Ulkomaat

IS Texasissa: Täällä rajamuurin rakentaminen on jo alkamassa – Trumpia äänestänyt Luciano pelkää luontoparatiisin tuhoutuvan

rac

Julkaistu:

Yhdysvallat
Texasissa presidentti Donald Trumpin hallinto on onnistunut saamaan luvan noin 50 kilometrin mittaiselle muurinpätkälle, joka uhkaa tuhota ainutlaatuisen luontokohteen.
Yhdysvalloissa keskustelu presidentti Donald Trumpin rajamuurihankkeesta käy kiivaana, kun hallinnon ja kongressin demokraattien on määrä neuvotella sopimus rajaturvallisuuden parantamisesta ja mahdollisten esteiden rakentamisesta. Muuten Trump uhkaa julistaa hätätilan tai sulkea liittovaltion hallinnon uudelleen.
Yhdysvaltain ja Meksikon yli 3 000 kilometriä pitkällä rajalla esteitä on jo satojen kilometrien matkalla – ja myös lisää on tulossa riippumatta Washingtonin riitelystä.

IS vieraili tammikuussa Texasissa Rio Granden rajajoen varressa sijaitsevassa Missionissa, jossa on jo ilmoitettu muurin rakennustöiden alkamisesta. Rahoitus on lyöty lukkoon ja muuri tulee kulkemaan suoraan paikallisen perhoskeskuksen maiden läpi.

– Viimeisen tiedon mukaan puskutraktorit ovat tulossa helmikuun puolivälissä, kertoo keskuksessa työskentelevä Luciano Guerra murheellisena.


National Butterly Center eli kansallinen perhoskeskus on noin 40 hehtaarin kokoinen yksityinen suojelualue ja pieni luontoparatiisi, jossa pelkästään perhoslajeja asustaa noin kaksisataa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuonna Trumpin hallinto onnistui kiertämään suuren määrän ympäristönsuojeluun liittyviä lakeja ja sai luvan aloittaa rajamuurin rakentamisen noin viidenkymmenen kilometrin matkalle Rio Granden varteen. Myös lintujen, kilpikonnien ja muiden joen rannan asukkien elinpaikka voi olla uhattuna.

Tammikuisen kuivana ja viileänä päivänä perhosia ei joen varressa näy montaa, mutta puut ja pensaat kuhisevat trooppisista linnuista. Osaa alueen lajeista – esimerkiksi värikästä loistonärheä ja erikoista kaklattajaa – ei tavata missään muualla Manner-Yhdysvalloissa.


Mailin verran jokea ylös sijaitsee lintuharrastajien suosiossa oleva osavaltion luonnonpuisto. Guerran mukaan puisto tulee todennäköisesti lopettamaan toimintansa muurin katkaistessa yhteyden jokeen.

– Meille on kerrottu muurin tulevan olemaan 18 jalan (5,4 m) korkuinen, pystyssä oleva betonilevy, jonka päällä on yhtä korkeat metallipalkit, Guerra sanoo.

Perhoskeskuksen maista muurin eristämäksi jää noin 70 prosenttia. Yli kymmenmetrinen aita tulee haittaamaan joen yli muuttavien perhosten reittiä ja katkaisemaan sen kokonaan monilta joen varteen liikkuvilta eläimiltä. Tulvien aikaan osa eläimistä voi jäädä satimeen ja hukkua.


Muurin takana oleva 50 metrin kaistale lanataan kokonaan paljaaksi jotta muuria mahdollisesti lähestyvät henkilöt on helpompi havaita. Muurin päällä tulee olemaan kirkkaita kohdevaloja, jotka häiritsevät erityisesti yöeläimiä.

– Jo työkoneet tulevat tappamaan osan villieläimistä. Osan eläimistä pesät tuhoutuvat. Alueella elää useita uhanalaisia lajeja.

Rio Grande on kuivan alueen ainoa merkittävä makean veden lähde. Tästä syystä valtaosa alueen eläinpopulaatioista on keskittynyt joen varteen.

– Sekä me ihmiset että villieläimet olemme riippuvaisia joen vedestä, Guerra muistuttaa.


Eläinten lisäksi perhoskeskuksen ja viereisen puiston kohtalo on surullinen myös ihmisten kannalta. Guerra huomauttaa, että Rio Granden laakso saa merkittävästi tuloja pohjoisessa asuvilta amerikkalaisilta ja kanadalaisilta matkailijoita, jotka saapuvat tänne talveksi nauttimaan lämpimästä säästä ja ihailemaan alueen ainutlaatuista luontoa.

Paikallisille koululaisille puistot ovat olleet harvoja kohteita, joissa on päässyt tutustumaan luontoon ja sitä kautta terveelliseen elämään.


Neljä vuotta keskuksessa työskennelleen Guerran mukaan tuona aikana keskuksessa on vieraillut noin 25 000 koululaista.

Lasten vierailut kertovat hänen mukaansa totuuden siitä vaarallisesta kriisistä, jonka presidentti Trump väittää rajalla vallitsevan. Ainoatakaan vaaratilannetta ei ole tullut vastaan.

– Tyttöpartiolaiset ovat yöpyneet täällä Rio Granden penkereellä. Jos täällä olisi vaarallista, suostuisivat vanhemmat sellaiseen?

Perhoskeskus on haastanut Yhdysvaltojen liittovaltion oikeuteen muurihankkeen vuoksi. Guerra uskoo, että muurin rakennus tullaan aloittamaan, vaikka oikeusprosessi olisi kesken.
Yllättäen Guerra kertoo äänestäneensä Trumpia presidentinvaalissa.

– Olen aina ollut republikaani ja äänestin Donald Trumpia presidentiksi, vaikka en olisi halunnut hänen pääsevän puolueen ehdokkaaksi. Pidin kirjaimellisesti kiinni nenästäni häntä äänestäessäni, hän sanoo.

– En äänestäisi häntä enää koskaan uudestaan, olen oppinut läksyni. Nyt haluan voida sanoa lapsenlapsilleni, että vaikka muuri nousisi tänne, niin tein kaikkeni sen estämiseksi.

Seurauksia luonnolle: eroosio, tulvat, eläinten väheneminen

Mikäli muuri toteutuu, asiantuntijat pelkäävät sillä olevan odottamattomiakin seurauksia alueen luonnolle. Seuraukset eivät riipu siitä, rakennetaanko rajalle muuri, aita tai mikä tahansa muu este.

–Mitä ikinä he rakentavatkin, se tulee olemaan tuhoisaa luontotyypille. Kyse on siitä fyysisestä realiteetista, jonka pysyvä este aiheuttaa yhdelle Pohjois-Amerikan herkimmistä maisemista, sanoi Defenders of Wildlife -luonnonsuojelujärjestön johtaja Bob Dreher National Geographicille tammikuun alkupuolella.

Missionin perhoskeskuksen lisäksi muuri lävistäisi suunnitelmien mukaan myös kuusi muuta luonnonsuojelualuetta pelkästään Texasissa. Kotimaan turvallisuusvirasto poisti Alamossa sijaitsevan Santa Anan luonnonsuojelualueen tältä listalta raivokkaiden vastalauseiden myötä.

Muurin rakentamiselta ei edellytetä yli 30 liittovaltion ympäristölain vaatimusten täyttämistä. Taustalla on vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen säädetty asetus, jonka myötä kotimaan turvallisuusviraston ei tarvitse noudattaa kaikkia lakeja kansallisuuden turvallisuuden nimissä tehdyissä päätöksissään.

National Geographic listasi seuraavia mahdollisia seurauksia raja-alueen luonnolle:

1. Toteutuessaan muuri jakaisi kahtia yhden maan monimuotoisimmista maisemista, jossa elää kaikkiaan 1506 eläin- ja kasvilajia. Niistä 62 on luokiteltu kriittisesti uhanalaisiksi.

2. Muuri lisää maaperän eroosiota, millä on vaikutusta luonnollisiin veden virtauksiin sekä villieläinten käyttäytymiseen. Riskit kasvavat sitä mukaa, kun eläinten liikkuminen estyy.

3. Eläinpopulaatiot saattavat kutistua, kun niiden elinalueita rajoitetaan. Eläimet eivät kykene enää yhtä hyvin vaeltamaan ravinnon ja veden perässä, ja myös maastopalojen ja tulvien alta pakeneminen vaikeutuu.

4. Yksi mahdollinen seuraus ovat tulvat, joita on syntynyt raja-alueelle esimerkiksi Arizonassa sen jälkeen, kun sinne rakennettiin pätkä raja-aitaa presidentti George W. Bushin kaudella. Este toimii patona rankkasateiden tullessa, mikä johtaa toisinaan muun muassa salamatulviin.

Anna Nuutinen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt