Tällainen on Venäjän salakavalan pitkälle yltävä uusi ohjus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tällainen on Venäjän salakavalan pitkälle yltävä uusi ohjus

Tämä Venäjän ohjus aiheutti Trumpin ilmoituksen romuttaa historiallinen INF-sopimus.

1.2.2019 16:00

Yhdysvallat ilmoitti perjantaina vetäytyvänsä INF-ohjussopimuksesta, kertoi ulkoministeri Mike Pompeo. Päätös oli odotettu, sillä presidentti Donald Trump oli uhannut sopimuksesta vetäytymisellä, koska Venäjä ei ollut noudattanut sitä.

– Yhdysvallat alkaa vetäytyä INF-sopimuksen velvoitteistaan ja aloittaa irtautumisprosessin. Tämä saatetaan loppuun kuuden kuukauden sisällä, mikäli Venäjä ei suostu tuhoamaan sopimusta rikkovia ohjuksia, laukaisualustoja ja muuta kalustoa, ilmoitti Trump.

Pompeon mukaan Yhdysvallat haluaa silti jatkaa aseidenriisuntaa Venäjän kanssa.

INF-sopimus solmittiin vuonna 1987 ja sillä kiellettiin keskimatkan ohjukset.

Nyt kiistan ytimessä olivat Venäjän uudet Novator 9M729 -ohjukset.

Venäjällä ei ole aikomustakaan suostua Yhdysvaltain uhkavaatimukseen. Se kieltää koko ongelman olemassaolon. Viime hetken neuvotteluja käytiin Pekingissä olemattomin tuloksin.

– Venäjä ei vieläkään ota vastuuta sopimuksen rikkomisesta, kommentoi Yhdysvaltain ulkoministeriön aserajoitusosaston alivaltiosihteeri Andrea Thompson Reutersille torstaina.

– Valitettavasti edistystä ei ole tapahtunut, sanoi puolestaan Venäjän varapääministeri Sergei Rjabkov RIA-uutistoimistolle.

Kantaako Venäjän uusi ohjus pitkälle Länsi-Eurooppaan?

Mikä INF? Mikä 9M729?

Lyhyt kooste: INF tarkoittaa Mihail Gorbatshovin ja Ronald Reaganin vuonna 1987 allekirjoittamaa sopimusta niin sanottujen keskipitkän matkan ohjusten (intermediate range nuclear forces) hävittämisestä. Ydinuhka lieveni erityisesti Euroopassa, kun tuhannet kantamaltaan 500–5 500 kilometriä lentävät tuhokoneet ja niiden laukaisualustat romutettiin. Maailma hengitti vapaammin. Suurvalloille toki jäi äärimmäiset tuhokoneensa, pitkänmatkan strategiset ydinohjukset, mutta INF eliminoi alueellisen konfliktin uhkaa.

Mihail Gorbatshov ja Ronald Reagan allekirjoittivat INF-sopimuksen 1987 ja se astui voimaan seuraavana vuonna.

Sitten alkoi uusi kylmä sota. Sopimus ei myöskään koskenut Kiinaa, joka on saanut rauhassa rakentaa aseitaan. Yhdysvaltain asevoimat tarkkaili Venäjää ja totesi jo edellisen hallinnon aikana, että siellä testattiin jotain, joka lensi pitemmälle kuin 500 kilometriin.

Viime lokakuussa presidentti Trumpin mitta täyttyi ja hän ilmoitti Yhdysvaltain suunnittelevan vetäytymistä sopimuksesta. Ydinaseiden rajoittamisen puolesta taistelevat kauhistuivat ja ennakoivat uutta, tuhoisaa varustelukierrettä.

Yhdysvalloissa Trumpin ilmoitus sai aikaan harvinaisen reaktion, kun jopa monet hänen arvostelijansa kiittelivät: jos Venäjä varustautuu laittomasti, kyse on Yhdysvaltain turvallisuudesta, ja sitä on vastustettava.

Asialla on myös venäläinen puoli. Venäjä ensinnäkin kiistää, että sen ohjus rikkoisi sopimusta. Lisäksi se syyttää Yhdysvaltoja sopimusrikkeestä. Yhdysvallat on tuomassa Itä-Eurooppaan Aegis-ohjuspuolustusjärjestelmää, jolla Venäjän mukaan on myös kyky ampua kauemmas kuin 500 kilometriin.

Uuden ohjuksen uskotaan pohjautuvan laivoilta laukaistavaan Kalibr-risteilyohjukseen, joita Venäjä ampui Syyriaan kesäkuussa 2017.

Nato-koodi SSC-8

Näinä päivinä kaikki kiteytyy kuitenkin Venäjän yhteen ohjustyyppiin, josta käytetään nimeä 9M729. Nato-koodi sille on SSC-8. Myös valmistajan eli venäläisen Novatorin nimeä käytetään.

Julkiset tiedot ohjuksesta ovat arvioita. Venäjän väitetään aloittaneen ohjuksen kehittelyn viime vuosikymmenen alkupuolella ja testanneen sitä ensi kertaa 2008. Ohjuksen perustana arvellaan olevan laivoilta laukaistava Kalibr-risteilyohjus, jonka suorituskykyä Venäjä on esitellyt Syyriassa (INF ei koske laivoilta laukaistavia ohjuksia). Perustana voi olla myös pelätty lyhyen kantaman ballistinen Iskander-ohjus.

Verrattuna Kalibriin tai Iskanderiin, uusi ohjus on tuhovoimaltaan suurempi ja tarkkuudeltaan parempi. Äärimmäinen tuhovoima tulee siitä, että se voidaan varustaa ydinkärjellä.

Uudesta ohjuksesta oli esillä väitetty kuljetussäiliö ja laukaisualusta.

9M729 laukaistaan Iskanderin tavoin liikkuvalta alustalta, mikä tekee siitä vaikean tuhota maassa. Matalalla lentävänä se on vaikea havaita. Ongelmallisin on kantama. Jos se todella lentää jopa 2 000–2 500 kilometriä, kuten Yhdysvaltain ilmavoimien sotilastiedustelulaitos NASIC sanoo, Venäjän länsiosista laukaistuna se yltäisi salakavalasti pitkälle Länsi-Eurooppaan asti.

Vääntöä 9M729:stä on käyty jo vuodesta 2014, jolloin Yhdysvallat ensi kertaa raportoi siitä. Venäjä myönsi ohjuksen olemassaolon viime vuonna, mutta kiisti kantamaväitteen. Ohjusta on testattu Venäjän rakettien koelaukaisupaikalla Kapustin Jarissa.

Eräänlainen kulminaatiopiste kiistassa nähtiin viime viikon keskiviikkona 23. tammikuuta, kun Venäjä ensi kertaa esitteli ohjuksen valitulle yleisölle Moskovassa.

Näytillä oli laukaisualusta ja kuljetussäiliö – mutta ei vieläkään itse ohjusta.

Venäjän ohjusjoukkojen komentaja Mihail Matvejevski puhui ohjuksen esittelytilaisuudessa viime viikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?