Ulkomaat

Donald Trump toistaa samaa muuri­väitettä jatkuvasti, mutta todisteet puuttuvat

Julkaistu:

Yhdysvallat
”Rakentakaa muuri ja rikollisuus laskee”, Trump väittää. Aukottomia todisteita väitteen paikkansapitävyydestä ei kuitenkaan ole.
”Rakentakaa muuri ja rikollisuus laskee” on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusi iskulause, jota hän on toistellut viime viikkoina muun muassa Twitterissä. Se, minkälaisen muurin, aidan tai esteen Trump lopulta Meksikon vastaiselle rajalle haluaa, tuntuu vaihtelevan viikosta toiseen. Mutta perustelut ovat pysyneet samana: Trumpin mukaan Yhdysvaltain etelärajalla on humanitaarinen kriisi ja turvallisuuskriisi, jotka vain muuri voi lopulta ratkaista.

Trump on sanonut, että Meksikon aitaamattoman rajan yli virtaa maahan niin huumeita, rikollisia kuin terroristeja. Presidentin koville väitteille on kuitenkin vaikea löytää yksiselitteisiä perusteita.

Muuri ei pysäytä huumeita

Huumeiden salakuljetus on Trumpille yksi keskeisimmistä perusteita muurin rakentamiselle. Hänen mukaansa juuri muuri voisi estää huumeiden tulon maahan. Näin ei kuitenkaan näytä olevan.

Yhdysvaltain huumepoliisin raportit kertovat, että huumeita tuodaan maahan suoraan viranomaisten nenän edestä. Esimerkiksi heroiinia, jonka käyttö on Yhdysvalloissa yleistynyt, tuodaan huumepoliisin mukaan pääosin virallisten rajanylityspaikkojen kautta. Sama koskee meta-amfetamiinin ja kokaiinin salakuljetusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaa tarinaa ovat kertoneet huumeita salakuljettaneet rikolliset. Uutiskanava CNN:n mukaan meksikolaisen huumepomon Joaquin ”El Chapo” Guzmanin oikeudenkäynnissä todistajat ovat sanoneet, että huumeita on tuotu Yhdysvaltoihin muun muassa autoihin piilotettuina virallisten rajanylityspaikkojen yli.


USA:han pyrkii nyt erityisesti perheitä

Presidentin kriisipuheista saa helposti käsityksen, että Meksikon ja Yhdysvaltain välistä rajaa on nyt ylittämässä ennätysmäärä laittomia siirtolaisia.

Yhdysvaltalaismedian keräämien tietojen mukaan laittomien rajanylitysten määrä on kuitenkin laskenut jo lähes kahden vuosikymmenen ajan.

Aivan viime vuosina Keski-Amerikasta pakenevien perheiden ja yksin tulevien lasten määrä rajalla on kasvanut. Näistä tulijoista moni kuitenkin saapuu maahan rajanylityspaikkojen kautta ja ilmoittautuu vapaaehtoisesti Yhdysvaltain viranomaisille hakeakseen turvapaikkaa.


Trump on maalannut paperittomista siirtolaisista kuvaa vaarallisina rikollisina, muun muassa uuden iskulauseensa avulla. Lausunnossaan hän on väittänyt, että laittomasti maahan tulleet ovat tappaneet julmasti tuhansia amerikkalaisia.

Esimerkiksi The New York Times on kertonut useaan tutkimukseen nojaten, että maahanmuuton ja rikollisuuden välillä ei ole löydetty yhteyttä. Tutkimuslaitos The Cato Institute on selvittänyt, että Teksasin osavaltiossa, jossa maahanmuuttostatus kirjataan rikostilastoihin, paperittomat siirtolaiset tekevät vähemmän rikoksia kuin Yhdysvaltain kansalaiset.

Terroristeja etelärajalla?

Muun muassa taannoisella Irakin-vierailullaan Trump sanoi, että Meksikon rajan yli Yhdysvaltoihin saapuu terroristeja. Edes Trumpin hallinnon omat raportit eivät tue väitteitä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön raportin mukaan todisteet eivät viittaa siihen, että kansainväliset terroristiryhmät olisivat asettuneet Meksikoon. Lisäksi The Washington Postin mukaan lähes kaikki Yhdysvaltoihin pyrkivät terroristiepäillyt on otettu kiinni lentokentillä.