Ulkomaat

Mellakkavarusteiset poliisit tukahduttivat ”Äidinraivon marssin” Pietarissa – ”He pelkäävät meitä äitejä kuin amerikkalaisia”

rac

Julkaistu:

Venäjä
IS seurasi Pietarissa, kuinka sadat mellakkavarusteiset poliisit tukahduttivat ”Äidinraivon marssiksi” nimetyn mielenosoituksen ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan.
Iäkäs nainen pitelee Amiraliteetin edustalla olevassa puistossa mustavalkoista taulua, jossa äiti näyttää surevan kuolinvuoteella olevaa poikaansa. Taulun oikeaan yläkulmaan on kirjoitettu vuosiluku 2019.

Aivan vieressä naisen toimia seuraa tarkkaavaisesti useiden kymmenien mellakkapoliisien ryhmä. He antavat naisen olla rauhassa, mutta megafonista kuuluu koko ajan monotonisella äänellä luettu kuulutus:

– Pyydämme teitä hajaantumaan, kokoontuminen on laiton…


Taulua pitelevä nainen seisoo tyynesti paikallaan ja esittäytyy Irina Andrejevaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Me vanhemmat sukupolvet kannamme vastuun siitä, että päästimme nykyiset johtajat valtaan. Olen täällä meidän nuortemme puolesta. Tästä puuttuvat enää teloitukset, Andrejeva kertoi protestinsa syyksi.


Hetkeä aiemmin mellakkapoliisit olivat käyneet jo napsimassa väkijoukosta erilleen mielenosoituksen johtohahmot, jotka vietiin puiston vierellä odottaneisiin poliisiautoihin. Noin 150 osallistujan joukosta pidätetyksi joutui Pietarissa ainakin kahdeksan henkilöä.

Äidinraivon marssiksi nimetty mielenosoitus järjestettiin sunnuntaina useissa venäläisissä kaupungeissa Avoin Venäjä -järjestön aktivistin Anastasija Shevtshenkon tueksi ja kaikkien poliittisin perustein vangittujen venäläisten äitien tueksi.

Shevtshenko on parhaillaan kahden kuukauden mittaisessa kotiarestissa Donin Rostovissa. Hänen syytetään toimivan Venäjällä ”ei-toivotuksi” järjestöksi julistetussa oppositio-organisaatiossa.

– Katsokaa, kuinka paljon poliiseja on paikalla. Paljon enemmän kuin mielenosoittajia. Tämä kertoo siitä, kuinka paljon he meitä pelkäävät, Pietarin marssille osallistunut Nadezhda Teplinskaja sanoi IS:lle.

– Kysyin muutamalta poliisilta, että amerikkalaisiako te olette täällä torjumassa. Mutta ei, he pelkäävät meitä äitejä kuten amerikkalaisia. Siinä mielessä tämä mielenosoitus täytti tehtävänsä, että me saimme heidät tulemaan tänne näin suurella joukolla näyttämään pelkonsa, Teplinskaja sanoi.


Pietarissa Äidinraivon marssin sitkeimmät osanottajat jatkoivat kaikesta huolimatta matkaansa Amiraliteetilta Nevski prospektia pitkin Katariinan puistikolle asti. Siihen mennessä osallistujamäärä oli kuitenkin tippunut vain noin viiteenkymmeneen henkilöön.

Äidinraivon marssi järjestettiin Pietarin ja Moskovan lisäksi myös useissa muissa venäläiskaupungeissa. Suurin osa protesteista oli laittomia, sillä poliisi ei ollut antanut niille mielenosoituslupaa vedoten muun muassa erilaisiin hakemuksen muotovirheisiin.
  • Jutun kuvituksena olevalla videolla on kuvaa Äidinraivon marssilta sekä Moskovasta että Pietarista.
Anastasija Shevtshenkon tapaus on herättänyt Venäjällä laajaa huomiota sen vuoksi, että hänen 17-vuotias vaikeasti vammainen tyttärensä menehtyi pian äidin kotiarestin alkamisen jälkeen sairaalassa.

Lue lisää: Uusi rikospykälä käyttöön Venäjällä: Kolmen lapsen äidistä tuli ensimmäinen ”ei-toivottu” – joutui kotiarestiin

Venäjän opposition edustajat pitävät Shevtshenkon kotiarestia pelkkänä simputuksena, sillä hänen tyttärensä vaikea terveydentila oli tiedossa jo kotiarestin alkamisen aikaan tammikuun 23. päivänä.

Aluksi Shevtshenkolla oli vaikeuksia päästä käymään tyttärensä luona, mutta lopulta hänen sallittiin tulla tämän sairasvuoteelle viimeisiksi elinhetkiksi. Alina-tytär kuoli 31. tammikuuta. Shevtshenkon sallittiin osallistua myös tyttärensä hautajaisiin.

Shevtshenkon kotiaresti kestää 20. maaliskuuta asti. Häntä vastaan on nostettu syytteet, joista maksimirangaistus voi olla jopa kuusi vuotta vankeutta. Oikeudenkäynnin alkamispäivää ei ole vielä ilmoitettu.


Venäjällä on myös useita muita suurta julkisuutta saaneita oikeusjuttuja, joissa syytettyinä on perheenäitejä tai nuoria naisia poliittisin perustein esimerkiksi ”ekstremismistä” eli äärijärjestöihin kuulumisesta epäiltyinä.

Joissakin tapauksissa oikeusjutut käsittelevät puolestaan ainakin muodollisesti tavanomaisia rikoksia, kuten esimerkiksi Pskovissa pidätetyn Lija Milushkinan tapauksessa.

Milushkina ja hänen Artjom-puolisonsa vangittiin tammikuussa huumekaupasta epäiltyinä, mutta pariskunnan tukijoiden mukaan kyse on lavastetusta jutusta. Milushkina on niin ikään yksi Avoin Venäjä (Otkrytaja Rossija) -järjestön aktivisteista.

Otkrytaja Rossija on ex-oligarkki Mihail Hodorkovskin tukema oppositioryhmä. Venäjän vallanpitäjät epäilevät Avointa Venäjää yhteistyöstä ulkovaltioiden kanssa ja yrityksestä saada aikaan värivallankumous Venäjällä.