Ulkomaat

Viikon vanha puolue nousi gallupkolmoseksi Puolassa – ajaa homoliittoja ja hiilikaivosten sulkemista

Julkaistu:

Puola
Vasta perustettu edistysmielinen puolue on noussut mielipidemittauksen kärkipaikoille Puolassa.
Avoimesti homoseksuaalin poliitikon Robert Biedronin vain reilua viikkoa aikaisemmin perustama Wiosna (suom. ”Kevät”) -puolue keräsi maanantaina julkaistussa mielipidemittauksessa 16,2 prosentin kannatuksen, kertoo uutistoimisto AFP. Tuloksella Wiosna on Puolan kolmanneksi suosituin puolue.

Uusi puolue ajaa edistysmielisiä asioita, kuten homoliittojen laillistamista, sukupuolten välistä palkkatasa-arvoa, abortin helpottamista ja internetin vapautta. Tavoitteisiin kuuluu myös kirkon ja valtion erottaminen toisistaan ja kirkon tulojen verottaminen. Maan hiilikaivokset puolue sulkisi vuoteen 2035 mennessä. Syvästi konservatiivisessa ja katolilaisessa Puolassa tavoitteiden saama suosio on yllätys.

Tällä hetkellä Puolaa johtavalla konservatiivisella Laki ja oikeus -puolueella on maan parlamentissa ehdoton enemmistö. Samassa kyselyssä Laki ja oikeus keräsi 37,1 ja toiseksi tullut Kansalaisfoorumi 21,8 prosentin kannatuksen. Puolassa järjestetään vaalit myöhemmin tänä vuonna.

42-vuotias Biedron on aikaisemmin toiminut parlamentin jäsenenä sekä pohjoisen Slupskin kaupungin pormestarina. Ennen politiikkaan siirtymistä Biedron oli perustamassa homofobian vastaista kansalaisjärjestöä. Karismaattista Biedronia on verrattu Kanadan pääministeriin Justin Trudeauhun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– On vielä epäselvää, kestääkö tämä ilmiö, sillä puolueen perustamiskokouksesta on kulunut vasta viikkoa, sanoo Varsovan yliopiston politiikan tutkija Anna Materska-Sosnowska AFP:lle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt