Erasmus-opiskelijoiden ei tarvinne pakata laukkuja brexit-päivänä

Julkaistu: , Päivitetty:

Brexit
Euroopan komissio on antanut viimeisen erän varautumissuunnitelmia hallitsemattoman brexitin varalle.
Varautumissuunnitelma on tehty muun muassa Erasmus-opiskelijoiden varalle.

Komission ensimmäisen varapuheenjohtajan Frans Timmermansin mukaan ne opiskelijat, jotka ovat Britanniassa eropäivänä, voisivat jatkaa vaihdon loppuun. Sama koskisi hänen mukaansa brittiopiskelijoita EU-maissa. EU-maiden pitää vielä päättää asiasta.Epävarmuus koskee melko isoa määrä opiskelijoita. Britanniassa arvioidaan olevan maaliskuun lopun brexit-päivänä kaikkiaan 14 000 Erasmus-opiskelijaa.

Toinen varautumissuunnitelma koskee muun muassa eläkkeitä ja muita sosiaalietuuksia. Komissio esittää, että jäsenmaat ottaisivat eropäivää edeltävän oleskelun Britanniassa huomioon, kun kansalaisen etuuksia lasketaan.

Lisäksi brittitahot, jotka saavat EU-rahoitusta, saisivat sopimusten mukaisen rahoituksen. Tämä edellyttää sitä, että myös Britannia hoitaa vastuunsa.

Juncker iltapäivällä parlamentissa

Komissio toivoo, että Britannia selkeyttää brexitin seuraavia askeleita niin pian kuin mahdollista. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puhuu Euroopan parlamentissa keskiviikkona kello 16.30 Suomen aikaa.

Britannian parlamentti linjasi tiistaina, että maan pitäisi pyrkiä avaamaan erosopimus uudelleen, jotta kiistelty Irlannin hätäratkaisu korvattaisiin. EU:ssa on suhtauduttu tähän kielteisesti.

Eropäivään on aikaa enää noin kaksi kuukautta. Ero tulee voimaan automaattisesti ellei Britannia pyydä lisäaikaa ja EU-maat myönnä sitä yksimielisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt