Münchenin turvallisuuskonferenssi alkaa, Suomesta mukana presidentti ja puolustusministeri

Julkaistu:

Konferenssin johtajan mukaan liberaali kansainvälinen järjestys on hajoamassa.
Yli sata valtioiden ja hallitusten johtajaa kokoontuu tänään Münchenissä alkavaan kansainväliseen turvallisuuskonferenssiin. Suomesta viikonvaihteen keskusteluihin osallistuvat muun muassa presidentti Sauli Niinistö ja puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.)

Yhdysvalloista Müncheniin saapuu varapresidentti Mike Pencen johtama valtuuskunta. Paikalla ovat myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sekä isäntämaan Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Vuosittain järjestettävän konferenssin saksalaisen pääsihteerin Wolfgang Ischingerin mukaan kokous järjestetään poikkeuksellisessa tilanteessa. Liberaali kansainvälinen järjestys näyttää olevan hajoamassa, eikä mikään ole niin kuin ennen, Ischinger kirjoitti kokouksen alla.

– Kansainvälisen järjestyksen keskeiset osat ovat hajonneet, eikä ole selvää voiko – tai haluaako – kukaan kerätä palasia, Ischinger pohti.

Presidentti Niinistö on mukana asevalvontaa käsittelevässä paneelikeskustelussa konferenssin päälavalla lauantaina. Lisäksi hän pitää avauspuheenvuoron arktisen alueen turvallisuutta koskevassa keskustelussa

Puolustusministeri Niinistöllä on Münchenissä kahdenvälisiä tapaamisia usean eri maan puolustusministerin kanssa.