Brittilehti löysi Isisin kalifaattiin 15-vuotiaana karanneen tytön – lapset kuolleet, anelee pääsyä kotiin

Julkaistu: , Päivitetty:

Brittilehti The Times haastatteli syyrialaisella pakolaisleirillä Shamima Begumia, joka karkasi kahden ystävänsä kanssa kotoa liittyäkseen Isisiin neljä vuotta sitten.
Vuonna 2015 Britannia kohisi kolmesta koulutytöstä, jotka karkasivat kotoaan Itä-Lontoon Bethnal Greenistä ja pakenivat Turkin kautta Syyriaan liittyäkseen äärijärjestö Isisiin. 15-vuotiaat Shamima Begum ja Amira Abase sekä 16-vuotias Kadiza Sultana kuvattiin helmikuussa 2015 Gatwickin lentoasemalla poistumassa maasta matkalla kohti Isisin ”kalifaattia”.

Perheen edustaja kertoi kuitenkin useille brittimedioille, että Raqqassa asuneen tytön uskotaan kuolleen. Perhe oli toistuvasti yrittänyt houkutella tytön palaamaan rajan yli Turkkiin ja turvaan.

Brittikolmikko ei ole ainoa Isisin propagandan nuorista uhreista, mutta heidän tapauksensa on saanut poikkeuksellista huomiota.

Todelliset aikeet salattiin

Perheilleen Shamima Begum ja Amira Abase kertoivat lähtevänsä päivän kestävälle retkelle. He nousivatkin Lontoosta Istanbuliin lähtevälle lennolle.

Muutamassa päivässä he olivat matkustaneet Syyrian rajan yli. He olivat mitä ilmeisimmin viehättyneet Isisin propagandasta netissä ja päättäneet jättää entisen elämänsä.

Brittilehti The Times kertoo löytäneensä nyt 19-vuotiaan Begumin Pohjois-Syyriassa sijaitsevalta al-Hawlin pakolaisleiriltä. Haastattelussa Begum kertoo olevansa yhdeksännellä kuulla raskaana ja haluavansa lapsensa vuoksi takaisin kotiin.

– Haluan vain palata kotiin Britanniaan, mustaan kaapuun pukeutunut Begum sanoo haastattelussa.


Myös lähtiessään raskaana ollut Begum kertoo saaneensa Syyriassa kaksi lasta, jotka molemmat ovat kuolleet. Toisen ystävistään hän kertoo menehtyneen pommituksessa, kun taas toisen kohtalo jää epäselväksi.

Shamima Begum päätyi pakolaisleirille

Syyriaan päästyään Begum kertoo menneensä naimisiin 27-vuotiaan hollantilaisen, islaminuskoon kääntyneen miehen kanssa ja eläneen ”normaalia” elämää kalifaatissa. Hänen mukaansa pari pakeni kaksi viikkoa sitten Isis-taistelijoiden ja näiden perheiden viimeiseksi tukikohdaksi Syyriassa sanotusta Baghuzista, jota on viime aikoina pommitettu raskaasti. Begum kertoo miehensä antautuneen Syyrian armeijan sotilaille, jonka jälkeen hän itse päätyi pakolaisleirille kymmenientuhansien muiden kanssa.

Ei vahvaa katumusta

Brittilehden haastattelussa Begum ei kaikesta huolimatta osoita kovin vahvaa katumusta siitä, että jätti aikoinaan Britannian.

– En ole enää se sama tyhmä 15-vuotias koulutyttö, joka karkasi Bethnal Greenistä neljä vuotta sitten. En kadu tänne tulemista, hän sanoo.


Turvallisuusministeri: Palaajia odottaa rikostutkinta

Britannian sisäministeriö ilmoitti, ettei yksittäistapauksia voi kommentoida.

Turvallisuusministeri Ben Wallace painotti kuitenkin, että kaikki jotka matkustivat Isisin hallussa pitämille alueilla joutuivat suureen vaaraan.

– Jokaista Syyrian tai Irakin konfliktiin osallistunutta brittiä odottaa poliisitutkinta, jossa selvitetään, ovatko he syyllistyneet rikoksin ja uhkaavatko he kansallista turvallisuuttamme.