Kommentti: Venäjän ulkoministeri puhui itsensä pussiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Venäjän ulkoministeri puhui itsensä pussiin

Ulkoministeri Timo Soini (sin) tapasi venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin Moskovassa tiistaina.

Julkaistu: 13.2.2019 12:15

Lavrov leimasi Norjan gps-häiriöhavainnot mielikuvituksen tuotteeksi ja tuli vieneeksi samalla pohjaa pois omilta Nato- pelotteluiltaan, Arja Paananen kirjoittaa Moskovasta.

Vanha vertauskuva käy hyvin kuvaamaan tiistaina käytyä dialogia, kun ulkoministerit Timo Soini (sin) ja Sergei Lavrov pitivät tiedotustilaisuuttaan median edessä Moskovassa.

Suunnilleen näin se nimittäin meni:

– Hyvää päivää.

– Kirvesvartta.

Lavrov oli kuin se tarinan vanha mies, joka veistelee pirtissään kirvesvartta ja miettii samalla, kuinka hän vastaisi paikalle mahdollisesti tulevan satunnaisen vieraan kysymyksiin.

Kirveenvarrenveistäjä on vanhuuttaan jo huonokuuloinen, mutta hän ei millään haluaisi myöntää sitä ulkopuolisille. Niinpä hän kehittelee valmiiksi mielessään vastaukset kaikkiin kysymyksiin, jotka hän olettaa satunnaisen vieraan kysyvän.

Klassinen ohipuhumisen dialogi saakin alkunsa, kun pirttiin astuu yllätysvieras, joka ei aloitakaan keskustelua miehen olettamalla avauskysymyksellä: ”Mitäs se isäntä täällä puuhailee?”

Moskovassa Lavrovilta nimenomaan yritettiin kysyä, mitä se Venäjä oikein puuhailee siellä pohjoisessa Norjan ja Suomen rajoilla gps-häirintäsignaalien kanssa.

Asian oli ottanut Lavrovin kanssa esille ensin Soini virallisten keskustelujen aikana ja tiedotustilaisuudessa siitä kysyivät myös suomalaistoimittajat.

Lavrovin valmiiksi hioma vastaus kuulosti puolestaan asian vakavuuden huomioon ottaen vähintäänkin yhtä kummalliselta kuin se vanhan miehen: ”Kirvesvartta.”

Venäjän nykyisenä taktiikkana on kiistää kaikki sitä vastaan esitetyt kansainväliset väärintekosyytökset joko mielikuvituksellisena tai russofobisena parjauksena. Tällä kertaa Lavrov valitsi vastauspakistaan mielikuvitus-vaihtoehdon.

Norjan tiedusteluviranomaisten vastikään julkaiseman raportin mukaan Venäjä on häirinnyt gps-signaaleja Norjan rajan läheisyydessä jo vuodesta 2017 alkaen. Viime syksynä häiriöt tapahtuivat Trident Juncture -sotaharjoituksen aikana, jolloin myös harjoitukseen osaa ottanut Suomi ne havaitsi.

Tuoreimmat gps-järjestelmän häiriöt ovat sattuneet Norjan mukaan puolestaan tammikuun 9.-10. päivinä juuri samaan aikaan, kun Pohjois-Norjaan oli saapunut brittiläisiä Apache-helikoptereita harjoittelemaan arktisissa olosuhteissa toimimista.

Häiriöiden lähde on paikannettu Petsamon lähistölle sijoitettujen venäläisjoukkojen käyttämiin sähköisiin häirintälaitteisiin.

Suomalaistoimittajien yhteinen kysymys Lavroville kuuluikin, onko Venäjä nyt valmis myöntämään, että häirintä on tullut heiltä. Tai jos ei ole, niin onko Venäjä itse tehnyt jotain tutkimusta siitä, mistä häirintä voi tulla, koska Suomi ja Norja ovat sen kuitenkin havainneet?

Lavrovin mukaan mitään gps-häirintää ei ole koskaan ollutkaan, vaan se on ainoastaan Britannian Theresa Mayn lanseeraaman Venäjä-vastaisen ”highly likely” (hyvin todennäköistä) -periaatteen seuraajiksi ryhtyneiden Norjan ja Suomen mielikuvituksen tuotetta.

– Sanon heti, että emme ole tehneet mitään tutkimusta. Se on fantasiaa, jota ei ole vahvistettu millään faktoilla, sitä ei voi tutkia. Me emme voi tutkia asioita, joita emme ole nähneet, Lavrov vastasi.

Liki samaan hengenvetoon Lavrov kuitenkin muutti puheenaihetta ja ryhtyi maalailemaan kauhukuvia siitä, kuinka Naton sotilaallinen voima ja infrastruktuuri lähestyvät Venäjän rajaa.

Mutta hei, hetkinen?

Miksi ihmeessä Lavrov on niin kovin huolissaan Naton sotilaallisesta infrastruktuurista, jos yksi sen jäsenmaa Norja on hänen vakuuttelunsa mukaan niin alkeellisella tasolla omissa järjestelmissään, että se havaitsee jopa olematonta mielikuvitushäirintää gps-paikannuksessa?

Sillä eihän sellaista sotilasliittoa tarvitse kai todellakaan pelätä, joka ei osaa edes omia satelliittipaikannusjärjestelmiään käyttää ja menee vielä omista fantasiahavainnoistaan syyttämään lapsellisesti Venäjää?

Gps-signaalit eivät ole kuitenkaan mikään mielipideasia. Järjestelmän toimivuuden tai toimimattomuuden Norjan ja Venäjän rajalla havaitsevat kaiken lisäksi yhtä aikaa omilta laitteiltaan useat eri maat tai esimerkiksi alueella liikkuvat lentäjät.

Lavrovilta olisi ollut uskottavampaa vastata vaikkapa niin, että Venäjä on käynnistänyt laajat tutkimukset selvittääkseen, kuka häiritsee gps-signaaleja pohjoisessa ja yrittää vierittää siitä kaiken syyn Venäjän niskaan.

Sillä muuten pitäisi kai vetää johtopäätös, että se onkin Venäjä, jolla on niin alkeelliset laitteet, että se ei kykene havaitsemaan lainkaan joko itse aiheuttamaansa tai muiden alueella aiheuttamaa gps-härintää?

Oli miten oli, yksikään Lavrovin selityksistä ei vakuuta, vaikka hänen pokkansa pitikin hyvin Soinin rinnalla.

Mutta Lavrovhan on tunnetusti mies, joka pystyy kiistämään tarvittaessa vaikka oman olemassaolonsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?