Kreml hermostui uudesta pakoteuhasta: ”Ammattimaista rahankiristystä”

Julkaistu:

Venäjän johto vakuuttaa selviävänsä sekä Yhdysvaltain että EU:n uusista rangaistustoimista.
Presidentti Vladimir Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov pitää Yhdysvaltain senaatissa vireillä olevaa lakiesitystä uusista Venäjän-vastaisista pakotteista ”ammattimaisena rahankiristyksenä”, johon Venäjä on hyvin valmistautunut vastaamaan.

Senaattorien Bob Menendezin ja Lindsey Grahamin kirjoittama lakiesitys perustuu Peskovin mukaan ”tarkasti suunniteltuun, pragmaattiseen ja aggressiiviseen kauppapolitiikkaan”, jolla ei ole ”mitään tekemistä kansainvälisen kaupan sääntöjen kanssa”. Peskovin lausunnosta kertoi muun muassa uutiskanava RT torstaina.

Venäjän hallitus harkitsee useita tehokkaita toimia, joilla se voisi suojautua ”hyökkäyksiltä”, Peskov jatkoi.

Venäjä on Peskovin mukaan selviytynyt aiemmistakin pakotteista ja onnistunut jopa luomaan talouskasvua. Peskov tosin myönsi, että Venäjän taloudessa on vakavia rakenteellisia epätasapainoisuuksia.

Uusia pakotteita on luvassa myös Euroopan unionilta, jos Britannian ja muutaman muun EU-maan aloite menee lävitse. Pakotteet olisivat rangaistus Kertshinsalmen välikohtauksesta viime vuoden marraskuun lopussa. Tuolloin Venäjän asevoimat avasi tulen pientä Ukrainan merivoimien laivuetta vastaan ja vangitsi alusten miehistön.

Mediatietojen mukaan EU keskustelee uusista pakotteista ulkoministerikokouksessa ensi maanantaina. Financial Times -lehden lähteiden mukaan pakotteet tulisivat voimaan kahden kuukauden kuluttua, ja EU koordinoisi ne yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi uusia pakotesuunnitelmia keskiviikkona. Uutistoimisto Tassin mukaan Lavrov pitää pakotteita osoituksena EU:n riippuvuudesta Yhdysvalloista ja kyvyttömyydestä saada Ukrainan presidentin Petro Poroshenkoa ruotuun.

– Lisäksi me olemme tekemisissä niiden ihmisten kanssa, jotka asettivat pakotteita Krimin asukkaiden ilmaistua vapaan tahtonsa (liittyä Venäjään) ja alueen yleisen kehityksen vuoksi, erityisesti itäisen Ukrainan.

– Tämä on taas uusi osoitus eurooppalaisten kyvyttömyydestä saada Poroshenko panemaan toimeen Minskin sopimukset. Niin kauan kun eurooppalaiset eivät hallitse asiakkaitaan, heidän on tehtävä jotakin muuta, ja he ovat turvautuneet uuteen pakotepakettiin, Lavrov huomautti.