Aftonbladet: Ruotsissa varastetut kruununkalleudet löytyivät roskakorista

Julkaistu: , Päivitetty:

Ruotsi
Aftonbladetin tietojen mukaan varastetut esineet ovat löytyneet.
Varkaat veivät viime kesänä Ruotsissa muun muassa kaksi kuninkaallista kruunua sekä valtakunnanomenan. Esineet ovat osa kuningas Kaarle IX:n ja hänen puolisonsa Kristiinan hautajaisissa käytetyistä kruununkalleuksista. Kaarle oli kuningas Kustaa Vaasan poikia ja Kustaa II Aadolfin isä. Kaarle kuoli vuonna 1611.

Varkaus tapahtui heinäkuun lopussa keskellä kirkasta päivää Strängnäsin tuomiokirkossa. Varkaita oli tiettävästi kaksi. He pakenivat paikalta polkupyörillä heitä odottaneelle veneelle ja katosivat sitten vesille.
Aftonbladetin mukaan varastetut esineet ovat nyt löytyneet.

Lehden lähteiden mukaan valtakunnanomena ja kaksi kruuna – tai ainakin osa niistä löydettiin Tukholman esikaupungissa sijaitsevasta roskakorista. Roskakori on toistaiseksi poistettu paikaltaan, ruotsalaislehden mukaan teknisen tutkimuksen vuoksi.

Aftonbladetin mukaan viranomaiset ovat vahvistaneet asian. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole kerrottu, missä kunnossa kruununkalleudet ovat tai löydettiinkö niitä kaikkia.

– En voi kommentoida tätä. Näistä asioista on vielä käynnissä alustava tutkimus, joten emme voi enää sanoa mitään, syyttäjä Isabelle Bjursten kommentoi lehdelle.

Eskilstunan käräjäoikeudessa on tapaukseen liittyen käynnissä oikeudenkäynti. 22-vuotiasta miestä syytetään osallisuudesta historiallisten kruununkalleuksien varkauteen. Aftonbladetin mukaan varastettujen esineiden arvo on jopa 120 miljoonaa Ruotsin kruunua.

Juttua päivitetty kello 11.15: Lisätty tieto viranomaisten vahvistuksesta.