimiva, suurlähettiläs Wolfgang Ischinger sanoo.

”Suurvaltojen välisen kamppailun uusi aika on on käynnistymässä”, sanoo suurlähettiläs Wolfgang Ischinger.

Osatekijänä uudessa asetelmassa on huoli siitä, että liberaali kansainvälinen järjestys kaipaa nykyisempää jämäkämpää johtajuutta. Perinteisesti sen ja koko vapaan maailman puolustajana on ollut Yhdysvallat. Kokouksessa keskustellaankin tänään erityisen paljon juuri puolustusyhteistyön tulevaisuudesta.

Donald Trumpin Yhdysvallat on käpertynyt enemmän itsensä eikä ole ollut halukas ottamaan harteilleen perinteisellä tavalla vapaan maailman johtajan roolia. Tämä näkyy karusti konferenssin turvallisuusraportissa, jossa viitataan viime vuonna Pew Reserch Centerin tekemään mielipidemittaukseen.

Kun esimerkiksi ranskalaisilta ja saksalaisilta kysyttiin luottamuksesta eri maiden johtajien kykyyn tehdä maailmanpolitiikassa oikeita ratkaisuja, pärjäsi Trump vastauksissa huonoiten. Jopa Venäjän Vladimir Putinin ja Kiinan Xi Jinpingin kykyyn tehdä oikeita ratkaisuja luotettiin enemmän kuin Trumpiin.

Patrick Shanahan saapumassa Saksaan

Saksalaisista vain 10 prosenttia ja ranskalaisista yhdeksän prosenttia luotti Trumpin kykyyn tehdä oikeita ratkaisuja. Kun samaa kysyttiin Putinista, luotti hänen kykyynsä tehdä oikein Saksassa 35 prosenttia ja Ranskassa 20 prosenttia. Kiinan Xille samat luvut olivat Saksassa 30 prosenttia ja Ranskassa 26.

Eurooppalaiset toivovat kuulevansa Münchenissä amerikkalaisilta jälleen kerran vakuutteluja siitä, ettei Yhdysvallat ole kääntämässä vanhalle mantereelle selkäänsä. Yhdysvaltoja edustaa Münchenissä 55. kerran järjestettävässä konferenssissa kaikkien aikojen vahvoin delegaatio.

Konferenssiin osallistuu aina myös Yhdysvaltain kongressin delegaatio. Sen kärkiniemenä on tänä vuonna edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi. Demokraatteihin kuuluva Pelosi on kalistellut sapeleita edustajanhuoneen puheenjohtajan pallilta viime viikkoina useasti presidentti Trumpin kanssa. Kongressin delegaatioon Münchenissa kuuluvat myös senaattorit Lindsey O. Graham, Sheldon Whitehouse, Roger F. Wicker ja James Inhofe.

Nancy Pelosi.

Suomesta Münchenin turvallisuuskokoukseen osallistuvat presidentti Sauli Niinistö ja puolustusministeri Jussi Niinistö (sin).

Presidentti Niinistö osallistuu lauantaina asevalvontaa käsittelevään paneelikeskusteluun konferenssin päälavalla. Lisäksi presidentti Niinistö pitää avauspuheenvuoron arktisen alueen turvallisuutta koskevassa keskustelussa. Suomi toimii Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana toukokuuhun 2019 saakka. Konferenssin aikana presidentti Niinistöllä on myös kahdenvälisiä tapaamisia.

Suomesta Münchenin turvallisuuskonferenssiin osallistuvat tasavallan presidentti Sauli Niinistö (kuvassa) ja puolustusministeri Jussi Niinistö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?