Australiassa taivas repesi vuosien kuivuuden jälkeen – ensin ihmiset riemuitsivat, sitten järkyttävät seuraukset paljastuivat

rac

Julkaistu:

Rankkasateiden aiheuttamat tulvat uhkaavat viedä monelta karjankasvattajalta elinkeinon.
Australian Queenslandissa riemuittiin vielä hetki sitten sateista, jotka tulivat seitsemän vuotta kestäneen kuivuuden jälkeen. Nyt riemu on muuttunut järkytykseksi, sillä arvioiden mukaan lähes puoli miljoonaa nautaa on kuollut sateiden aiheuttamissa tulvissa, CNN uutisoi.

– Ihmiset ovat selvinneet vuosia ja vuosia kestäneestä kuivuudesta ja nyt he ovat joutuneet yhtäkkiä keskelle luonnonkatastrofia, jollaista kukaan siellä ei ole nähnyt aiemmin, osavaltion pääministeri Annastacia Palaszczcuk kuvaili.


Australiassa lihateollisuus on elintärkeää maan taloudelle. Naudanlihaa vietiin vuonna 2017 yli 4,6 miljardin dollarin edestä. Australiassa puolestaan syötiin kotimaista naudanlihaa vuoden aikana yli 5,3 miljardin dollarin edestä. Queenslandin osuus naudanlihan tuotannosta on noin puolet.
Tulvissa kuolleiden eläinten arvoksi on arvioitu yli 187 miljoonaa euroa. Tulvien vaikutukset ovat kuitenkin vakavammat, sillä moni karjankasvattaja ei välttämättä taloudellisesti selviä luonnonkatastrofista.

SBS Newsin mukaan australialaiset karjankasvattajat ovat keskimäärin velkaa yli 310 000 euroa. Queenslandissa useiden karjankasvattajien piti ostaa kiinteistöjä ja maata turvatakseen ruokkiakseen karjaansa kuivuuden aikana. Kun tulvat ovat surmanneet eläimiä, moni on menettänyt tulonlähteensä ja velkojen maksaminen vaikeutuu.


Julkaisun haastatteleman Jacqueline Curleyn perhe on ollut karjankasvattajia 45 vuoden ajan. Hän arvioi, että tulvat ovat vieneet puolet perheen karjasta ja lisää eläimiä todennäköisesti kuolee. Curleyn Clayton-poika, joka johtaa perheen tilaa, tarkasteli tulvien aiheuttamia tuhoja helikopterista käsin.

– Kun Clayton tuli helikopterista, hän oli vitivalkoinen ja voi fyysisesti pahoin, Curley kertoo.

– En ole nähnyt hänen itkevän sen jälkeen, kun hän oli vauva. Sellainen vaikutus tapahtumilla on ihmisiin.
Karjankasvattajat saattavat saada apua tilanteeseensa valtion hätäavusta, mutta valtion tuki ei välttämättä kata tulonmenetystä. Curley toivoo pankkien tulevan karjankasvattajia vastaan.

– Suurimmalla osalla ihmisistä on valtava pankkilaina. Nyt meillä on edessämme jopa neljä vuotta ilman tuloja, joten lainaa on mahdotonta maksaa takaisin.


Tulvat ovat vaikuttaneet myös villieläimiin. The Guardianin artikkelissa Curley ja toinen karjankasvattaja Kate Hunter kertovat kohdanneensa kuolemaa ja tuhoa joka käänteessä, kun he ovat päässeet tutkimaan tulvien aiheuttamia vahinkoja.

– Kuolleita kenguruita roikkuu puissa ja aidoista, lintuja on hukkunut lietteeseen ja jätteisiin ja rakas nautaperheemme makaa kuolleina kasoissa, koska ne ovat kerääntyneet yhteen saadakseen suojaa ja lämpöä. Tämä toistuu ympäri koko aluetta ja on sielua tuhoavaa ajatella, että eläimemme kärsivät näin, kaksikko kirjoittaa.