Syyttäjien mukaan huumeparoni El Chapon syyllisyydestä ei ole epäilystä: ”Hän päättää, kuka elää ja kuka kuolee” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Syyttäjien mukaan huumeparoni El Chapon syyllisyydestä ei ole epäilystä: ”Hän päättää, kuka elää ja kuka kuolee”

El Chapoa uhkaa elinkautinen vankeusrangaistus. Meksiko suostui luovuttamaan huumeparonin Yhdysvaltoihin vuonna 2017 sillä ehdolla, ettei häntä tuomita kuolemaan.

Julkaistu: 30.1.2019 22:51

Elinkautinen vankeusrangaistus uhkaa pahamaineisen Sinaloan kartellin johtajaksi syytettyä Joaquin Guzman Loeraa.

Huumeparoni Joaquin ”El Chapo” Guzman Loeran oikeudenkäynti lähestyy loppuaan. Keskiviikkona syyttäjät aloittivat loppulausuntonsa. Oikeussaliin oli tuotu vielä kerran todisteita kuten takavarikoituja kokaiinipaketteja ja rynnäkkökiväärejä.

– Hän on se, joka päättää, kuka elää ja kuka kuolee, apulaissyyttäjä Andrea Goldbarg totesi Reutersin mukaan.

Guzmania vastaan on nostettu yhteensä kymmenen syytettä. Miestä syytetään muun muassa rikollisessa yrityksessä toimimisesta ja salaliitosta huumeiden kuljettamiseksi ja rahan pesemiseksi. Häntä uhkaa elinkautinen vankeusrangaistus.

Guzmanin asianajajat ovat väittäneet, että Sinaloan kartellin johtaja Ismael ”El Mayo” Zambada, joka on yhä vapaalla jalalla, lavasti heidän päämiehensä.

– Liittovaltion ei tarvitse todistaa, että hän oli pomo, ainoa pomo tai edes yksi pomoista, Goldbarg huomautti valamiehille, joskin hän lisäsi El Chapon olleen yksi Sinaloan kartellin johtajista ilman epäilystäkään.

Kymmenen viikkoa kestäneen oikeudenkäynnin aikana on kuultu yli 50 todistajaa, joiden joukossa on ollut viranomaisia, kartellien työntekijöitä ja El Chapon lähipiiriin kuuluneita henkilöitä.

Syyttäjien kanssa yhteistyötä tehneinä todistajana kuultiin muun muassa ”El Mayon” veljeä ja poikaa, kolumbialaisen Norte del Valle -kartellin entistä johtajaa, El Chapon amerikkalaisia yhteistyökumppaneita sekä El Chapon kolumbialaista it-asiantuntijaa, jonka antamat tiedot johdattivat viranomaiset huumeparonin jäljille.

– Nämä todistajat ovat rikollisia, Goldbarg sanoi valamiehille.

– Liittovaltio ei pyydä teitä pitämään heistä.

Syyttäjä kuitenkin huomautti, että kaikki muu todistusaineisto tukee todistajien kertomuksia. Syyttäjät ovat esitelleet oikeudenkäynnissä muun muassa Guzmanin nauhoitettuja puhelinkeskusteluja, tekstiviestejä ja kirjeitä sekä tilikirjaa, joka löytyi yhdestä El Chapon käyttämästä turvatalosta.

– Tiedätte, että yhteistyötä tekevät todistajat puhuvat totta, koska olette kuulleet saman asian syytetyn suusta.

Guzmanin asianajajat pyysivät tiistaina todistajaksi vain yhden henkilön, jonka todistus kesti puoli tuntia. Lisäksi he toivat esille asiakirjan, joka todistaa El Chapon olleen vuosina 2007–2013 velkaa noin 20 miljoonaa dollaria. The New York Timesin mukaan huumeparonin puolustus todennäköisesti haluaa osoittaa omassa loppupuheenvuorossaan, ettei El Chapo ollut aina rikas kartellipomo, jollaisena häntä on kuvailtu.

Oikeudenkäynnissä kuullut todistajat ovat kertoneet El Chapon hulppeasta kymmenen miljoonan dollarin rantahuvilasta, eläintarhasta, lukuisista turvataloista, lentokoneista ja matkoista Sveitsiin saamaan kauneushoitoja, The Guardian on uutisoinut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?