Moskovalaisesta vankilasta vapautettu ”oligarkinviettelijä” antoi poikkeuksellisen haastattelun – väittää saaneensa käskyjä ”venäläisagenteilta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Moskovalaisesta vankilasta vapautettu ”oligarkinviettelijä” antoi poikkeuksellisen haastattelun – väittää saaneensa käskyjä ”venäläisagenteilta”

Anastasia Vashukevitshin mukaan ”venäläisagentit” käskivät häntä pysymään hiljaa oligarkki Oleg Deripaskaan liittyvistä asioista.

30.1.2019 12:40

”Oligarkinviettelijänä” tunnettu valkovenäläinen malli Anastasia Vashukevitsh on antanut Moskovassa erikoishaastattelun CNN:lle. Sosiaalisessa mediassa nimellä Nastja Rybka esiintyvä Vashukevitsh vapautui viime viikolla venäläisestä vankilasta, jonne hänet oli viety sen jälkeen, kun hänet oli karkotettu Thaimaasta Moskovaan.

Nainen nousi maailmalla otsikoihin vuosi sitten, kun hänet pidätettiin Thaimaassa osana venäläisistä koostunutta ryhmää. Näyttävän ratsian yhteydessä pidätettyä ryhmää syytettiin muun muassa ”seksikoulutuksen” järjestämisestä venäläisturisteille Pattayalla sijaitsevassa hotellissa.

Poliisit saattoivat Vashukevitshia oikeuteen Moskovassa pari viikkoa sitten.­

Thaimaalaisessa vankilassa istuessaan Vashukevitsh esitti hätkähdyttäviä väitteitä, joiden mukaan hänellä olisi hallussaan salaisia äänitteitä liittyen aiempaan suhteeseensa venäläisen oligarkin Oleg Deripaskan kanssa. Naisen mukaan hänen tietonsa koskivat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Venäjä-yhteyksiä.

Vashukevitsh sai ehdollisen vankeustuomion ja määrättiin karkotettavaksi sen jälkeen, kun hän oli tunnustanut syyllistyneensä prostituutioon sekä salaliittoon muiden pidätettyjen kanssa. Moskovassa naista olivat vastassa Venäjän viranomaiset, jotka pidättivät hänet välittömästi lentoasemalla.

Anastasia Vashukevitsh kuvattuna vankilassa Thaimaan Pattayalla viime elokuussa.­

CNN:lle antamassaan haastattelussa Vashukevitsh väitti, että turvallisuusviranomaiset käskivät häntä vankilassa pitämään suunsa kiinni Deripaskaan liittyvistä asioista. Deripaskalla tiedetään olleen bisnesyhteyksiä Trumpin vaalikampanjan päällikkönä toimineeseen Paul Manafortiin, joka puolestaan on yksi keskeisistä hahmoista Yhdysvalloissa edelleen käynnissä olevassa, erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtamassa Venäjä-tutkinnassa.

– Kävin joitakin keskusteluja, kun olin venäläisessä vankilassa. He selittivät minulle erittäin selvästi, mitä minun pitäisi tehdä, mitä minun pitäisi sanoa ja mitä minun ei pitäisi sanoa, Vashukevitsh kertoi CNN:lle.

– He sanoivat minulle: ”Älä koske Oleg Deripaskaan enää”, nainen jatkoi viitaten hänelle vankilassa puhuneisiin ”venäläisagentteihin”.

Ei kadu väitteitään

Thaimaassa vankilassa ollessaan Vashukevitsh väitti todistaneensa tapaamisia Deripaskan ja ainakin kolmen nimeämättömän amerikkalaisen välillä. Hän myönsi CNN:lle, että väitteiden tarkoituksena oli saada huomiota, joka auttaisi häntä pysymään hengissä.

Vashukevitsh ei katunut väitteitään.

– Uskon niiden pelastaneen henkeni. Kuinka voisin katua niitä? Jos toimittajat eivät olisi tulleet sinne ja tarina ei olisi päätynyt lehtiin, saattaisin olla nyt kuollut, nainen väitti.

Oligarkki Oleg Deripaska on kiistänyt olleensa suhteessa Vashukevitshiin, joka on julkaissut myös sosiaalisessa mediassa miehen huvijahdilla otettuja kuvia ja videoita.­

Ennen venäläisvankilasta vapautumistaan Vashukevitsh pyysi oikeudessa anteeksi Deripaskalta tämän maineen vahingoittamista. Deripaska on kiistänyt olleensa minkäänlaisessa suhteessa Vashukevitshiin.

Oligarkki nousi hiljattain otsikoihin, kun Yhdysvaltain valtiovarainministeriö poisti pakotteet kolmelta venäläisyhtiöltä, joihin hänellä on yhteyksiä.

Vashukevitsh kuvaili haastattelussa thaimaalaisessa vankilassa viettämäänsä vuotta ”helvetiksi”.

– Tämä on kuin menestyselokuva, jossa minä olen mukana. Mutta kyse ei ole elokuvasta, vaan minun elämästäni, Vashukevitsh sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?