Venäjällä täysin eri näkemys gps-häirinnästä kuin Suomella ja Norjalla:”Mielikuvituksellisia asioita” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjällä täysin eri näkemys gps-häirinnästä kuin Suomella ja Norjalla:”Mielikuvituksellisia asioita”

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov isännöi tiistaina suomalaista virkaveljeään Timo Soinia Moskovassa Venäjän ulkoministeriön edustushuvilalla järjestetyssä tapaamisessa.

Julkaistu: 12.2.2019 12:50

Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjä ei voi tutkia gps-häirintää, sillä väitteet eivät pohjaudu tosiasioihin. Suomi sanoi jo joulukuussa, että Venäjän harjoittamasta gps-häirinnästä on näyttöä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi Moskovassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että tutkimuksia gps-häirinnästä ei ole tehty Venäjällä, koska ”mielikuvituksellisia asioita” ei ole hänen mukaansa mahdollista tutkia.

Suomalaistoimittajien kysymys Lavroville koski Norjan ilmoittamaa gps-satelliittipaikannuksen häirintää, joka on Norjan mukaan jatkunut vielä tammikuussakin.

Suomalaistoimittajat halusivat tietää muun muassa, onko Venäjä nyt valmis myöntämään häirinnän tulleen heiltä. Tai mikäli Venäjä kiistää tapahtuneen, onko Venäjä suorittanut omia tutkimuksiaan siitä, mistä Suomen ja Norjan havaitsema gps-häirintä on voinut tulla.

– Sanon heti, että emme ole tehneet mitään tutkimusta. Se on fantasiaa, jota ei ole vahvistettu millään faktoilla, sitä ei voi tutkia, Lavrov vastasi.

Gps-häirintää havaittiin Naton Trident Juncture -sotaharjoituksen aikana loka-marraskuussa Lapissa. Norjan mukaan Venäjältä tuleva gps-häirintä on kuitenkin jatkunut yhä edelleen esimerkiksi tammikuussa.

Lehdistötilaisuuden alussa ulkoministeri Timo Soini otti myös itse esille gps-häirinnän ja kertoi keskustelleensa siitä Lavrovin kanssa tiistaiaamun aikana Moskovassa.

Lavrov palasi omassa vastauksessaan myös näihin keskusteluihin:

– Herra ministeri (Soini) on maininnut tästä asiasta. Vastasin, että heti tämän tapahtuman jälkeen meidän sotilaamme ovat sanoneet, että he ovat valmiita istumaan samaan neuvottelupöytään virkaveljiensä kanssa ja käsittelemään faktoja, Lavrov sanoi tulkin välityksellä.

Soini huomautti omasta puolestaan lehdistötilaisuudessa, että Venäjän puolelta tullut gps-häirintä ”ei ollut omiaan lisäämään vakautta ja turvallisuutta Pohjois-Euroopassa”. Soini kertoi myös pyytäneensä Venäjältä lisätietoa gps-signaalien häirinnästä.

– Soini sanoi, että toinen osapuoli odottaa tietoa meiltä siitä, millainen toiminta on aiheuttanut gps-signaalien häirintää. Haluan todeta, että me emme voi tutkia sellaisia asioita, joita emme tiedä. Me tarvitsemme tosiasioita, todisteita, Lavrov painotti vielä toistamiseen.

Lavrovin kertoma poikkeaa suuresti siitä, mitä Suomi ja Norja ovat sanoneet.

Soini kertoi joulukuussa, että Suomella on näyttöä siitä, että Venäjä oli syksyisen gps-häirinnän takana.

– Venäjältä tämä toiminta oli peräisin. Me emme hyväksy tällaista toimintaa, edellytämme, että sellaista ei jatkossa tapahdu, Soini sanoi tuolloin.

Soini kertoi, että asiaa oli selvitetty huolella ja Suomella oli pitävä näyttö asiasta.

Norjan tiedustelupalvelun maanantaina julkaistussa uhkaraportissa todettiin, että Venäjän harjoittama gps-häirintä ei ole loppunut. Norjalainen TV2 kertoi, että esimerkiksi tammikuussa havaittiin gps-häiriöitä Norjan ja Venäjän rajalla. Häiriöiden lähteen kerrottiin sijaitsevaan Petsamon alueella.

Lue lisää: Norja syyttää Venäjän jatkaneen gps-häirintää

Lavrov käytti tiedotustilaisuudessa tilaisuutta myös hyväkseen ja moitti jälleen kerran Naton sotilaallisen aktiivisuuden kasvaneen Venäjän rajan läheisyydessä. Lavrov syytti Natoa myös siitä, että sotilasliitto ei ole pyrkinyt Venäjän tavoin parantamaan lentoturvallisuutta Itämeren alueella, toisin kuin Venäjä on hänen mukaansa tehnyt.

Lavrov kyseenalaisti lisäksi sen, että Suomen kaltaiset liittoutumattomat maat ovat osallistuneet Naton Trident Juncture -sotaharjoitukseen. Hän kuitenkin ilmoitti kunnioittavansa Suomen ilmoitusta, jonka mukaan Suomi ei ole osallistunut artikla numero 5:n mukaisiin harjoituksiin. Lavrovin mukaan Suomen liittoutumattomuus on tärkeää Pohjois-Euroopan vakaudelle.

Soini kommentoi omasta puolestaan myös Suomen osallistumista Naton sotaharjoituksiin.

– Se tapahtuu aina kumppanimaana. Me emme osallistu artikla viiden sisältämään toimintaan. Nämä ovat periaatteita, joita Suomi harjoittaa ja joista Suomi pitää kiinni.

Päivitys klo 13.43: Juttua täydennetty tiedotustilaisuudessa esille tulleilla asioilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?