Floridalaisen pikkukaupungin naisvaltuutettu erosi – raportti: nuoli alaisensa naamaa

Julkaistu:

Kaupunginvaltuutettu Nancy Oakes kiisti tehneensä mitään väärin ja sanoi eronneensa vain, jotta kohu laantuisi. Alaisten mukaan nuolemistapaukset eivät kuitenkaan olleet yksittäisiä.
Yhdysvaltain Floridassa sijaitsevan Madeira Beachin pikkukaupungin valtuuston jäsen on eronnut tehtävästään seksuaalista ahdistelua koskevien syytösten vuoksi, kertovat muun muassa NBC News sekä Washington Post. Kaupunginvaltuutettuna vuosina 2007–2013 sekä uudelleen vuodesta 2017 lähtien toiminut Nancy Oakley jätti eronpyyntönsä tiistaina, ja se hyväksyttiin seuraavana päivänä.

Eron taustalla on helmikuussa 2017 Floridan eettiselle komissiolle tehty valitus, jossa kaupungin hallintojohtaja Shane Crawford kertoi Oakleyn tehneen ”ei-toivottuja seksuaalisia aloitteita” häntä ja kaupungin julkisten töiden sekä sataman johtajaa Dave Marsicianoa kohtaan.


Osan seksuaalisista aloitteista väitettiin tapahtuneen jo seitsemän vuotta sitten kokouksessa, joka järjestettiin vuonna 2012 kalastuskilpailun yhteydessä rannalla. Eettisen komission laatimasta raportista kävi ilmi, että Oakley vaikutti olevan humalassa lähestyessään Crawfordia ja tämän avustajaa Cherylanne McGradya.

Crawfordin mukaan Oakley kiroili kaksikolle ja suhtautui nuivasti McGradyyn.

– Älä enää ikinä tuo tuota blondinarttua lähelleni, Oakleyn väitettiin ärisseen Crawfordille.

Tämän jälkeen Oakley raportin mukaan ”tarttui Crawfordin etumukseen ja nuolaisi hitaasti häntä aataminomenasta lähtien koko kasvojen pituudelta”. Kun McGrady yritti puuttua tilanteeseen, Oakley yritti väitteiden mukaan lyödä häntä.

Lyönti meni kuitenkin ohi. Crawfordin mukaan Oakley epäili, että hänellä oli suhde McGradyyn, minkä Crawford kiisti.

McGrady puolestaan kertoi uskovansa, että Oakley oli hänelle mustasukkainen jostakin syystä. Crawfordin ja McGradyn kerrottiin menneen myöhemmin naimisiin keskenään, mutta väitettyjen tapahtumien aikaan kumpikin oli suhteessa muihin henkilöihin.

Raportin mukaan Crawford kertoi, ettei hän vaatinut tuolloin Oakleyta vastuuseen teostaan, koska tämä oli yksi hänen esimiehistään, eikä hän halunnut kaupungin hallintojohtajana ollessaan hankkia itselleen vihollisia.

Tappelu oli lähellä

Crawford päätti laatia valituksena siinä vaiheessa, kun Oakley valittiin uudestaan kaupunginvaltuustoon vuonna 2017. Ensimmäisessä uuden valtuustokauden kokouksessa Oakley esitti McGradyn erottamista, ja kuukautta myöhemmin hän äänesti kahden muun valtuuston jäsenen kanssa Crawfordin hyllyttämisestä syistä, jotka eivät ole täysin selvillä.

Crawford päätti kuitenkin erota tehtävistään itse.

Raportissa kerrottiin lisäksi tapauksesta, jossa Oakleyn väitettiin ahdistelleen myös julkisten töiden ja sataman johtajaa Marsicianoa vuonna 2012 järjestetyn kokouksen yhteydessä. Marsicianon mukaan Oakley ”roikkui hänen kaulassaan, tarttui hänen etumukseensa sekä nuoli hänen naamaansa”.

Marsicianon vaimon kerrotaan todistaneen tapahtunutta ja ajautuneen lähes tappeluun Oakleyn kanssa siitä johtuen. Marsiciano kertoi myös, että Oakley oli yrittänyt myös muulloin halata ja suudella häntä väkisin.

Raportin mukaan Marsiciano pelkäsi asemansa olevan vaarassa, mikäli hän puuttuisi Oakleyn toimiin.

”Hän nuoli monia ihmisiä”

Floridan eettinen komissio tuli asiaa selvitettyään johtopäätöksen, jonka mukaan Oakley rikkoi osavaltion eettisiä sääntöjä ”käyttämällä väärin asemaansa osoittamalla epäsopivaa käytöstä kaupungin työntekijöitä kohtaan”. Asiasta kerrottiin komission julkaisemassa lehdistötiedotteessa.

Rangaistukseksi Oakleylle suositeltiin 5 000 dollarin sakkoa sekä kuvernöörin julkista nuhtelua.

Oakley ei ole vastannut tiedotusvälineiden kommenttipyyntöihin. Erokirjeessään hän kuitenkin kiisti aiempaan tapaansa tehneensä mitään väärin ja sanoi eroavansa vain siksi, että kohu laantuisi.

Tiedotusvälineiden mukaan kyse ei vaikuta olleen yksittäisistä tapauksista. Oakleyn asianajaja kysyi McGradya kuullessaan, oliko tämä koskaan kertonut kenellekään silloiseen esimieheensä kohdistuneesta ahdistelusta.

– En juuri siitä tapauksesta. Mutta hän nuoli monia ihmisiä. Joten kaikki puhuivat siitä tosiasiasta, että hän nuoli ihmisiä. Sitä hän teki humalassa ollessaan, McGrady kertoi.

Myös Crawford on aiemmin kertonut, että Oakleylla ”oli tapanaan nuolla miehiä, joihin hän joko tunsi vetoa tai joita kohtaan hän katsoi olevansa ylemmässä asemassa”.