Havainnot myyttisistä otuksista saivat japanilaiset hermostumaan – airokalojen ilmaantumisen on uskottu edeltävän suuria maanjäristyksiä

Julkaistu:

Syvissä vesissä elävää airokalaa on kutsuttu Japanissa lempinimellä ”merenjumalan palatsin sanansaattaja”.
Harvoin nähdyillä airokaloilla on ollut Japanissa vuosisatojen ajan myyttinen maine. 200–1 000 metrin syvyydessä elävä ja yli 10-metriseksi kasvava kala on saanut siellä lempinimen ”merenjumalan palatsin sanansaattaja”, sillä sen on uskottu hakeutuvan rantaan ennen vedenalaisia maanjäristyksiä ja niitä seuraavia tsunameja.

Perjantaina Japanin Toyaman prefektuurin edustalta löytyi kaksi kalastusverkkoon takertunutta siniairokalaa. Aiemmin tällä viikolla yli kolmemetrinen airokala ajautui Toyamanlahden rantaan, ja toinen, noin nelimetrinen yksilö löytyi niin ikään kalaverkkoon takertuneena saman lahden rannalla sijaitsevan Imizun sataman läheltä.
Löydöistä kertovan CNN:n mukaan kaloja on löytynyt tällä talvikaudella rannikon läheisyydestä kaikkiaan seitsemän. Löydöt ovat saaneet aikaan hermostunutta keskustelua sosiaalisessa mediassa, jossa niitä on kuvailtu esimerkiksi ”varoituksiksi”.

– Mitä Toyamanlahden alla on tapahtumassa? kyseli muun muassa eräs japanilainen Twitterin käyttäjä huolestuneena South China Morning Post -lehden mukaan.

– Tämä on epäilemättä maanjäristystä edeltävä todiste, toinen käyttäjä twiittasi.

Hermostuneiden japanilaisten pelkoa tuskin lievittää vuonna 2011 massiivisen tsunamin aiheuttaneen, lähes 19000 ihmistä surmanneen ja Fukushiman ydinvoimalan tuhonneen maanjäristyksen vuosipäivän lähestyminen. Muutamaa kuukautta ennen kyseistä järistystä ainakin 10 airokalaa ajautui Japanin rannikoille.
Tutkijat ovat toppuutelleet maanjäristyspelosta kärsiviä muistuttamalla, että Japanissa vuosisatoja tunnetulle myytille ei ole tieteellisiä perusteita.

– En ole kala-asiantuntija, mutta akateemisessa kirjallisuudessa ei ole todistettu tieteellisesti eläinten käytöksen ja seismisen aktiivisuuden yhteyttä. En näe minkäänlaista syytä huoleen, enkä ole nähnyt päivitettyjä raportteja Japanin seismisen aktiivisuuden lisääntymisestä viime viikkoina, Tokion yliopiston seismologi, professori Shigeo Aramaki kertoi South China Morning Postille.

– Ei ole olemassa lainkaan tieteellisiä todisteita, jotka tukisivat teoriaa airokalojen ilmaantumisesta ennen isoja maanjäristyksiä. Mutta emme voi myöskään kiistää sitä mahdollisuutta 100-prosenttisesti. Kyse voi olla siitä, että ilmaston lämpenemisellä saattaa olla vaikutusta airokalojen ilmaantumiseen tai sitten kyseessä on syy, josta emme vain vielä tiedä mitään, sanoi puolestaan Toyamanlahdella sijaitsevan Uozun akvaarion edustaja Kazusa Saiba CNN:lle.

Saiban mukaan yksi tieteellinen selitys ilmiöille voisi olla esimerkiksi se, että ennen maanjäristystä merenpohjan maankuoressa tapahtuvat hienovaraiset muutokset ”saattaisivat kääntää virtauksia ja työntää kaloja pohjasta kohti pintaa”.

Uozun akvaarion johtaja Osamuru Inamura puolestaan aprikoi, että airokalat saattavat toisinaan seurata saalistamiaan katkarapuja, jotka nousevat pintaa kohti päiväsaikaan planktonin perässä. Tämä voi hänen mukaansa aiheuttaa sen, että kaloja takertuu verkkoon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt