Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on kuin kummitus – tämä matalaa profiilia pitävän ”kalifin” liikkeistä tiedetään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on kuin kummitus – tämä matalaa profiilia pitävän ”kalifin” liikkeistä tiedetään

Suurimman osan alueistaan menettäneen terrorijärjestön johtaja pysyttelee yhä piilossa.

15.2.2019 6:03

Terrorijärjestö Isisin Syyrian ja Irakin ”kalifaatti” on kutistunut vain noin 30 neliökilometrin alueeksi Syyriassa. Samalla, kun Syyriassa taistellaan Isisin alueen rippeistä, herää kysymys: missä on ”kalifaatin” johtajaksi, kalifiksi, itsensä julistanut Abu Bakr al-Baghdadi?

Vaikka al-Baghdadi elää piilossa, on hän kuitenkin yhä vapaalla jalalla. Sillä on suuri merkitys hänen kannattajilleen.

– Hänellä on hirveän suuri symbolinen merkitys. Islamilaisessa mytologiassa tai perinteessä kalifilla pitää olla tiettyjä kredentiaaleja kuten, että hän on uskonoppinut ja hänen pitää kuulua profeetta Muhammedin sukuun ja niin edelleen. Abu Bakr al-Baghdadi ainakin väitetysti täyttää kaikki nämä kriteerit, Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, kapteeni Antti Paronen avaa al-Baghdadin merkitystä Isisille.

Bagdadin lähellä sijaitsevassa Samarrassa syntynyt al-Baghdadi nousi Isisin johtoon vuonna 2010. Järjestö tosin tunnettiin tuolloin vielä Irakin islamilaisena valtiona. Al-Baghdadi oli liittynyt Isisiksi kehittyvään järjestöön tiettävästi vuonna 2006. Parosen mukaan al-Baghdadi olikin keskeisessä roolissa, kun järjestön johtoporrasta irakilaistettiin.

– Hänen irakilaisuutensa tekee hänestä aika merkittävän suhteessa siihen, kuinka paljon Irakissa saadaan sunnien ja shiiojen välistä väkivaltaa ylläpidettyä.

Toisaalta al-Baghdadia pidetään myös diplomaattisena hahmona, joka on yhdistänyt aiemmin kiistelleitä ryhmittymiä, Paronen kuvailee.

Isisiä ei ole nujerrettu, sanoo Antti Paronen. Sillä on etäpesäkkeitä esimerkiksi Bagdadin esikaupunkialueen sunninaapurustoissa ja Kirkukin alueella.­

Al-Baghdadi on aina pitänyt matalaa profiilia: hän on vain kerran pitänyt julkisen puheen, The Washington Post kertoo. Varmistettuja valokuvia hänestä on tiettävästi vain kaksi ja lisäksi on ruutukaappaus videolla puhuneesta miehestä, jonka uskotaan olevan hän.

Edellisen kerran al-Baghdadia on kuultu Isis-propagandassa viime elokuussa. Reuters uutisoi tuolloin Isisin julkaisseen ääninauhan, jolla al-Baghdadin väitettiin puhuvan. Uutistoimisto ei kuitenkaan pystynyt varmistamaan äänitteen aitoutta.

Nauhoitteella miesääni kehottaa seuraajiaan ”pysymään lujana”.

– Ne, jotka unohtavat uskontonsa, kärsivällisyytensä, jihadin vihollisiaan vastaan sekä varmuutensa luojan lupauksiin, häviävät ja ovat häpäistyjä. Mutta kun he pitävät niistä kiinni, heistä tulee mahtavia ja voitokkaita, jopa tietyn ajan kuluttua, al-Baghdadiksi uskottu mies sanoi äänitteellä AFP:n mukaan.

Abu Bakr al-Baghdadi on tiettävästi pitänyt vain kerran julkisen puheen.­

Varovaisuudesta huolimatta al-Baghdadin kiinnisaaminen tai kuolema on ollut vuosien saatossa useita kertoja lähellä.

Kolmen eri tiedustelujärjestön mukaan al-Baghdadi haavoittui vakavasti ilmaiskussa vuoden 2015 alkupuolella. Irakin terrorisminvastaisissa eliittijoukoissa palveleva komentaja kertoi The Washington Postille viime marraskuussa, että al-Baghdadin viimeisen neljän vuoden aikana saadut vammat todennäköisesti rajoittavat hänen liikkumistaan.

The Guardianin viime vuonna julkaiseman artikkelin mukaan hänet on kyetty kolmesti paikallistamaan, kun hän on käyttänyt radiopuhelinta.

Esimerkiksi marraskuussa 2016 Baghdadi puhui 45 sekunnin puhelun radiopuhelimella. Puhelua kuunnelleet vakoojat hämmästyivät kuullessaan ”kalifin” äänen.

– Hän puhui 45 sekuntia ja sitten hänen vartijansa ottivat radion häneltä. He tajusivat, mitä hän oli tehnyt.

Al-Baghdadin vartijat saivat miehen kuitenkin turvaan ennen kuin vakoojat ehtivät toimia.

Isisin ”kalifaatti” on kutistunut vain noin 30 neliökilometrin alueeksi Syyriassa.­

Tuorein läheltä piti -tilanne sattui tiettävästi viime syyskuussa. The Guardianin haastatteleman syyrialaisen Jumah Hamdi Hamdanin, 53, mukaan al-Baghdadi oli tuolloin al Keshman kylässä lähellä Baghouzia, kun Isisin vierastaistelijat yrittivät vallankaappausta. Yritys päättyi lehden tietojen mukaan kahden päivän kuluttua kiinni saatujen kapinoitsijoiden teloitukseen.

Isisin on kerrottu luvanneen palkkion sille, joka tappaa selkkauksen päätekijäksi uskotun taistelijan.

– Näin hänet omin silmin, Hamdan kertoi al-Baghdadista.

Miehen mukaan al-Baghdadi oli henkivartijoidensa kanssa ollut alueella puolisen vuotta ennen kuin pakeni.

– Hän yritti pitää matalaa profiilia eikä matkustanut kaupungin halki henkivartijoidensa kanssaan, mutta me tiesimme, keitä he olivat. Hän käytti vanhaa, punaista Opel-autoa.

Al-Baghdadin lähipiiri on pysynyt uskollisena terrorijärjestön johtajalle ja auttanut häntä pysymään piilossa. The New York Timesin mukaan miehen uskotaan olevan tällä hetkellä Irakissa.

Parosen mukaan al-Baghdadin tilanne muistuttaa terrorijärjestö al-Qaidan korkeimman johdon asemaa.

– Omat eivät häntä unohda ja lähipiiri tulee säilymään varmasti hänen elämänsä loppuun saakka, Paronen toteaa.

– Hänen surmaamisellaan olisi varmasti strateginen merkitys hänen vastustajilleen. Pystyttäisiin osoittamaan, että siitä Isisistä, joka tunnettiin Isisinä, on päästy. Se on toki valheellinen totuus, mutta sitä pystyttäisiin käyttämään tällaisena propaganda-aseena. Hänen elämänsä tulee todennäköisesti olemaan jatkuvaa piilottelua.

Isisin kannattajia vuonna 2016.­

Parosen mukaan al-Baghdadin elämä riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon Yhdysvallat katsoo hänen surmaamisensa palvelevan maan etua. Irakin ja Syyrian alueella on useita ryhmiä, jotka pitävät al-Baghdadia vihollisenaan, mutta niillä ei ole samanlaisia resursseja kuin Yhdysvalloilla.

– Häntä ei voida verrata (al-Qaidan vuonna 2011 surmattuun johtajaan) Osama bin Ladeniin, vaikka hänen kannattajansa toki ovat käynnistäneet terrorihankkeita Yhdysvalloissakin. Varmasti jossain vaiheessa hänen henkensä ottaminen on agendalla. Todennäköisesti se tapahtuu Irakista käsin, mahdollisesti yhdysvaltalaisten erikoisjoukkojen toimesta tai ilmaiskulla. Seuraavat kuukaudet varmaan näyttävät, kuinka oleellisena Yhdysvallat hänen surmaamistaan pitää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?