Oliko ”selfie vyön alapuolelta” kiristystä vai likaista bisnestä? Tämä tiedetään maailman rikkaimman miehen ja National Enquirerin kiistasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Oliko ”selfie vyön alapuolelta” kiristystä vai likaista bisnestä? Tämä tiedetään maailman rikkaimman miehen ja National Enquirerin kiistasta

Julkaistu: 9.2.2019 8:09

Jeff Bezos kertoi joutuneensa National Enquirer -lehden ja tämän emoyhtiön kiristyksen kohteeksi. Lainoppineet eivät ole samaa mieltä siitä, täyttyvätkö rikoksen tunnusmerkit, vaikka väitteet olisivat totta.

Verkkokauppayhtiö Amazonin toimitusjohtaja Jeff Bezos, maailman rikkain mies, pudotti perjantain vastaisena yönä uutispommin väittämällä, että tabloidilehti National Enquirer ja sen emoyhtiö American Media Inc. (AMI) olivat yrittäneet kiristää häntä. Bezosin kohun nostattaneen blogikirjoituksen taustalla on erikoinen tapahtumavyyhti, jonka takia miljardöörin yksityiselämä on noussut uutisotsikoihin.

Tammikuun 9. päivä Bezos ja hänen vaimonsa MacKenzie kertoivat yhteisessä ilmoituksessa eroavansa 25 vuoden avioliiton jälkeen.

  • Yllä olevalla videolla kerrotaan parin erosta.

The Washington Postin mukaan National Enquirer oli pari päivää aiemmin ilmoittanut Bezosille, että lehti aikoi julkaista artikkelin miljardööristä ja hänen salasuhteestaan tv-ankkuri Lauren Sancheziin. Myöhemmin National Enquirer julkaisi tekstiviestejä, joita Bezos ja Sanchez olivat lähettäneet toisilleen.

Jeff ja MacKenzie Bezos ilmoittivat erostaan 9. tammikuuta.

Bezos käynnisti artikkelin julkaisun jälkeen tutkinnan, jonka tarkoituksena oli selvittää, miten National Enquirer oli saanut tekstiviestit haltuunsa. Bezos pyysi pitkäaikaista tuttavaansa, turvallisuuskonsultti Gavin de Beckeriä selvittämään vuotoa.

Tammikuun lopussa de Becker sanoi Daily Beastin haastattelussa epäilevänsä, että National Enquirerin kirjoitteluun Bezosista on vaikuttanut poliittinen motiivi.

Lehden emoyhtiön toimitusjohtaja David Pecker on kuulunut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tukijoihin ja muun muassa ostanut hiljaiseksi naisen, joka väitti olleensa suhteessa Trumpin kanssa. Liittovaltion syyttäjä paljasti joulukuussa tehneensä sopimuksen AMI:n kanssa, jolloin yhtiö välttyy syytteiltä liittyen naisen hiljaisuuden ostamiseen tekemällä yhteistyötä syyttäjien kanssa. Bezos, Amazon ja The Washington Post ovat puolestaan usein saaneet presidentiltä ja tämän kannattajilta rajua kritiikkiä.

De Becker ei artikkelissa kertonut tarkemmin, oliko hän saanut todisteita poliittisesta motiivista.

National Enquirer sai haltuunsa tv-kasvo Lauren Sanchezin ja Jeff Bezosin viestejä.

Bezosin mukaan De Beckerin haastattelun jälkeen AMI:n edustajat lähestyivät jälleen hänen edustajiaan uhaten julkaista intiimejä otoksia Bezosista ja tämän salarakkaasta.

– Kun me (minä, asianajajani ja Gavin de Becker) emme reagoineet yleiseen uhkaan pelolla, he lähettivät tämän, Bezos kirjoittaa blogitekstissään, jossa kertoo kiristysyrityksestä.

Seuraavassa viestissä yksilöitiin lehden hallussa olevat kuvat, Bezos sanoo. Kuvien sanottiin olevan pääasiassa seksuaalissävytteisiä selfieitä, mukaan lukien ”selfie (Bezosin) vyön alapuolelta”. Bezos julkaisi väitteidensä tueksi sähköposteja, joita kertoo saaneensa AMI:n edustajilta.

– No, se sai huomioni. Mutta ei todennäköisesti sillä tavalla kuin he toivoivat. Kaikki mahdollinen häpeä, jonka AMI voisi aiheuttaa minulle, on toissijainen seikka verrattuna siihen, että tässä on kyse paljon tärkeämmästä asiasta. Jos minun asemassani oleva henkilö ei voi nousta tällaista kiristystä vastaan, kuinka moni ihminen voi?

Bezosin mukaan useat ihmiset ovat ottaneet yhteyttä hänen tutkijatiimiinsä kertoen samankaltaisista kokemuksista AMI:n kanssa.

National Enquirer on yhdysvaltalainen tabloid-lehti.

AMI kommentoi Bezosin väitteitä perjantai-iltapäivänä Suomen aikaa julkaisemassaan lausunnossa, jonka mukaan yhtiö uskoo noudattaneensa lakia Bezosin yksistyiselämästä uutisoidessaan, Reuters kertoo. Yhtiö sanoo neuvotelleensa Bezosin kanssa ”kaikkien asioiden ratkaisemisesta hyvässä hengessä”. AMI totesi myös selvittävänsä Bezosin väitteitä kiristyksessä ja ryhtyvänsä tarvittaviin toimenpiteisiin.

Reutersin ja ABC Newsin lähteiden mukaan liittovaltion syyttäjät tarkastelevat Bezosin esittämiä syytöksiä ja sitä, onko AMI rikkonut yhtiön ja syyttäjien välistä sopimusta.

Lainoppineiden mukaan on epäselvää, onko National Enquirer rikkonut syyttäjien kanssa tehtyä sopimusta, mikäli Bezosin väitteet osoittautuvat todeksi. CNN:n oikeusasiantuntija Renato Mariottin mukaan National Enquirerin ja AMI:n toiminta ei välttämättä ole kiristystä eikä se siten ole rikkonut syyttäjien kanssa tehtyä sopimusta.

– Oliko AMI:n toiminta ällöttävää? Kyllä. Onko se johdonmukaista muiden kyseenalaisten tapojen, joita AMI on käyttänyt Trumpin ja muiden puolesta, kanssa? Kyllä. Mutta onko tämä sellainen tapaus, jossa liittovaltion syyttäjät nostaisivat syytteet kiristyksestä? Ei, Mariotti arvioi.

Trumpin tukijana tunnettu David Pecker toimii AMI:n toimitusjohtajana.

Toisaalta entinen liittovaltion syyttäjä Elie Honig kirjoitti CNN:n julkaisemassa mielipidekirjoituksessaan, että nostaisi National Enquirerin tapauksessa syytteet. Honigin mukaan kyse olisi rajatapauksesta, jos Bezosin väitteet ovat totta. Hän kuitenkin totesi, että valamiehet yleensä päättävät tuomioista intuitionsa pohjalta.

– AMI:n toiminta tässä tapauksessa oli niin räikeää, niin mautonta, että olisin varma siitä, että saisin valamiehet vakuuttumaan siitä, että yhtiö ylitti aggressiivisten bisnestaktiikoiden ja laittoman kiristyksen välisen rajan.

Bloombergin haastatteleman asianajaja Zachary Elsean mukaan Bezosin julkaisemien sähköpostien mukaan AMI:n edustajat uhkasivat nolata Bezosin.

– Tämän voitaisiin katsoa olevan rikollista toimintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?