Maailman yleisin muoviroska yllättävä – saastuttaa luontoa enemmän kuin muovipussit ja pillit yhteensä

Ylivoimaisesti yleisin muoviroska tulee monelle käyttäjälle yllätyksenä.

Yleisin ympäristöstä poimittu roska on tupakan tumppi.

29.1.2019 0:08

Viime vuosina on kampanjoitu muovipussien ja -pillien käytön vähentämiseksi ja kieltämiseksi myös Suomessa. Yleisin ympäristöstä poimittu roska on kuitenkin tupakan tumppi, kertoo CNN.

– Moni tupakoija olettaa, että tupakan filtterit ovat tehty biohajoavista materiaaleista, sanoo lehdelle Elizabeth Smith, joka työskentelee tupakoinnin rajoituspolitiikan parissa Kalifornian yliopistossa, San Franciscossa.

Toisin kuin helposti voisi luulla, tupakan filtterit eivät maadu. Ne on tehty selluloosa-asetaatista, joka on muovia, jonka hajoaminen kestää useamman vuoden. Lopulta jäljellä on pientä mikromuovia, joka kulkeutuu lopulta vesistöihin ja sieltä takaisin ravintoketjuun. Samalla myös filtterin myrkyt päätyvät ympäristöön.

Nyt Euroopan Unioni aikoo tarttua roskausongelmaan. Tupakkayhtiöitä velvoittaa jatkossa uudet säännöt, jotka edellyttävät yhtiöiltä tupakan tumppien siivouskustannuksiin osallistumista. Määräys on osa laajempaa aloitetta kertakäyttömuovien käytön vähentämiseksi.

Valtava roskaamisongelma

Vuosittain valmistetaan noin kuusi biljoonaa tupakkaa, joista 90 prosenttia sisältää muovisen filtterin. Näistä filttereistä kertyy yli miljoona tonnia muoviroskaa. Noin kaksi kolmesta poltetusta tupakasta tumpataan maahan, tehden siitä yhden maailman hyväksytyimmän roskaamisen muodon, kertoo maailman terveysjärjestö WHO:n selvitys. Maahan ja viemäreihin nakatut tumpit päätyvät viimeistään sateiden mukana vesistöihin.

Washingtonissa perustetun Ocean Conservancy -järjestön maailmanlaajuisissa rantojen siivousoperaatioissa siivottiin ainoastaan vuoden 2018 aikana liki 2,5 miljoonaa tupakantumppia. Moni kerätyistä tumpeista on peräisin rannalla kävijöiltä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Tupakan muoviset filtterit eivät ole ainoastaan kosmeettinen haitta. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vedessä lilluvat tupakantumpit voivat myrkyttää kaloja kuoliaaksi. Filtterit eivät edistä myöskään ihmisten terveyttä. Toisin kuin moni tupakoija luulee, filtteri ei ehkäise syöpää vaan toimii lähinnä tupakkafirmojen markkinoinnin välineenä, selviää CNN:n jutusta.

Lokakuussa 2018, Euroopan parlamentti perääntyi esityksestä, jonka mukaan EU-maiden tulisi poistaa 80 prosenttia tupakan filtterien muovista vuoteen 2030 mennessä. Uudet määräykset ovat Friends of the Earth -järjestön kampanjoijan Meadhbh Bolgerin mukaan askel eteenpäin. Hän toteaa CNN:lle kuitenkin, että valtioiden pitäisi viedä asia vielä pidemmälle ja asettaa sitovia tavoitteita.

Juttua päivitetty 29.1. kello 0:20. Lisätty kolmas kappale, jossa kerrotaan filtterin materiaalista tarkemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?