Kymmenet aggressiiviset jääkarhut tunkeutuneet ihmisten koteihin – Novaja Zemljalle julistettiin hätätila - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kymmenet aggressiiviset jääkarhut tunkeutuneet ihmisten koteihin – Novaja Zemljalle julistettiin hätätila

”Ihmiset eivät uskalla poistua kodeistaan”.

Jääkarhut ovat käyttäytyneet aggressiivisesti ja tunkeutuneet sisälle rakennuksiin. Kuvituskuva.

9.2.2019 15:21

"Ihmiset eivät uskalla poistua kodeistaan"

Novaja Zemljan saaristoon Venäjän pohjoisrannikolla on julistettu hätätila aggressiivisten jääkarhujen vuoksi. Kymmenien jääkarhujen kerrotaan tunkeutuneen ihmisten koteihin ja julkisiin rakennuksiin.

Novaja Zemljan viranomaiset ovat pyytäneet valtiovallalta apua jääkarhujen joukkoinvaasion torjumiseksi.

Liittovaltion viranomaiset eivät ole antaneet saariston asukkaille lupaa karhujen ampumiseen, vaan alueelle on lähetetty tutkimuskomissio selvittämään tilannetta.

Jääkarhut ovat uhanalaisia ja niiden metsästäminen on Venäjällä kielletty.

Jääkarhujen aggressiivisuutta on selitetty ilmastomuutoksella, joka on sulattanut Jäämeren jääpeitettä ja pakottanut jääkarhut siirtymään maalle etsimään ravintoa.

Novaja Zemljan viranomaisten mukaan jääkarhut ovat tunkeutuneet saariston suurimman taajaman Belushja Guban alueelle yli 50 kertaa vuodenvaihteen jälkeen. Jääkarhut ovat käyttäytyneet aggressiivisesti ja tunkeutuneet sisälle rakennuksiin.

– Ihmiset ovat peloissaan eivätkä he uskalla poistua kodeistaan. Vanhemmat eivät uskalla lähettää lapsiaan kouluun ja päiväkoteihin, Alexander Minajev Novaja Zemljan paikallishallinnosta kertoo.

Ennennäkemätön invaasio

Novaja Zemljan saaristossa asuu noin 3 000 ihmistä. Alueella on muun muassa Venäjän ilmavoimien tukikohta.

Paikallishallinnon johtajan Zhigansha Musinin mukaan jääkarhujen määrä alueella on ennennäkemätön.

– Olen ollut Novaja Zemljalla vuodesta 1983 enkä ole koskaan nähnyt tällaista jääkarhujen massainvaasiota, Musin sanoo.

Jääkarhuja on yritetty pelottaa pois muun muassa ajoneuvojen ja koirapartioiden avulla, mutta karhut eivät enää reagoi tällaisiin pelotteisiin. Alueelta on myös purettu satoja tyhjilleen jääneitä sotilasrakennuksia, jotta jääkarhut eivät asettuisi niihin asumaan.

Novaja Zemljasta vastaavien Arkangelin alueen viranomaisten mukaan karhujen ampuminen saattaa olla ainoa vaihtoehto ihmisten turvallisuuden takaamiseksi, jos muut keinot eivät tuota tulosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?