Yhdysvallat uhkaa Venäjää uusilla ”pakotteilla helvetistä” – vaikuttaisivat välittömästi maailmantalouteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat uhkaa Venäjää uusilla ”pakotteilla helvetistä” – vaikuttaisivat välittömästi maailmantalouteen

Asenteet Venäjää kohtaan kovenevat Yhdysvaltain kongressissa.

Julkaistu: 14.2.2019 12:43

Senaattorit tiukensivat entisestään lakiesitystä, joka sisältää ”pakotteet helvetistä”.

Yhdysvaltain senaatti on saanut uudelleen eteensä lakiesityksen, joka iskisi Venäjälle pitkän listan entistä ankarampia pakotteita. Lakiesitystä on vielä terästetty viime vuodesta, jolloin sen sisältöä kutsuttiin ”pakotteiksi helvetistä”.

Virityksiä pakotteiden tiukentamiseksi on myös Euroopan unionissa yhteistyössä Yhdysvaltain kanssa, kertoo Sky News. Tämä hanke ei liity suoraan senaatin lakiesitykseen, vaan uusia pakotteita puuhataan vastatoimena Kertshinsalmen välikohtaukselle. Venäjä pysäytti ja takavarikoi salmessa viime marraskuun lopussa kaksi Ukrainan merivoimien partioalusta ja yhden hinaajan ja vangitsi niiden miehistöt. Ukrainalaiset merimiehet ovat yhä Lefortovon vankilassa Moskovan lähellä. Pakote-esityksen takana on Sky Newsin lähteiden mukaan Britannia ja joukko muita EU-maita.

Senaatin tuore pakote-esitys on puoluerajat ylittävä: sen takana ovat demokraattisenaattori Bob Menendez ja republikaani Lindsey Graham sekä useita muita senaatin ulkoasiainvaliokunnan jäseniä. Viime vuoden elokuussa laadittu alkuperäinen lakiesitys ei edennyt viime istuntokaudella, ennen marraskuussa pidettyjä kongressin välivaaleja. Nyt lakiesitys on entistä tiukempi.

Senaattorit Bob Menendez ja Lindsey Graham ajavat tiukkoja pakotteita Venäjää vastaan.

Pakotteet iskisivät suoraan Venäjän talouden ytimeen: energiasektoriin. Ne kohdistuisivat myös henkilöihin, jotka ”toimittavat tavaroita ja palveluja tai rahoittavat öljyteollisuuden kehittämistä” Venäjällä. Listalla on myös toimia, jotka kohdistuvat rahoituslaitoksia sekä ”poliittisia hahmoja, oligarkkeja, perheenjäseniä ja muita henkilöitä vastaan, jotka helpottavat suoraan tai epäsuorasti Vladimir Putinin puolesta tehtyjä laittomia ja korruptoituneita toimia”.

Näin kovilla pakotteilla olisi välittömiä vaikutuksia Venäjän talouteen, ja ne heijastuisivat myös maailmantalouteen. Lakiesityksen tiellä on vielä monta estettä. Tullakseen voimaan presidentti Donald Trumpin olisi vahvistettava se allekirjoituksellaan.

Lakiesityksen allekirjoittajien perustelut uusille sanktioille ovat entiset: Venäjän aggressiivinen toiminta Ukrainassa ja Syyriassa sekä vaikuttaminen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.

– Yksi asia on entistä selvempi: Moskova jatkaa eteenpäin kunnes se kohtaa aitoa vastarintaa, sanoi Menendez.

Graham puolestaan osoittaa lakiesityksen kärjen suoraan ytimeen – presidentti Putiniin.

– Hänen tulisi lopettaa sekaantuminen Yhdysvaltain vaalijärjestelmään, pysäyttää kyberhyökkäykset Yhdysvaltain infrastruktuuria vastaan, vetää Venäjä pois Ukrainasta ja luopua yrityksistä aiheuttaa kaaosta Syyriassa, Graham sanoi.

Yhdysvallat on jo aiemmin asettanut Venäjän-vastaisia pakotteita, jotka ovat muun muassa jäädyttäneet Kremliä lähellä olevien tahojen varoja Yhdysvalloissa ja asettaneet matkustuskieltoja korkeille virkamiehille. Viimeksi joulukuussa Yhdysvaltain ulkoministeriö ja valtiovarainministeriö lisäsivät pakotelistoille parikymmentä henkilöä, joilla uskotaan olevan yhteyksiä vihamieliseen vaalivaikuttamiseen.

Lue lisää: ”Pakotteet helvetistä” uhkaavat Venäjää – uusien pakotteiden muoto on vielä auki

Senaattorien mielestä pakotteet eivät ole kuitenkaan ole riittävän kovia. Senaattorit eivät myöskään ole tyytyväisiä presidentti Trumpin tapaan rajoittaa pakotetoimia ja pidättäytyä suorasta kritiikistä Putinia kohtaan.

– Presidentti Trumpin tietoinen halvaustila Kremlin aggression edessä on vienyt kongressin kiehumispisteeseen, sanoi Menendez lausunnossaan.

Kovennettujen pakotteiden lisäksi lakiesitys sisältää kaksi terävää piikkiä. Se vaatii senaatilta kahden kolmasosan enemmistöä mahdollisessa äänestyksessä, joka koskisi Yhdysvaltain irtautumista puolustusliitto Natosta. Trump on arvostellut Natoa kovin sanoin.

Toinen piikki lisää painetta Trumpin hallintoa vastaan. Se vaatii ulkoministeriötä tekemään päätöksen siitä, tukeeko Venäjän valtio terrorismia. Jos Venäjä määriteltäisiin terrorismin sponsoriksi, se joutuisi samalle listalle kuin Pohjois-Korea, Iran, Sudan ja Syyria – ja sulkisi Venäjälle monia ovia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?