Rahat loppuivat: luksuslomakylä jäi puolitiehen Turkissa – näky kuin aavemaisesta Disneylandista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rahat loppuivat: luksuslomakylä jäi puolitiehen Turkissa – näky kuin aavemaisesta Disneylandista

Onko ketään kotona? Rikkaille arabituristeille tarkoitetun lomakylän rakentaminen jäi pahasti kesken Turkissa, kun rakennuttaja meni konkurssiin. Kyseessä ei ole ainoa tapaus laatuaan, vaan Turkin taloudellinen kriisi on jättänyt ympäri maata monet suuret rakennusprojektit puolitiehen.

Julkaistu: 29.1.2019 3:55

Ympäri talouskriisissä kärvistelevää Turkkia seisoo keskeneräisiä rakennelmia, kun rakennusbuumi vaihtui liiran hurjaan syöksyyn ja rakennuttajien velkaantumiseen.

Yläilmoista katsoen ne näyttävät identtisiltä leikkitaloilta. Aivan kuin katselisi Disneyn uuden elokuvan kuvauksiin rakenteilla olevia lavasteita tai aavemaisen sadun kaunista, mutta hylättyä kylää.

Kyseessä on kuitenkin yksi esimerkki Turkkia koettelevista taloudellisesta kriisistä, joka iski eritoten buumissa olleeseen rakennusalaan ja jätti seurauksenaan keskeneräisiä rakennushankkeita ympäri maata.

Tyhjänään seisovat minilinnat sijaitsevat lähellä Mudurnun kylää, joka on noin puolessavälissä matkalla Istanbulista Ankaraan. Luksusasuntoalueeksi aiottu hanke jäi puolitiehen, koska rakennuttaja meni konkurssiin, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Kylki kyljessä nököttävien linnojen rakentaminen on maksanut tähän mennessä arviolta 174 miljoonaa euroa. Nyt niiden tulevaisuudesta ei ole tietoa. Se, mitä tapauksesta seurasi on varoittava esimerkki maan velkaantuneille rakennuttajille.

Keskeneräisiksi jääneiden satulinnojen urakointi alkoi vuonna 2014. Tarkoitus oli rakentaa loma-asuntoja Saudi-Arabiasta ja Arabiemiirikunnista tuleville varakkaille turisteille.

Taloista myytiin vain kourallinen ja sittemmin monet sijoittajat ovat vetäytyneet hankkeesta The Guardianin mukaan. Brittilehti kirjoittaa rakennusfirmalla olevan 23 miljoonaa euroa velkaa.

Rakennuttaja on nyt brittilehti The Guadianin mukaan ainakin 23 miljoonaa euroa velkaa.

Hulppeiden talojen lisäksi lomakompleksiin oli tarkoitus tuoda turkkilaista saunomista ja kylpyläkulttuuria sekä muuta viihdettä.

Lisäksi Mudurnun kylän asukkaat eivät ole olleet kovin innoissaan rakennusprojektista. Heidän mukaansa se poikkeaa alueen perinteisestä arkkitehtuurista, Bysantin ajan ja ottomaanien rakennuksista sekä 600 vuotta vanhasta moskeijasta.

Linnaepisodin jälkeen Turkin hallinto on esitellyt uusia säädöksiä rakentamiselle, joiden tarkoitus on suojella perinteitä ja istua paremmin paikalliseen jo olemassa olevaan tyyliin.

Rakennuskupla puhkesi pahoihin ongelmiin

Rakennusalalla on eletty buumia Turkissa, kunnes maa joutui talousvaikeuksiin. Nyt moni suuri hanke nököttää tyhjänä ja keskeneräisenä paikoillaan.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan on valtakautensa aikana kannustanut rakennusalaa ottamaan suuritöisiä hankkeita, joiden voi nähdä toimivan moottorina maan taloudelle.

Erdogan on Istanbulin entinen pormestari, joka on brittilehti The Independentin mukaan rakentanut aikanaan myös omaa mainettaan valtavien julkisten urakoiden, kuten lentokenttien, moskeijoiden ja siltojen rakentamisen edistämisellä.

Nyt heikentynyt liira on jättänyt monet yritykset kärvistelemään ulkomailta hankitun vieraan valuutan varaan tehtyjen lainojen takaisinmaksussa. Firmoja on mennyt nurin ja ympäri maata on ilmestynyt puolitiehen jätettyjä asuinalueita ja aavekaupunkeja.

The Independentin mukaan maan vuosia jatkuneen rakennusbuumin karahtaessa jopa muutama itse presidentin suosikkiprojekti pantiin jäihin taloudellisten ongelmien vuoksi.

Nosturit seisovat paikoillaan, mutta työmaa on tekijöistä tyhjä – ainakin toistaiseksi.