Lenora karkasi 15-vuotiaana Syyriaan ja avioitui Isis-taistelijan kanssa – elämä kalifaatissa järkytti

Julkaistu:

Kun terrorijärjestöt ovat menettäneet valtaosan alueistaan, Syyriaan muuttaneet ulkomaalaiset haluavat takaisin kotiin.
Saksalainen Lenora Lemke oli vain 15-vuotias, kun hän karkasi kotoa. Hän lähti Syyriaan Isisin hallitsemalle alueelle ja avioitui saksalaisen Martin Lemken kanssa.

Nyt Lemke on 19-vuotias kahden pienen lapsen äiti, jonka Isis-taistelijaksi epäilty mies on Yhdysvaltojen tukemien kurdijohtoisten SDF-joukkojen hallussa, CNN kertoo.

Lemke toivoo lastensa vuoksi pääsevänsä takaisin Saksaan. Esikoinen Habiba on reilu 1,5 vuotta vanha, mutta kuopus Maria on vain 20 päivää vanha.

– Hänellä ei koskaan ole ollut kunnollista taloa, ei leluja, ei ruokaa, ei maitoa. Haluan antaa hänelle tämän. Toivon niin paljon, että hän saa tämän, normaalin lapsen elämän. Onnea ilman pommeja, Lemke kertoo uutiskanavalle.


Nuori nainen kertoo, kuinka taistelijoiden perheet jätettiin oman onnensa nojaan Isisin alkaessa menettää alueitaan. Lopulta perheet joutuivat rukoilemaan ruokaa ja vettä.

Lemke sanoo, ettei hänen vanhemmalla lapsellaan ole hampaita puutostilojen takia eikä hän pystynyt kävelemään vuoteen, koska oli niin nälkäinen.

– Ensimmäisen kerran sanot: se on Allahin vuoksi. Teen tämän Allahin puolesta, Jumalani puolesta. Mutta kun lapsesi itkee ja pyörii maassa, sanot itsellesi: oletko hullu? Mitä tekemistä tällä on islamin kanssa?

Lemke sanoo Isisin seuraamisen olleen virhe.

– Mutta me olemme osa sitä. Me tuemme heitä. Me elämme heidän kanssaan. Silloin tajuan: Tämä ei ole hyvä. Minä asun täällä, minulla on elämä täällä, mutta olemme osa terroria, ihmisten tappamista.


Monen muun Isisin kutistuvalta alueelta palanneen tavoin Lemke sanoo, ettei hänen miehensä ollut Isisin taistelija.

Esimerkiksi saksalaislehti Zeit on kuitenkin kertonut, että Martin Lemke olisi muun muassa kuulunut Isisin moraalipoliisiin ja terrorijärjestön tiedustelupalveluun.

Lehden vuonna 2017 julkaistun artikkelin mukaan Martin Lemke olisi myös vastannut ulkomaille tehtävien iskujen suunnittelusta. Lehti kertoi myös nähneensä Lemken ystävälleen lähettämänsä Facebook-viestin, jossa mies kertoi katkoneensa ihmisten kauloja.


Lenora Lemke on vain yksi monista ulkomaalaisista, jotka ovat paenneet viikkojen aikana Isisin kutistuvilta alueilta. The New York Timesin mukaan pakenevien joukossa on ollut irakilaisia, saksalaisia, ranskalaisia, venäläisiä, ruotsalaisia ja brittejä.

Viikonloppuna SDF-joukot aloittivat hyökkäyksen Baghuziin, joka kuuluu Isisin ”kalifaatin” rippeisiin Itä-Syyriassa. Vaikka ennen taisteluja alueelta evakuoitiin tuhansia siviilejä, kurdien SDF-joukkojen hallitsemalle alueelle on paennut päivittäin satoja ihmisiä. Osa heistä on Isis-taistelijoiden perheenjäseniä.

– Otamme päivittäin vastaan satoja Isis-perheitä ja heidän lapsiaan, kurdikomentaja Adnan Afrini kertoi The Guardianille keskiviikkona.


Brittilehti The Times kertoi viimeisillään raskaana olevasta Shamina Begumista, joka oli al-Hawlin pakolaisleirillä Pohjois-Syyriassa. Britanniassa kauhistuttiin vuonna 2015, kun teini-ikäisten Begumin, Kadiza Sultanan ja Amira Abasen kerrottiin matkustaneen Syyriaan avioituakseen Isis-taistelijoiden kanssa. Jo heitä ennen Syyriaan oli lähtenyt samasta naapurustosta teinityttö.

Begum kertoi paenneensa taisteluita Baghuzista. Hän sanoi lähteneensä, koska pelkäsi syntymättömän lapsensa puolesta. Nykyisin 19-vuotias nainen sanoi saaneensa kaksi lasta Syyriassa ollessaan. Molemmat olivat kuitenkin kuolleet.

Begum puhui Isisistä välillä ihailevaan sävyyn, välillä toistaen terrorijärjestön propagandaa. Nainen kertoi avioituneensa pian Syyriaan saapumisensa jälkeen 27-vuotiaan hollantilaismiehen kanssa. Elämä Isisin ”pääkaupungissa” Raqqassa oli ollut ”normaalia”.

– Kun näin ensimmäisen irrotetun pään korissa, se ei häirinnyt minua ollenkaan. Se oli taistelukentällä kiinnisaadulta taistelijalta, Islamin viholliselta. Mietin ainoastaan, mitä hän olisi tehnyt musliminaiselle, jos hänellä olisi ollut mahdollisuus.


Toisaalta Begum kertoi, että hänen aviomiestään oli epäilty vakoojaksi ja tämä oli ollut vangittuna yli puoli vuotta.

Begumin mukaan miestä oli myös kidutettu ja hän tiesi Isisin teloittaneen vakoojiksi syytettyjä taistelijoita, vaikka nämä olivat syyttömiä.

– Kalifaatti on mennyttä. Siellä oli niin paljon sortoa ja korruptiota, etten usko heidän ansaitsevan voittoa. Tiedän, mitä kaikki kotona ajattelevat minusta, sillä olen lukenut kaiken, mitä minusta on kirjoitettu netissä. Haluan vain tulla kotiin synnyttääkseni lapseni. Se on kaikki, mitä nyt haluan. Teen kaiken tarvittavan, jotta voin tulla kotiin ja elää rauhassa lapseni kanssa.

Toisin kuin Lemke, Begum ei kuitenkaan katunut Syyriaan lähtemistä.

– En ole enää se sama tyhmä 15-vuotias koulutyttö, joka karkasi Bethnal Greenistä neljä vuotta sitten. En kadu tänne tulemista.

Sekä Begumin että Lemken tilanne on kuitenkin yhtä vaikea, sillä molempien kotimaat ovat olleet haluttomia vastaanottamaan entisiä terrorijärjestön jäseniä. Saksan ulkoministeriö kommentoi torstaina, että valtion hallitus tutkii mahdollisuuksia, jotta Saksan kansalaiset pääsisivät takaisin kotimaahansa. Lemkeä voi kuitenkin uhata pitkä vankeustuomio.

Britannian sisäministeri Sajid Javid puolestaan kertoi BBC:lle yrittävänsä estää Begumin paluun maahan. Jos nuori nainen pääsisi Britanniaan, hänet voidaan asettaa syytteeseen.