Kansa raivostui köyhän Papua-Uuden-Guinean edustus­auto­hankinnoista – nyt kalliista autoista lähes 300 on kateissa

Julkaistu:

Papua-Uusi-Guinea
Kateissa olleet Maseratit ja Bentleyt on saatu takaisin, mutta 284 muuta ajoneuvoa on yhä teillä tietämättömillä.
Viime vuoden lopussa Papua-Uusi-Guinea isännöi Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestön APECin huippukokousta. Kokouksen jälkeen isäntämaata on kohdannut ikävä pulma: lähes 300 edustusautoa on yhä kateissa, Reuters uutisoi.

– On 284 ajoneuvoa... jotka annettiin henkilöstölle käytettäväksi APEC-kokouksen aikana eikä niitä ole vielä palautettu, ylikomisario Dennis Corcoran kertoi.

Papua-Uusi-Guinea hankki ennen huippukokousta muun muassa 40 Maserati Quattroporte sedania, kolme Bentleytä, Toyotan Land Cruisereita, Fordeja ja Mazdoja edustusautoiksi vieraille ja kokousjärjestäjille. Pelkästään kolme Bentleyn limusiinia maksoi noin 200 000 euroa per auto, The Australian uutisoi lokakuussa. Lehden mukaan Italiasta kahdella yksityiskoneella tuodut Maseratit maksoivat noin 110 000 euroa kappale.

Autohankinnat herättivät raivoa kansan keskuudessa, sillä maa kärsii köyhyydestä. Noin 40 prosenttia Papua-Uuden-Guinean kansalaisista elää alle eurolla päivässä.

Hallitus lupasikin huutokaupata autot marraskuisen huippukokouksen jälkeen. Luksusautot oli Papua-Uusi-Guinean APEC-ministerin mukaan myyty etukäteen yksityisille ostajille, jotka saisivat autot haltuunsa kokouksen jälkeen.

Tammikuun lopussa muun muassa The Times uutisoi, että moni luksusautoista ja esimerkiksi Japanin ja Kiinan lahjoittamista paloautoista ja ambulansseista oli kateissa.

– Paloautoja, busseja, ambulansseja on laskematta, valtiovarainministeri Ken Ngangan kuvaili.

Toimittaja Emmanuel Narokobin mukaan kateissa olevia autoja liikkuu kaduilla.

– On yleisesti tiedossa, että ajoneuvoilla ajellaan ympäriinsä. Yhdessä paloautossa on koko perhe, sen tyyppistä.

– Heti APEC-kokouksen jälkeen oli muutamia kuvia, joissa yksi tai kaksi Maseratia oli asuintalojen edessä ja betelpähkinätorilla. Pääasiassa kateissa on Toyotan nelivetoautoja, sillä ihmiset voivat ajaa niillä kaupungin ulkopuolella.

Narokobi kyseenalaisti hallituksen väitteen, että ajoneuvoille oli saatu paikallisia ostajia, sillä kalliisiin autoihin ei monella ole varaa.

Poliisin mukaan Maseratit ja Bentleyt on jo paikallistettu ja ne on saatu takaisin.

– Kaikki 40 Maseratia ja kolme Bentleytä on huippukunnossa ja lukittuna rakennukseen vanhalla satamalaiturilla, Corcoran kertoi.

Ylikomisarion mukaan yhdeksän autoa tiedetään varastetuiksi. Lisäksi joistain palautetuista autoista on kadonnut osia ja jotkut palautetuista autoista on ollut ”aika pahoin vaurioituneita”.

Corcoranin mukaan poliisilla on hallussaan lista henkilöistä, joille autoja on annettu.