Toronton sarjamurhaaja Bruce McArthur, 67, sai elinkautisen – ”Hän olisi epäilemättä jatkanut tappamista, ellei olisi jäänyt kiinni”

Julkaistu:

Kanada
Toronton homoyhteisössä pelättiin vuosien ajan, että sen jäsenet olivat sarjamurhaajan tähtäimessä. ”He olivat oikeassa”, syyttäjä myönsi oikeudessa.
Kanadan Torontossa kahdeksan miestä surmannut sarjamurhaaja Bruce McArthur, 67, tuomittiin perjantaina elinkautiseen vankeuteen. Tuomiosta kertoivat muun muassa kanadalainen CTV News, CNN sekä New York Times.

Murhat jo aiemmin tunnustaneella McArthurilla ei ole mahdollisuutta hakea ehdonalaiseen vapauteen ennen kuin hän on 91-vuotias.


McArthur pidätettiin tammikuussa 2018 ja hän sai saman tien syytteet kahden edellisenä vuonna kadonneeksi ilmoitetun miehen murhista. Tämän jälkeen viranomaiset tekivät laajoja etsintöjä eri puolilla Torontoa sijaitsevissa paikoissa, joissa maisemapuutarhurina toiminut mies oli työskennellyt.

Tutkinta johti uusiin murhasyytteisiin. McArthurin uhrit olivat nimeltään Andrew Kinsman, Selim Esen, Majeed Kayhan, Soroush Mahmudi, Dean Lisowick, Skandaraj Navaratnam, Abdulbasir Faizi sekä Kirushna Kumar Kanagaratnam.


Syyttäjien mukaan ensimmäinen uhri oli Navaratnam, jonka McArthur murhasi syyskuussa 2010. McArthurin jäljille viranomaiset pääsivät vasta kesällä 2017, jolloin uhreista viimeinen, Kinsman, oli ilmoitettu kadonneeksi.
Suurin osa uhreista oli Etelä-Aasiasta ja Lähi-idästä lähtöisin olleita maahanmuuttajia. Useat heistä asuivat tai liikkuivat Torontossa homoseksuaalien suosiossa olevassa, Gay Villageksi kutsutussa naapurustossa.

Viranomaisten toimista käynnistettiin tutkinta

McArthurilla oli seksisuhde ainakin osaan miehistä. Miesten selittämättömät katoamiset olivat jo pitkään herättäneet pelkoa Toronton homoyhteisössä.


Syyttäjät myönsivät oikeudenkäynnin yhteydessä, että viranomaiset olivat jättäneet huomiotta homoyhteisössä nousseen huolen.

– Vuosien ajan Toronton seksuaalivähemmistöjen jäsenet uskoivat olevansa sarjamurhaajan kohteena. He olivat oikeassa, syyttäjä Michael Cantlon totesi oikeudessa.
New York Timesin mukaan McArthurin murhasarjan myötä on käynnistynyt tutkinta, jolla selvitetään sitä, kuinka Toronton poliisi käsittelee katoamistapauksia. Selvityksen alla on muun muassa se, ovatko tutkintaan vaikuttaneet kadonneiden seksuaaliset taipumukset tai etninen alkuperä.


Kolmen McArthurin uhrin kohdalla tutkinta aloitettiin jo 2012, mutta se lopetettiin 1,5 vuoden kuluttua. Vuonna 2016 poliisi pidätti McArthurin, kun tämä oli yrittänyt tukehduttaa miehen pakettiautonsa takaosassa.

Mies pääsi pakenemaan paikalta, ja poliisi kuittasi hänen tarinansa pieleen menneenä, vapaaehtoisena seksuaalisena kohtaamisena. McArthur päästettiin vapaalle jalalle.
Monet McArthurin uhreista olivat haavoittuvassa asemassa, sillä osa eli kodittomana ja osalla oli huumeongelmia. Ainakin yksi eli Kanadassa paperittomana siirtolaisena sen jälkeen, kun hänen turvapaikkahakemustaan ei oltu hyväksytty.


Osa uhreista oli salannut homoseksuaalisuutensa perheiltään, ja muutamaa ei oltu edes ilmoitettu kadonneeksi.

– Hän saalisti ystäviään. Hän saalisti haavoittuvassa asemassa olevia, syyttäjä Craig Harper sanoi.

Poikkeus uhrien joukossa oli Kinsman, joka oli tuntenut McArthurin noin 15 vuoden ajan. Aktiivisena homoyhteisön jäsenenä hänellä oli laaja ystäväpiiri, joka järjesti etsintöjä ja painosti poliisia ahkerasti tutkimaan miehen katoamista.


Kinsmanin katoamispäivänsä kohdalle kalenteriinsa tekemä merkintä ”Bruce” oli yksi johtolangoista, jotka johtivat lopulta poliisit iäkkään maisemapuutarhurin jäljille.

”Tässä tapauksessa elinkautinen tarkoittaa elinkautista”

McArthur itse kieltäytyi puhumasta aiemmin tällä viikolla järjestetyssä istunnossa, jossa syyttäjät toivat esille raakoja yksityiskohtia murhiin liittyen. McArthur muun muassa kuvasi uhriensa ruumiita nöyryyttävissä asennoissa.

– Vaikka McArthur on ottanut vastuun myöntämällä syyllisyytensä, ei ole ilmaantunut minkäänlaisia todisteita katumuksesta. Herra McArthur olisi epäilemättä jatkanut tappamista, jos hän ei olisi jäänyt kiinni, tuomari John McMahon sanoi.


Jotkut uhrien omaisista kritisoivat sitä, että McArthurilla on mahdollisuus hakea ehdonalaiseen vapauteen 25 vuoden kuluttua. Syyttäjät olivat alun perin sitä mieltä, että miehen tulisi saada mahdollisuus ehdonalaiseen vasta 50 vuotta istuttuaan, jolloin hän olisi 116-vuotias.

Toronton poliisipäällikkö Mark Saunders oli kuitenkin tyytyväinen tuomioon.

– En näe hänen olevan enää koskaan julkisessa ympäristössä. Tässä tapauksessa elinkautinen tarkoittaa elinkautista, Saunders sanoi.