Harvinainen musta leopardi tallentui luonto­kuvaajan kameraan Keniassa: ”Olin saavuttanut unelmani”

rac

Julkaistu:

Afrikassa mustat leopardit ovat vielä harvinaisempia kuin Aasiassa.
Afrikkalainen musta leopardista kerrotaan monia tarinoita, mutta harva on nähnyt eläintä luonnossa saati ottanut siitä kuvia. Luontokuvaaja Will Burrard-Lucas onnistui kuitenkin saamaan useita otoksia eläimestä Keniassa..


Kuvaaja kertoo Daily Mailille matkustaneensa tammikuussa Laikipian alueelle Keniaan löytääkseen salaperäisen kissaeläimen. Burrard-Lucas päätyi tekemään yhteistyötä San Diegon eläintarhan biologien kanssa. Biologit olivat seuranneet mustaa leopardia reilun vuoden. Ensimmäisen kerran he saivat sen kuvattua tammikuussa 2018.

– Olimme aina kuulleet, että musta leopardi asuu tällä alueella, mutta tarinoista puuttui korkealaatuiset kuvat, jotka olisivat vahvistaneet niiden olemassa olon, biologi Nicholas Pilfold kertoo.

– Sen Willin kuvat ja videot meidän omista kameroista nyt todistavat, ja ne ovat poikkeuksellisen harvinaisia mitä tulee niiden tarjoamiin yksityiskohtiin ja ymmärryksen lisäämiseen.
Burrard-Lucas asetti kamera-ansoja alueelle, jossa mustan leopardin oli kerrottu liikkuneen. Ensimmäisenä päivänä valokuvaaja tarkisti innoissaan kameroiden tallentamat otokset, mutta leopardia ei näkynyt missään kuvassa.

Niinpä Burrard-Lucas päätti jättää kamerat moneksi yöksi vielä paikoilleen. Kun kuvaaja palasi kameroiden luo, hän ryhtyi jälleen käymään läpi kuvasaldoa. Kuviin vaikutti taltioituneen vain hyeenoja.

– Vilkaisin nopeasti viimeistä kamera-ansaa, odottaen, etten löytäisi paljon mitään. Selatessani kuvia pysähdyin ja tarkastelin kuvaa enkä kyennyt käsittämään...kaksi silmää, joita ympäröi mustemainen pimeys...musta leopardi! kuvaaja kertoo blogissaan.

– En voinut uskoa sitä ja kesti pari päivää, ennen kuin todellisuus iski siitä, että olin saavuttanut unelmani.
The Telegraphin mukaan Keniassa on aiemminkin kuvattu mustia leopardeja. Esimerkiksi Lewan suojelualueella mustalle leopardille laitettiin pantajäljitin 1990-luvulla. Vuonna 2012 Ol Malon suojelutila julkaisi Facebookissa kuvan mustasta leopardista sen alueella. Viime lokakuussa luontokuvaaja Bobby Neptune julkaisi Keniassa ottamiaan kuvia, joissa näyttäisi olevan musta leopardi.
Mustat leopardit ovat kuitenkin harvinaisia. Mustilla leopardeilla turkin värin saa aikaan melanismi, jonka taustalla on geenimutaatio. Biologi Pilfoldin mukaan vain noin 11 prosenttia maailman leopardeista on mustaturkkisia. Näistä suurin osa elää Kaakkois-Aasiassa.

Mustia leopardeja kutsutaan Afrikassa ja Aasiassa usein myös mustiksi panttereiksi. Latinalaisessa Amerikassa mustaksi pantteriksi saatetaan kutsua myös jaguaaria.