Myös Venäjä vetäytyy historiallisesta ohjussopimuksesta – ilmoitti samalla alkavansa kehittää uusia ohjuksia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Myös Venäjä vetäytyy historiallisesta ohjussopimuksesta – ilmoitti samalla alkavansa kehittää uusia ohjuksia

Venäjä sanoo vetäytyvänsä keskimatkan ohjukset kieltävästä INF-ohjussopimuksesta. Yhdysvallat kertoi omasta vetäytymispäätöksestään perjantaina.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, presidentti Vladimir Putin ja puolustusministeri Sergei Shoigu keskustelivat Moskovan Kremlissä tänään.

2.2.2019 12:08 | Päivitetty 2.2.2019 12:53

Venäjä sanoo vetäytyvänsä keskimatkan ohjukset kieltävästä INF-ohjussopimuksesta.

Uutistoimisto Tassin mukaan Venäjä ilmoitti samalla alkavansa kehittää maahan sijoittuvia keskimatkan ohjuksia.

Presidentti Vladimir Putin kertoi Venäjän aikeista televisioidussa tapaamisessaan ulkoministeri Sergei Lavrovin ja puolustusministeri Sergei Shoigun kanssa.

– Me odotamme, että kumppanimme kypsyvät riittävästi käydäkseen kanssamme tasavertaista ja merkityksellistä keskustelua tästä tärkeästä aiheesta, Putin sanoi.

Putinin mukaan hinnakas asevarustelukierre ei houkuttele Venäjää. Hänen mukaansa Venäjä kuitenkin ryhtyy vastatoimiin, jos Yhdysvallat sijoittaa Eurooppaan lisää ohjuksia. Putinin mukaan yhdysvaltalaisohjuksia alueelleen hyväksyvät eurooppalaiset maat ovat alttiina venäläishyökkäykselle.

Trump uhkaili vetäytymisellä jo pitkään

Yhdysvallat kertoi odotetusta vetäytymisestään perjantaina. Presidentti Donald Trump oli uhannut sopimuksesta vetäytymisellä, koska Venäjä on Yhdysvaltojen mukaan rikkonut sitä.

Yhdysvaltojen mukaan Venäjän kiistellyt 9M729-ohjukset rikkovat sopimusta, joka kieltää maalta laukaistavat ohjukset, jotka kantavat 500–5 500 kilometrin päähän. Venäjän mukaan ohjuksen kantomatka on enimmillään 480 kilometriä.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas on viime viikkoina yrittänyt pelastaa INF-sopimuksen sukkuloimalla Moskovan ja Washingtonin välillä. Maasin mukaan Venäjä on rikkonut sopimusta.

New York Timesin diplomaattilähteet kertoivat jo lokakuussa Trumpin haluavan vetäytyä sopimuksesta, koska se on rajoittanut Yhdysvaltoja vastaamasta Kiinan asevarusteluun Tyynellämerellä.

Koska Kiina ei ole allekirjoittanut INF-sopimusta, se on voinut kehittää vapaasti keskimatkan ohjuksia läntisellä Tyynellämerellä.

INF-ohjussopimus solmittiin kylmän sodan aikaan vuonna 1987. Sopimus kieltää ohjukset, joiden kantomatka on 500–5500 kilometriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?