Terrorijärjestö Al-Qaidalla uusi salakavala strategia

Julkaistu:

Terrorijärjestö Isis on ajettu ahtaalle Syyriassa ja Irakissa. Asiantuntijan mukaan järjestön jättämä valtatyhjiö voi täyttyä ääriliikehdinnällä.
Vaikka Isis on menettänyt valtaosan maistaan, ei sitä ole nujerrettu. Isisillä on etäpesäkkeitä esimerkiksi Bagdadin esikaupunkialueen sunninaapurustoissa ja Kirkukin alueella, Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, kapteeni Antti Paronen kertoo.

– Isisin väkivalta erityisesti Irakin puolella jatkuu, mutta pääseekö se uudestaan merkittävään asemaan?

Parosen mukaan Isisin jättämä valtatyhjiö voi täyttyä sunnalaisella ääriliikehdinnällä, mutta kyse on todennäköisesti erilaisesta toiminnasta kuin mitä Isis on harjoittanut. Esimerkiksi al-Qaidaan linkittyneet ryhmittymät ovat pyrkineet vetäytymään terrorijärjestön brändistä.

– Al-Qaidan uusi strateginen asema on sellainen, että käytännössä ryhmittymät pyrkivät soluttautumaan paikalliseen väestöön ja vakiinnuttamaan asemaansa käyttäen vain verraten vähän väkivaltaa ja terroria, Paronen kuvailee.

– Yhtäkkiä herätään siihen, että jossakin Raqqan kaupungissa on al-Qaidan lippu liehumassa jossain talossa. Se näyttää meille sellaiselta sosiaalitoimistojen työltä ja uskonoppineiden herätystoiminnalta. Ei voida syyttää terrorismista.


Viime joulukuussa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nostatti myrskyn ilmoittamalla, että Yhdysvallat vetäytyy Syyriasta. Temppua on verrattu siihen, kun Yhdysvallat vetäytyi Irakista vuonna 2011 ja jätti jälkeensä valtavan valtatyhjiön, jota esimerkiksi Isis käytti hyväkseen.

Paronen huomauttaa, että Irakista vetäytyminen tapahtui paljon suuremmassa mittakaavassa.

– Ne taistelut, joita Syyriassa käydään, niitä voi Syyrian demokraattinen rintama (SDF) käydä itsenäisesti. Yhdysvaltalaisjoukot ovat auttaneet näitä joukkoja, tukeneet niiden johtorakenteita ja käytännössä koordinoineet ilmatukea.


Paronen suhtautuu kuitenkin skeptisesti siihen, että Yhdysvallat lopettaisi esimerkiksi omat erikoisjoukko-operaationsa alueella.

– Heidän yksinkertaisesti kannattaa olla siellä, koska Venäjä on siellä.

Sen sijaan Paronen pitää mahdollisena, että Isis pyrkii hyödyntämään Yhdysvaltojen vetäytymisen propagandassaan.

– Se pystyisi tekemään tästä ison propagandavoiton. Mutta sekin riippuu siitä, miten hyvin Isis saa omaa viestiään ja tarinaansa maailmalle.