Bellingcat: Skripalien myrkytykseen liitetty kolmas venäläis­mies yhdistetty myös bulgarialaisen liike­miehen myrkytykseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bellingcat: Skripalien myrkytykseen liitetty kolmas venäläis­mies yhdistetty myös bulgarialaisen liike­miehen myrkytykseen

Julija ja Sergei Skripal.

Julkaistu: 7.2.2019 23:51

Venäläismiehen liikkeet ovat kiinnittäneet Bellingcatin ja tiedotusvälineiden huomion.

Entisen venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän Julija-tyttären myrkytykseen yhdistetty venäläinen ”Sergei Fedotov” on Bellingatin tuoreessa selvityksessä yhdistetty myös bulgarialaisen liikemiehen vuonna 2015 tapahtuneeseen myrkytykseen.

Bellingcatin mukaan valenimellä Sergei Fedotov liikkunut mies matkusti 24. huhtikuuta 2015 Bulgarian Burgasiin. Hänelle oli varattu paluulento Sofiasta Moskovaan 30.huhtikuuta, mutta hän ei koskaan saapunut lennolle.

Sen sijaan hän ilmestyi 28. huhtikuuta Istanbuliin ja osti viime hetken lennon Moskovaan. Aiemmin samana päivänä bulgarialainen liikemies oli viety sairaalaan. Myös liikemiehen poika ja työntekijä sairastuivat yhtäkkiä, Bellingcat kertoo. Liikemiehen tila romahti ja hän vaipui koomaan. Kaikkien kolmen oireet viittasivat myrkytykseen.

Bellingcatin mukaan Helsingin yliopistossa toimiva Verifin analysoi liikemiehestä otettuja näytteitä. Verifinin kerrotaan tunnistaneen virtsanäytteestä jälkiä kahdesta organofosfaatista: toinen oli hyönteismyrkky, mutta toista ei kyetty tunnistamaan.

Liikemies toipui ja pääsi pois sairaalasta. Toukokuussa 2015 hän sairastui uudestaan ja joutui jälleen sairaalaan, Bellingcat kertoo. Myös tuolloin Fedotov oli ollut samoihin aikoihin Bulgariassa. Hän ei ollut mennyt paluulennolleen vaan lensi myöhemmin Serbiasta Moskovaan, Bellingcat uutisoi.

Muun muassa venäläinen Fontanka ja brittilehti Telegraph ovat uutisoineet 45-vuotiaan Sergei Fedotovin olleen Skripalien myrkytyksestä epäiltyjen Ruslan Boshirovin ja Aleksandr Petrovin apuna. Kaikkien nimien uskotaan olevan vääriä. Boshirovin on kerrottu olevan todellisuudessa Anatoli Tshepiga ja Petrovin Aleksandr Mishkin.

Miehistä kenelläkään ei ole ollut henkilöllisyystodistusta ennen vuotta 2009. Kaikkien miesten on väitetty olevan todellisuudessa Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agentteja. Venäjä on kiistänyt väitteen. Fedotovin oikeaa henkilöllisyys ei toistaiseksi ole paljastunut eikä hänestä tiettävästi ole valvontakamerakuvia toisin kuin Petrovista ja Boshirovista.

Fontankan mukaan Fedotov matkusti Lontooseen ainakin kolme kertaa: maaliskuussa 2016, maaliskuussa 2017 ja maaliskuussa 2018. Maaliskuussa Fedotov saapui Britanniaan samana päivänä kuin Boshirov ja Petrov, joskin jälkimmäiset olivat matkustaneet eri lennolla.

Kolmikon oli määrä lentää takaisin Venäjälle 4. maaliskuuta 2018 – samana päivänä, jolloin novitshok-hermomyrkkyä saaneet Skripalit löydettiin tajuttomina Salisburyssa. Telegraphin mukaan Fedotov kuitenkin kirjasi itsensä ja laukkunsa pois lennolta ennen lähtöä.

– Ei ole selvää, miksi Fedotov ei noussut lennolle. Mutta viime hetkellä hän kirjasi itsensä ja laukkunsa pois. Hän saattoi yhä juoksennella ympäri Britanniaa, brittilehden lähde kommentoi.

Bellingcatin mukaan Fedotov lensi Moskovaan toisesta eurooppalaisesta pääkaupungista pari päivää myöhemmin.

Epäselvää on, mikä Fedotovin osuus Skripalien myrkytyksessä mahdollisesti oli. Telegraphin mukaan Fedotov oli saattanut suorittaa tiedusteluoperaation ennen myrkytyksiä tai hän saattoi johtaa myrkytysoperaatiota Lontoosta. Yksi vaihtoehto myös on, että hän olisi toimittanut novitshok-hermomyrkyn Boshiroville ja Petroville. Toistaiseksi lehden väitteet ovat kuitenkin spekulaatiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?