Zhirinovski veti esiin Karjala-kortin: ”Sitten pitäisi palauttaa Viipurikin suomalaisille” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Zhirinovski veti esiin Karjala-kortin: ”Sitten pitäisi palauttaa Viipurikin suomalaisille”

Venäjällä on käynnissä kuuma keskustelu Kuriilien saarten mahdollisesta palauttamisesta Japanille.

Vladimir Zhirinovski kommentoi neuvotteluja alueluovutuksista. Japanin pääministeri Shinzo Abe vieraili Moskovassa viikko sitten tapaamassa presidentti Vladimir Putinia. Kuriileiden saarten kiistan suhteen ei saatu aikaan mitään mainittavaa edistystä.­

29.1.2019 16:49

Ylivoimainen enemmistö venäläisistä vastustaa Kuriileiden palauttamista Japanille, käy ilmi Venäjän valtiollisen tutkimuslaitoksen Vtsiomin tekemästä tuoreesta mielipidetutkimuksesta. Kyselyssä 77 prosenttia vastanneista ilmoitti vastustavansa saarten antamista Japanille.

Vtsiomin pääjohtajan Valeri Fjodorovin mukaan kielteistä kantaa perustellaan muun muassa sillä, että saaret kuuluvat oikeasti Venäjälle ja mahdollinen palautus voisi käynnistää ketjureaktion.

– Ihmiset eivät ymmärrä, miksi pitäisi antaa pois saaret, joita pidetään aidosti Venäjälle kuuluvina. Ja he pelkäävät, että alkaa ketjureaktio, jossa tarkastellaan uusiksi toisen maailmansodan tuloksia, Fjodorov selvitti uutistoimisto Tassin mukaan.

Kyselyyn vastanneet selittävät kielteistä kantaansa myös niin, että saarten kysymys on jo ratkaistu ja ne kuuluvat Venäjälle (29 %). Joka kymmenes vastanneista (10%) on puolestaan sitä mieltä, että Venäjä on voittanut saaret itselleen sodassa. Vain 14 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että Moskovan pitäisi palauttaa saaret Japanille.

Venäjän kansallismielisissä poliitikoissa jo pelkkä ajatus jonkinlaisesta kompromissista Kuriilien saarten suhteen herättää voimakkaita reaktioita.

Esimerkiksi Vladimir Zhirinovski julisti vastikään, että Venäjän ei pidä edes neuvotella mistään alueluovutuksista, ei vaikka kyse olisi vain senttimetrin suuruisesta alueesta.

– Sitten pitäisi palauttaa Viipurikin suomalaisille ja Kaliningrad saksalaisille, Zhirinovski perusteli kielteistä kantaansa Politpuzzle-julkaisulle.

Vladimir Zhirinovski ei lämpene alueluovutuksille.­

Zhirinovskin mukaan Kuriileita ei pidä palauttaa Japanille muun muassa siksi, että saarten luovuttaminen katkaisisi Venäjältä vapaan pääsyn Tyynellemerelle.

– Meidän pitäisi saada Japanilta joka kerta lupa, että voimme mennä näiden saarten ohi, Zhirinovski perusteli.

Zhirinovskin mukaan Kuriilit ovat myös rikkaat luonnonvaroiltaan, sillä saarilla on muun muassa uraania. Lisäksi saarten ympäristö on tärkeä kalastuksen kannalta.

Neuvostoliittolainen panssarivaunu on museoituna muistomerkiksi Shikotanin saarella. Kuva on vuodelta 2016.­

Zhirinovskin mukaan Kuriilien kiista voitaisiin ratkaista niin, että japanilaiset saisivat harjoittaa saarilla elinkeinotoimintaa jollain erityisehdoilla.

– Jos japanilaiset tarvitsevat elintilaa, he voivat käyttää Kuriileita, Sahalinin saarta ja muita Venäjän Kaukoidän alueita, rakentaa sinne yrityksiä, kasvattaa maataloustuotteita ja harjoittaa eläinten pitoa. Se olisi hyödyksi sekä Japanille että Venäjälle, Zhirinovski maalaili.

– Kaikki tämä olisi mahdollista, mutta vain Venäjän lipun alla, sillä me emme myy meidän omia alueitamme, hän julisti.

Kuriilien tuliperäinen saariketju sijaitsee Tyynessämeressä Japanin Hokkaidon saaren ja Venäjän Kamtshatkan niemimaan välissä. Kiistellyt saaret ovat Iturup, Kunashir, Shikotan sekä Habomain saariryhmä.

Kuva on otettu Japanin Hokkaidon saarella. Horisontissa siintävät Venäjän hallussaan pitämät kiistellyt Kuriilien saaret.­

Saaret kuuluivat ennen toista maailmasotaa Japanille, mutta Neuvostoliitto valloitti ne sodan loppuvaiheessa. Japani katsoo saarten kuuluvan yhä itselleen, ja sen vuoksi Venäjä ja Japani eivät ole edelleenkään allekirjoittaneet rauhansopimusta toisen maailmansodan jälkeen.

Vastikään Japanin pääministeri Shinzo Abe kävi Moskovassa tapaamassa presidentti Vladimir Putinia saarikiistan ratkaisemiseksi, mutta mitään läpimurtoa ei syntynyt.

Kiistaan on etsitty ratkaisua erilaisista diileistä vuosien varrella, mutta turhaan. Esimerkiksi vuonna 1956 Neuvostoliitto lupaili jo luovuttavansa Shikotanin ja Habomain saaret Japanille vastineeksi rauhansopimuksesta, mutta Japani ei suostunut sopimukseen, vaan vaatii myös Iturupin ja Kunashirin saaria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?