Trumpin aie julistaa hätätila saa kritiikkiä jopa omilta: ”Se on vaarallinen askel”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Monien republikaanien mukaan kansallisen hätätilan julistaminen muurirahoituksen saamiseksi olisi huono ennakkotapaus ja rikkoisi Yhdysvaltojen perustuslakia.
Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo julistaa Yhdysvaltoihin kansallisen hätätilan saadakseen lisää rajaa muurihankkeelleen.

Kongressi hyväksyi torstaina ehdotuksen, jossa muuria varten osoitettiin vajaan 1,4 miljardin dollarin (1,2 mrd:n euron) summa 55 mailin (89 kilometrin) rajaesteen rakentamiseksi. Trump on kuitenkin vaatinut yli viittä miljardia dollaria.

Lue lisää: Tällaisen vallan kansallisen hätätilan julistaminen antaa Trumpille – aiemmin voimassa jo 31 hätätilaa

Suunnitelmat hätätilan julistamisesta jakavat mielipiteitä. Odotetusti demokraatit ovat tuominneet Trumpin aikeen ohittaa kongressi, joka päättää valtion taloudesta.

Mutta myös republikaaneista monet suhtautuvat varauksella kansallisen hätätilan julistamiseen. Republikaanien huolena oli, että kansallisen hätätilan julistaminen vaalilupauksen täyttämiseksi asettaisi huonon ennakkotapauksen tuleville presidenteille. Monen mukaan kongressin kiertäminen rahoituksen hankkimiseksi muurihankkeelle saattaa olla perustuslain vastaista.

– Meillä on kriisi etelärajallamme, mutta mikään kriisi ei oikeuta perustuslain rikkomista, Floridan senaattori Marco Rubio sanoi USA Todayn mukaan.

– Tämän päivän kansallinen hätätila on rajaturvallisuus. Mutta uusi presidentti saattaa käyttää samaa taktiikkaa esimerkiksi Green New Dealin (ehdotus ilmastonmuutokseen ja taloudelliseen epätasa-arvoon puuttuvista ohjelmista) läpiviemiseksi, Rubio totesi.

Edustajainhuoneen republikaanijäsen Cathy McMorris Rodgers sanoi lausunnossaan, että Trumpin suunnitelma heikentäisi vallanjakoa Yhdysvalloissa.

– En tue tätä päätöstä, koska kansallisen hätätilan julistaminen olisi vaarallinen ennakkotapaus, joka heikentää perustuslaissa kuvattua vallanjakoa. Kiertämällä kongressin ja perustuslain ensimmäisen artiklan, presidentti Trump avaa oven muille presidenteille, jotka voivat toimia yksin ilman kongressin hyväksyntää
Kentuckyn senaattori Rand Paul, joka on ollut Trumpin tukijana monessa kysymyksessä, kertoi olevansa pettynyt sekä kongressin hyväksymään budjettiehdotukseen että presidentin aikeeseen julistaa hätätila muurin rakentamiseksi.

– Myös minä haluan vahvemman rajavalvonnan, mukaan lukien muuria joillekin alueille. Mutta sillä on väliä, miten teemme asiat. Yli 1 000 sivua, jotka pudotetaan syliin keskiyöllä, ja toimielinten ulkopuoliset toimeenpanotoimet ovat väärin, riippumatta siitä, mikä puolue niitä tekee, Paul twiittasi.
Usein Trumpia vastaan noussut Mainen senaattori Susan Collins kertoi myös olevansa huolissaan presidentin suunnitelmasta.

– Hätätilan julistaminen tähän tarkoitukseen olisi virhe presidentiltä, Collins sanoi lausunnossa.

Senaattorin mukaan laki kansallisten hätätilojen julistamisesta koskee esimerkiksi luonnonkatastrofeja tai katastrofaalisia tapahtumia kuten 9/11-terrori-iskuja. Collinsin mukaan lain tarkoituksena ei ole antaa presidentille mahdollisuutta yksimielisesti siirtää miljardeja dollareita, jotka oli varattu toiseen tarkoitukseen, tavallisten määrärahoja koskevien prosessien ulkopuolella.

– Se asettaa huonon ennakkotapauksen tuleville presidenteille – sekä demokraateille että republikaaneille – jotka saattavat haluta käyttää samanlaista liikettä kiertääkseen kongressin edistääkseen omia poliittisia tavoitteitaan.
Texasin senaattori John Cornyn ei myöskään antanut tukeaan kansallisen hätätilan julistamiselle.

– Mielestäni se on vaarallinen askel, Cornyn sanoi NBC Newsin mukaan.

Myös Utahin edustajainhuoneen republikaanijäsen Chris Stewartin mukaan Trumpin suunnitelma on huolestuttava.

– Oli presidentillä valta tai ei, se olisi vaarallinen ennakkotapaus ja asettaa Amerikan polulle, jota tulemme katumaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt