Terroristijärjestö Isisin irlantilaisjäsen avautui AFP:lle kalifaatin kuolinpäivien tunnelmista – ”Missä tämä Abu Bakr al-Baghdadiksi kutsuttu kaveri on nyt?”

Kurdien SDF-joukot pidättivät Aleksandr Bekmirzajevin joulukuussa tämän paetessa Isisin hallitsemalta alueelta Syyriassa. Irlannin poliisin ”kovan luokan tekijänä” pitämä mies vakuutti AFP:n haastattelussa syyttömyyttään.

Alexandr Bekmirzajev työskenteli Irlannissa ollessaan muun muassa miestenvaateliikkeen myyjänä sekä yökerhon sisäänheittäjänä.

30.1.2019 16:18

Terroristijärjestö Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi julisti kesäkuussa 2014 kalifaatin perustetuksi. Aiemmin suuria alueita Irakissa ja Syyriassa käsittäneestä kalifaatista on nyt jäljellä enää rippeet, eli käytännössä vain muutama tomuinen syyrialaiskylä.

Isisiä vastaan taistelevien kurdijohtoisten SDF-joukkojen komentaja Mazloum Kobani kertoi viime viikolla, että Isis tullaan voittamaan Syyriassa kuukauden sisällä. Tuolloin taistelu äärijärjestöä vastaan oli päättynyt viimeisellä sen hallussa olleella alueella, ja Isis-taistelijat oli piiritetty yhdelle alueelle.

SDF-joukot ovat syyskuusta asti taistelleet Isisiä vastaan Irakin rajan tuntumassa. Tukenaan niillä ovat olleet Yhdysvaltain johtaman koalition tekemät ilmaiskut.

Suuri joukko siviilejä on paennut Isisin hallitsemalta Hajinin alueelta SDF-joukkojen kiristäessä saartorengastaan. Kuva viime lauantailta Deir Ezzorin provinssissa sijaitsevasta Baghuszin kylästä, jossa pakenijat odottivat SDF:n järjestämää kyytiä eteenpäin.

Yksi kurdien Isisiltä valtaamalta Hajinin alueelta paenneista Isis-taistelijoista on Irlannin kansalainen Aleksandr Bekmirzajev, 46, joka pidätettiin heti paon jälkeen neljän muun terroristiksi epäillyn kanssa. Kurdien YPG-joukkojen hallussa ja kuulusteltavana oleva Bekmirzajev antoi uutistoimisto AFP:lle haastattelun, jossa hän kuvaili ”kalifaatin kuoleman päivien” tunnelmia.

Mies pidätettiin, koska häntä epäiltiin yrityksestä soluttautua pakenevien siviilien joukkoon, tarkoituksenaan perustaa Isisin ”nukkuva solu” myöhempiä terrori-iskuja silmällä pitäen. AFP ei ole kyennyt varmistamaan hänen väitettään, jonka mukaan hän ei olisi koskaan kantanut asetta Isisin palveluksessa.

Bekmirzajev väitti työskennelleensä Isisille ambulanssinkuljettajana vuosina 2014–2015, mutta hänen sen jälkeisistä toimistaan järjestön hallitsemalla alueella ei ole tietoa. Mies kertoi suunnitelleensa pakoa jo vuodesta 2015 lähtien, mutta hänen mukaansa Isisin komentaja oli takavarikoinut hänen passinsa.

”Luulin, että kuolemme nälkään”

Bekmirzajevin mukaan arki Isisin hallitsemalla alueella oli ollut kesästä lähtien käytännössä päivittäisiä ”pommituksia, pommituksia ja pommituksia”. Samaan aikaan SDF:n piirittämällä alueella oli pulaa muun muassa jauhoista, ja esimerkiksi liha oli hyvin kallista.

Mies kertoi joutuneensa syömään vaimonsa ja 5-vuotiaan poikansa kanssa vehnän akanoista tehtyä leipää ja joskus jopa ruohoa. Vihanneksista ei ollut hänen mukaansa tietoakaan.

– Luulin, että kuolemme nälkään, Bekmirzajev kertoi haastattelussa.

Aleksandr Bekmirzajev haluaa kotiin Irlantiin.

Kun Yhdysvaltojen tukemat joukot kiristivät saartorengastaan vallaten kylän toisensa jälkeen, Bekmirzajev perheineen joutui pakenemaan yhä syvemmälle Isisin alueella.

– Jätin kotini, koska SDF oli edennyt todennäköisesti noin 800 metrin päähän talostani Kishmehin kylässä, hän kertoi.

Perhe pakeni etelään Eufrat-joen itäistä rantaa pitkin al-Shaafan kylään, jossa he yöpyivät moskeijassa. Sieltä he jatkoivat pakoaan osana suurta ryhmää, johon kuului myös naisia ja lapsia. Opastajana toimi mies, joka auttoi ryhmää välttämään maamiinoja.

Syyriassa vuodesta 2013 lähtien

Bekmirzajev kertoi kääntyneensä islamiin parikymppisenä Uzbekistanissa, jossa hän syntyi uzbekistanilaisen isän ja valkovenäläisen äidin perheeseen. Kääntymistä edelsivät veljen itsemurha ja sitä seurannut alkoholin ja huumeiden täyteinen ajanjakso.

Irlannissa Bekmirzajev asui yli vuosikymmenen, jonka aikana hän työskenteli muun muassa miestenvaateliikkeen myyjänä ja yökerhon sisäänheittäjänä. Irlannin kansalainen hänestä tuli vuonna 2010.

Vuonna 2012 hän menetti työnsä ja vajosi omien sanojensa mukaan masennukseen. Samaan aikaan mediassa kerrottiin Syyriassa vuotta aiemmin puhjenneesta sisällissodasta.

– Ajattelin, että minun täytyy auttaa muslimeja, joten päätin tulla tänne syyskuussa 2013.

Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdad julisti kalifaatin perustetuksi Irakin Mosulissa kesällä 2014. Useaan otteeseen kuolleeksi väitetyn miehen uskotaan olevan edelleen elossa, mutta hänen tämänhetkisestä olinpaikastaan ei ole tietoa.

Neljä kuukautta myöhemmin vaimo ja lapsi seurasivat perässä. Seuraavana vuonna Abu Bakr al-Baghadi julisti Isisin kalifaatin perustetuksi.

Bekmirzajev kuvaili päätöstään lähteä Syyriaan virheeksi. Hän ilmaisi haastattelussa myös pettymystään Isisiin liittyen.

– Missä tämä Abu Bakr al-Baghdadiksi kutsuttu kaveri on nyt? Missä hän on? Tämä on kysymykseni. Minä en tehnyt mitään, Bekmirzajev väitti.

– Haluan mennä takaisin kotimaahani. Toivon, että he eivät hylkää minua.

”Kovan luokan tekijä”

Irlannissa ilmestyvä Independent-lehti kertoi tammikuun alussa, että jihadistien toimia tutkiva Irlannin poliisi piti Bekmirzajevia ”kovan luokan tekijänä” ennen hänen Syyriaan lähtöään. Poliisin lisäksi myös tiedusteluviranomaisten kerrottiin pitäneen miestä silmällä.

Bekmirzajev on kertonut kääntyneensä muslimiksi nuorena Uzbekistanissa, jossa hän syntyi paikallisen isän ja valkovenäläisen äidin perheeseen.

Entiseksi Isisin kannattajaksi itseään kuvaillut irlantilaismies kertoi pari viikkoa sitten Irish Timesille viestinvaihdosta, jota hän oli käynyt pitkään tuntemansa Bekmirzajevin kanssa tämän paetessa Isisin alueelta. Myös näistä viesteistä kävi ilmi ruokapula ja miehen pettymys Isis-komentajiin.

– Hän on radikaalin ja todellisen islamistisen aivopesun uhri. Todellisessa elämässä hän oli avulias, hiljainen ja antelias ihminen. Hänellä oli myös mielenterveysongelmia, jotka tekivät hänestä haavoittuvaisen radikalisoitumisen suhteen, mies kuvaili lehdelle.

SDF-joukot ovat ottaneet Syyriassa kiinni satoja terroristeiksi epäiltyjä ulkomaalaisia henkilöitä, joista useimmat haluaisivat palata kotimaihinsa. Myös kurdihallinto haluaisi lähettää vankinsa oikeuden eteen kotimaihinsa, mutta kyseisten maiden hallitukset ovat usein olleet haluttomia ottamaan Isis-taistelijoiksi epäiltyjä takaisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?