Ulkomaat

Demokraattien presidenttikisa kovenee Yhdysvalloissa – jo viides senaattori ilmoittautui mukaan

Julkaistu:

Yhdysvallat
Minnesotan kokenut senaattori Amy Klobuchar tunnetaan maltillisena keskitien kulkijana.
Yhdysvalloissa jo viides istuva senaattori kertoi lähtevänsä mukaan kamppailemaan demokraattipuolueen presidenttiehdokkuudesta, kun Minnesotan osavaltion senaattori Amy Klobuchar avasi kampanjansa sunnuntaina. Presidentti Donald Trump saattaa hyvin saada vuoden 2020 vaaleihin haastajaksi naisen, sillä Klobuchar on jo neljäs demokraattien ehdokkaaksi pyrkivä nainen.

58-vuotias Klobuchar istuu parhaillaan kolmatta kuusivuotista kauttaan senaatissa. Työläistaustan omaavan ja maltillisen Klobucharin odotetaan haastavan Trumpin sekä politiikan sisällössä että johtamisen tyylissä.

Puolueessaan Klobuchar tunnetaan keskitien kulkijana, joka voisi houkutella äänestäjiä myös republikaanileiristä. Demokraattipuolueessa äänekkäimpiä ovat viime aikoina olleet sen vasemman laidan edustajat, joka on syventänyt maan poliittista kahtiajakoa. Maltillisen ehdokkaan toivotaan voivan voittaa demokraateille takaisin osavaltioita, jotka kääntyivät Trumpille vuoden 2016 vaaleissa.

Aiemmin syyttäjänä ja yritysasianajajana toiminut Klobuchar keräsi huomiota viime vuonna tentatessaan korkeimman oikeuden tuomariksi ehdolla ollutta Brett Kavanaughia valintaa edeltäneissä kuulemisissa. Esiintyminen nosti hänet naisten seksuaalisen häirinnän vastaisen taistelun sankarien joukkoon.


Mielipidemittauksissa Klobucharin kannatus presidentiksi on kuitenkin ollut lähellä nollaa, eikä hän ole onnistunut keräämää kampanjarahaa yhtä tehokkaasti kuin monet puolueensa kilpailijat. Amerikkalaismedia on myös kertonut tämän senaatissa työskentelevien alaisten valittaneen työtehtävistään, josta syystä Klobucharin on ollut vaikea palkata riveihinsä osaavia kampanjatyöntekijöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Klobuchar on toistaiseksi välttänyt Trumpin haastamista henkilökohtaisella tasolla, keskittyen arvostelemaan lähinnä tämän poliittisia linjauksia. Sunnuntaina Trump huomioi ehdokkuusilmoituksen huomauttamalla Twitter-tilillään, että ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta puhunut Klobuchar valitsi huonon päivän esiintymiselleen puhuessaan yleisölle sankassa lumisateessa ja kymmenen pakkasasteen kelissä.

– Huono ajoitus. Puheensa lopussa hän näytti lumimieheltä (naiselta)! Trump vitsaili.
Samana viikonloppuna oman ehdokkuutensa julisti toinen demokraattisenaattori, Massachusettsin osavaltiota edustava Elizabeth Warren, joka hyökkäsi jo sunnuntaina rajusti Trumpin kimppuun kampanjoidessaan Iowassa.

Puolueen senaattoreista omat kampanjansa ovat käynnistäneet myös Cory Booker, Kamala Harris ja Kirsten Gillibrand. Ehdokkuutensa varmistaneita demokraatteja on ilmaantunut kaikkiaan jo yhdeksän.