Jo kolmas Virginian osavaltion johtava demokraatti ajautui kohun keskelle – oikeusministeri pyysi anteeksi toimiaan 1980-luvun opiskelijajuhlissa

Julkaistu:

Yhdysvallat
Rasismiin ja seksuaaliseen ahdisteluun liittyvät kohut ovat aiheuttaneet kaaosta Virginian osavaltion politiikassa perjantaista lähtien.
Yhdysvalloissa Virginian osavaltion poliittinen kriisi syveni keskiviikkona entisestään, kun osavaltion oikeusministeri Mark Herring myönsi esiintyneensä nuoruudessaan juhlissa kasvot mustiksi maalattuina. Asiasta uutisoivat muun muassa Reuters ja AFP.

Demokraatteja edustava Herring on osavaltion johdossa kolmanneksi tärkeimmässä asemassa. Kaksi hänen edellään olevaa demokraattia, kuvernööri Ralph Northam sekä varakuvernööri Justin Fairfax, räpiköivät jo valmiiksi keskellä omia kohujaan.


Kuvernööri Northamin eroa on vaadittu sen jälkeen, kun konservatiivinen verkkosivusto julkaisi perjantaina kuvan hänen käymänsä lääkärikoulun vuoden 1984 vuosikirjasta. Northamin nimen alla kirjan sivulla olleessa kuvassa esiintyvistä kahdesta henkilöstä toinen oli pukeutunut rasistisen Ku Klux Klan -järjestön kaapuun ja toinen mustaihoista ihmistä matkivaan blackface-naamioon.

Northam myönsi perjantaina olevansa toinen kuvan henkilöistä ja pyysi tapahtunutta anteeksi. Kohu sai erikoisen käänteen jo lauantaina, kun hän käänsi kelkkansa ja kiisti sittenkin olevansa kuvassa.


Hän kuitenkin sanoi tehneensä samoihin aikoihin virheitä, kuten esiintyneensä kasvot tummaksi maalattuna imitoidessaan pop-tähti Michael Jacksonia tanssikilpailussa.

– Itse asiassa voitin sen kisan koska olin opetellut tanssimaan moonwalkin, Northam sanoi.

Hän pyysi asiaa uudestaan anteeksi ja toisti, ettei suunnittele eroavansa tapahtuneen vuoksi. Kuvernöörin eroa on vaatinut laaja joukko demokraatteja sekä republikaaneja.

Tilanne on erityisen kiusallinen Northamille myös siksi, että vaalikampanjassaan hän pyrki vahvistamaan yhteyksiä mustien yhteisöihin ja syytti republikaanivastustajaansa vähemmistöjen syrjinnästä ja kiihkoilusta.

Maanantaina tulilinjalle joutui hänen mahdollinen seuraajansa varakuvernööri Fairfax, kun sama verkkosivusto julkaisi väitteitä, joiden mukaan hän olisi pakottanut naisen suuseksiin demokraattien puoluekokouksen yhteydessä vuonna 2004. Fairfax myönsi olleensa naiseen seksuaalisessa kontaktissa, mutta kiisti pakottamisen.


Naisen mukaan bostonilaiseen hotelliin sijoittuneet tapahtumat käynnistyivät yhteisymmärryksessä, mutta kun hän yritti perääntyä seksuaalisesta kontaktista, Fairfax pakotti hänen mukaansa hänet siihen.

Väitteitä oli jo viime vuonna selvitellyt muun muassa Washington Post. Lehti kuitenkin vetäytyi julkaisemasta juttua tuolloin, koska ei kyennyt varmistamaan kummankaan osapuolen versiota tapahtumista.

”Sonnustauduimme peruukkeihin ja ruskeaan meikkiin”

Mikäli sekä Northam että Fairfax joutuvat väistymään tehtävistään, kuvernööriksi nousisi periaatteessa oikeusministeri Herring. Keskiviikkona hän pahoitteli ”sydämetöntä ja anteeksiantamatonta valveutuneisuuden puutettaan”.

– Olen syvästi, syvästi pahoillani tuskasta, jota aiheutan tällä paljastuksellani, Herring sanoi.

– 1980-luvulla, kun olin 19-vuotias opiskelija, jotkut ystävistäni ehdottivat, että menemme juhliin pukeutuneina rap-artisteiksi, joita kuuntelimme siihen aikaan ja esittäisimme kappaleen. Mutta välinpitämättömästä ja vähättelevästä asenteestamme johtuen – ja koska emme osanneet arvostaa toisten kokemuksia ja perspektiiviä – sonnustauduimme peruukkeihin ja ruskeaan meikkiin, oikeusministeri kertoi.


Herring korosti, että vuosikymmenten takainen teko ei heijastele millään tavoin sitä miestä, joka hänestä sittemmin on tullut.

– Lähipäivinä rehelliset keskustelut ja sananvaihdot selventävät sitä, voinko tai pitäisikö minun jatkaa edelleen oikeusministerinä, Herring sanoi.

Blackface-meikkiä käyttivät Yhdysvalloissa 1800-luvulla esiintyjät, jotka pukeutuivat mustaihoisiksi ihmisiksi pilkatakseen heitä. Nykyään blackfaceen sonnustautumista pidetään yleisesti mustaihoisia halventavana ja rasistisena.

Erityisen hankalaksi asian tekee Virginian demokraattien kohdalla se, että rasismi on ja rotusyrjintä ovat kipeä osa osavaltion historiaa. Jännitteet ovat nousseet uudelleen pintaan presidentti Donald Trumpin valinnan myötä.

Kesällä 2017 yksi ihminen kuoli Virginian Charlottesvillessä järjestetyn äärioikeiston marssin yhteydessä. Trump aiheutti pahennusta kieltäytymällä tuomitsemasta rasistisia marssijoita yksiselitteisesti syyttämällä tapahtuneesta ”molempia osapuolia”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt