Ulkomaat

Trump pilkkaa vaalikampanjansa käynnistänyttä senaattoria – viittaus 1800-luvun joukkomurhaan raivostuttaa

Julkaistu:

Presidentti Donald Trump ilkkuu senaattori Elizabeth Warrenille, joka on aiemmin esiintynyt alkuperäiskansan edustajana.
Demokraattipuoluetta edustava Warren käynnisti kampanjansa puolueensa presidenttiehdokkaaksi lauantaina. Massachusettsin osavaltion senaattorina toimiva Warren on ollut viime aikoina otsikoissa lähinnä omasta sukutaustastaan syntyneen kohun vuoksi.

Warren on vuosien varrella kertonut sukunsa periytyvän osittain Amerikan alkuperäisasukkaista, perustaen tietonsa vanhaan sukutarinaan. Trump on ottanut tavakseen pilkata Warrenia tämän kertoman vuoksi, kutsuen tätä kampanjatilaisuuksissaan ja Twitter-tilillään pilkallisesti ”Pocahontasiksi” ja sanoen tarinan intiaanijuurista olevan puppua.

Taustansa todistaakseen Warren teetätti viime vuoden lopulla dna-testin, jonka mukaan hänellä on sukulaisuutta alkuperäiskansan edustajiin kuudesta kymmeneen sukupolven takaa. Trump ja tämän liittolaiset riemastuivat testin tuloksesta, jonka perusteella sukulaisuus intiaaneihin on todella kaukainen ja hyvin tavallinen Yhdysvalloissa.

Helmikuun alussa Warren pyysi anteeksi Cherokee-intiaanien heimolta dna-testin tekemistä. Alkuperäiskansoilla on oikeus määritellä itse heimoonsa kuuluvat henkilöt, eikä määrittelyä tehdä dna-testin perusteella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällä viikolla kohu paheni entisestään, kun amerikkalaislehti Washington Post kertoi Warrenin merkinneen itsensä etnisesti alkuperäiskansan edustajaksi 1980-luvulla hakiessaan lupaa toimia asianajajana Texasin osavaltiossa. Warrenin on epäilty yrittäneen hyötyä vähemmistöön kuulumisesta, jonka hän on kuitenkin itse kiistänyt.

Lauantaina Trump ilkkui jälleen Twitter-tilillään Warrenille, kutsuen tätä arvostelijoiden mukaan rasistisella Pocahontas-pilkkanimellä.

– Aikooko hän pyrkiä presidentiksi ensimmäisenä alkuperäiskansaa edustavana ehdokkaana, vai onko hän päättänyt 32 vuoden jälkeen, ettei tämä toimi enää kovin hyvin? Trump kyseli pilkallisesti.
Viestissään Trump myös kirjoitti odottavansa näkevänsä Warrenin vaalikentillä. Trump painotti sanaa trail kirjoittamalla sen isoilla kirjaimilla, joka tulkittiin sosiaalisessa mediassa ja monissa amerikkalaisviestimissä viittaukseksi Trail of Tears (Kyynelten polku) -nimellä tunnettuun intiaanien pakkomuuttoon.

1830-luvulla Yhdysvalloissa säädettiin laki, joka pakotti useat Mississippi-joen itäpuolella eurooppalaisten siirtolaisten rinnalla eläneet alkuperäisheimot muuttamaan joen länsipuolelle ja asettumaan nykyisen Oklahoman osavaltion alueelle. Intiaanit pakotettiin vaeltamaan tuhansien kilometrien matkaa uuteen kotiinsa, ja tuhannet menehtyivät matkan aikana.

Intiaanit muuttamaan pakottavan lain allekirjoitti presidentti Andrew Jackson vuonna 1830. Valkoiseen taloon muutettuaan Trump valitsi Jacksonin muotokuvan ovaalinmuotoisen toimistonsa seinälle.

Aikaisemmin Trump on Warrenia pilkatessaan tehnyt pilaa myös Wounded Kneen verilöylystä, jossa Yhdysvaltain armeijan sotilaat surmasivat 150-300 lakota-heimon intiaania Etelä-Dakotassa vuonna 1890. Sosiaalisessa mediassa harva uskoi viittauksen Kyynelten polkuun olleen vahinko, ja Trumpin viesti herätti tuoreeltaan suuttumusta ja epäuskoisia kommentteja.

– Lisättynä siihen, kuinka kamala tämä tviitti on yleisesti... pilaileeko Trump tässä Kyynelten polulla? Koska jos tämä pitää paikkansa, on se sairasta, kirjoitti amerikkalainen politiikan tutkija ja kolumnisti Brian Klaas.