Huumeparoni El Chapon puolustus kutsui todistajaksi vain yhden henkilön – kaikki ohi puolessa tunnissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Huumeparoni El Chapon puolustus kutsui todistajaksi vain yhden henkilön – kaikki ohi puolessa tunnissa

Julkaistu: 30.1.2019 4:21

Maanantaina El Chapo oli kertonut tuomarille, ettei aio todistaa. Häntä kuultiin edellisen kerran marraskuussa.

Pahamaineisen Sinaloan kartellin johtamisesta syytetty huumeparoni Joaquin ”El Chapo” Guzman Loera ei aio todistaa omassa oikeudenkäynnissään, NBC News uutisoi.

– Teidän korkeutenne, minä ja ja asianajajani olemme puhuneet tästä ja minä en todista, El Chapo sanoi harvinaisessa lausunnossa tuomarille espanjankielisen tulkin välityksellä maanantaina.

El Chapon asianajaja Jeffrey Lichtman oli viime viikolla nimennyt kartellipomon yhdeksi mahdolliseksi todistajaksi.

Lichtman sanoi myöhemmin toimittajille, että kyse oli vain yhdestä mahdollisuudesta. Asianajajan mukaan hän halusi nimetä El Chapon mahdolliseksi todistajaksi jo nyt, jotta hänen kuuleminen olisi tarpeen tullen mahdollista. Syytetyllä on perustuslaillinen oikeus todistaa omaksi puolustuksekseen.

El Chapon asianajajat ovat yrittäneet luoda oikeudessa kuvaa siitä, että huumeparoniksi väitetty El Chapo olisi lavastettu syylliseksi. Puolustuksen mukaan Sinaloan kartellin johtajiin kuuluva Ismael ”El Mayo” Zambada olisi lavastuksen takana. Zambadaa ei ole saatu kiinni.

El Chapo jäi kiinni vuonna 2016 ja hänet luovutettiin Yhdysvaltoihin vuonna 2017.

Kun syyttäjillä kesti kolme kuukautta käydä läpi El Chapon tapaus, puolustus selvisi huomattavasti vähemmällä. El Chapon asianajajat kutsuivat tiistaina todistajanaitioon vain yhden ihmisen: FBI-agentti Paul Robertsin, jonka todistuksessa oli ollut epäselvyyttä. Robertsin todistaminen kesti vain puoli tuntia, AFP uutisoi.

Loppulausunnot alkavat jo keskiviikkona ja valamiehet vetäytyvät pohtimaan päätöstään mahdollisesti jo perjantaina iltapäivällä.

Syyttäjien todistajina kuultiin yhteensä 56 henkilöä. Todistajina oli virkavallan edustajia, entisiä kartellipomoja ja kartellin työntekijöitä, Sinaloan kartellille työskennelleitä amerikkalaisia huumepomoja sekä El Chapon salarakas.

Oikeudenkäynnissä nähtiin myös takavarikoitua kokaiinia, El Chapon satoja kaapattuja viestejä, kymmeniä valvontakamerakuvia ja kuultiin nauhoitettuja puhelinkeskusteluja.

Oikeudenkäynnissä on kuultu hätkähdyttäviä todistuksia muun muassa poliitikkojen lahjonnasta, kartellien harjoittamasta väkivallasta, El Chapon vankilapaoista ja siitä, kuinka kartellit toimivat.

Viime viikolla kuultiin, että sekä El Chapon vaimo Emma Coronel Aispuro että huumeparonin salarakas olisivat auttaneet häntä pakenemaan virkavaltaa. Todistajan mukaan Coronel auttoi El Chapoa pakenemaan vankilasta, mutta naista vastaan ei ole nostettu syytteitä.

El Chapon vaimo Emma Coronel Aispuro on nähty joka päivä oikeudenkäynnissä.

Todistajana kuullun El Chapon entisen apurin Alex Cifuentes puolestaan väitti, että huumeparoni maksoi sadan miljoonan dollarin lahjuksen Meksikon entiselle presidentille Enrique Pena Nieton. El Chapon puolustus oli jo aiemmin avauspuheenvuorossa väittänyt, että Sinaloa-kartelli oli lahjonut Pena Nieton ja yhden tämän edeltäjistä. Pena Nieto on aiemmin kiistänyt lahjusten ottamisen.

Lue lisää: Todistaja: huumeparoni El Chapo maksoi sadan miljoonan dollarin lahjuksen Meksikon presidentille

Aikoinaan vaikutusvaltaista kolumbialaista Norte del Valle -kartellia johtanut Juan Carlos Ramírez Abadía ketoi läheisestä yhteistyöstään Sinaloan kartellia johtaneen Joaquín "El Chapo" Guzmán Loeran kanssa joulukuussa. Kaksikon yhteistyö alkoi, kun El Chapo lupasi meksikolaisessa hotellissa pidetyissä neuvotteluissa toimittaa Norte del Valle -kartellin kokaiinin Meksikon kautta Yhdysvaltoihin.

Aluksi kolumbialainen kokaiini kuljetettiin Meksikoon pääasiassa lentokoneilla, Ramírez Abadía kertoi. El Chapolla oli hyvin valaistu salainen kiitotie, jossa koneet tankattiin nopeasti uudelleen ja lentäjät saivat jopa aamupalaa. Meksikon liittovaltion poliisit osallistuivat todistajan mukaan usein huumeiden purkamiseen ja suojelivat operaatiota.

Useita kauneusleikkauksia hankkinut Juan Carlos Ramirez Abadia piirrettynä.

Vuoden 1990 aikaan jopa 12–14 lentokonetta saattoi yhden yön aikana saapua Kolumbiasta Meksikoon. Kun amerikkalaisviranomaiset alkoivat kiinnittää huomiota koneisiin, huumekartellit siirtyivät kuljettamaan huumeita useammin laivoilla.

Sinaloan kartellin on aiemmin todistettu kuljettaneen huumeita Yhdysvaltoihin tunneleissa, sukellusveneissä, rekoissa ja öljyn kuljettamiseen tarkoitetuissa junissa, jonne oli rakennettu salalokeroita huumeita varten. Yhdysvaltoihin kokaiini kuljetettiin esimerkiksi chilisäilykepurkkeihin ja kenkälaatikoihin kätkettyinä.

Todistajien mukaan El Chapo määräsi kymmenien kilpailijoidensa murhan ja hän itse ampui ainakin kolme ihmistä. Viime viikolla El Chapon henkivartijana toiminut Isaias Valdez Rios kertoi, kuinka El Chapo surmasi kilpaileviin kartelleihin kuuluneet kolme miestä.

Isaias Valdez Rios todistajanaitiossa piirtäjän mukaan.

El Chapo sai joko vuonna 2006 tai 2007 El Mayolta Arellano Felix -kartelliin kuuluneen miehen. Miestä oli jo kidutettu kuumalla raudalla. El Chapo kuulustei miestä kahdesti useiden päivien aikana ennen kuin lopuilta antoi käskyn rakentaa miehelle hauta, Valdez sanoi. El Chapo ampui miehen käsiaseella ja määräsi hänet haudattavaksi, vaikka mies vielä ”haukkoi henkeä”.

Toisella kerralla El Chapo ampui Los Zetas -kartelliin kuuluneet kaksi miestä. El Chapo oli ensin kiduttanut miehiä kolme tuntia. Miesten ruumiit poltettiin, Valdez todisti Reutersin mukaan.

– Hän sanoi: ”En halua, että ainoitakaan luita jää jäljelle.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?