Trumpin vt. oikeusministeri iski vastaan kongressin kuulemisessa – vakuutti luottavansa Venäjä-tutkintaa vetävään Muelleriin

Julkaistu: , Päivitetty:

Presidentti Donald Trumpin virkaatekeväksi oikeusministeriksi viime marraskuussa nimeämä Matthew Whitaker astui perjantaina kongressin kuultavaksi omasta toiminnastaan.
Kyseessä on yksi odotetuimmista julkisista tilaisuuksista kongressissa sen jälkeen, kun uusi, demokraattienemmistöinen edustajainhuone aloitti toimintansa tammikuussa.

Ennakkoon demokraattien odotettiin hiillostavan Whitakeria kysymyksillä erikoissyyttäjä Robert Muellerin vetämään Venäjä-tutkintaan. Näin myös tapahtui, ja Whitaker kiisti kuulemisessa puuttuneensa millään tavalla tutkintaan, jossa selvitetään presidentin tai tämän kampanja-avustajien yhteyksiä venäläisiin vuoden 2016 vaalien alla.

Tunnelma kuulemisessa kuumeni välillä, kun Whitaker alkoi väittää vastaan häneltä vastauksia tivanneille demokraateille. Kysymyksiä esittäneet kongressiedustajat syyttivät Whitakeria vastaamatta jättämisestä.
Whitaker toimii virkaatekevänä oikeusministerinä enää ensi viikkoon asti, sillä Trumpin uudeksi oikeusministeriksi nimeämän William Barrin viranhaltijuus vahvistettaneen senaatissa silloin.

Nimitys aiheutti kohun, sillä Whitakerin tiedettiin arvostelleen Venäjä-tutkintaan ennen siirtymistään oikeusministeriön palvelukseen. Nimityksen myötä Trumpin nimeämä henkilö nousi vastaamaan häntä itseään koskevasta tutkinnasta.

Kuulemisessa Whitaker kiisti nimitykseensä liittyvät eturistiriidat.

– Olen todistetusti kertonut arvostavani Bob Muelleria. Minulla ei ole syytä epäillä, että hän ei toimisi rehellisesti, Whitaker totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kuuleminen oli peruuntua viime hetkellä. Syynä oli demokraattien aikomus esittää virallinen haaste Whitakerille, jos hän ei ilmaannu paikalle tai kieltäytyy vastaamasta joihinkin kysymyksiin. Asiassa saavutettiin viime hetkellä kompromissi, kun Whitakerin kerrottiin saaneen demokraateilta takeet, että haastetta ei esitetä ainakaan heti perjantaina.