Ulkomaat

Venezuelan presidentiksi julistautui monelle tuntematon Juan Guaido, 35 – lapsuuden tragedia sytytti kipinän politiikkaan

rac

Julkaistu:

Venezuela
Oppositiojohtaja Juan Guaido, 35, pudotti uutispommin keskiviikkona julistautumalla Venezuelan presidentiksi.
Venezuelan oppositiojohtaja, parlamentin puhemies Juan Guaido, 35, julisti itsensä keskiviikkona maan virkaa toimittavaksi presidentiksi. Guiado on saanut tukea muun muassa Yhdysvaltojen presidentiltä Donald Trumpilta, Kanadalta, Amerikan valtioiden järjestöltä OAS:ltä ja useilta Etelä-Amerikan mailta.

Venezuelan lähialueen maista Argentiina, Brasilia, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Paraguay ja Peru ovat ovat tunnustaneet Guaidon Venezuelan virkaa toimittavaksi presidentiksi.

Guaidon julistus on nostanut aiemmin kansainvälisesti tuntemattoman miehen uutisotsikoihin ympäri maailman.

Guaido eli lapsuutensa ja nuoruutensa La Guairan satamakaupungissa. Hänen isänsä on lentäjä ja äiti kotiäiti. Sisaruksia miehellä on kuusi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Guaido oli 15-vuotias kun tammikuun alussa toisen virkakautensa aloittaneen Nicolas Maduron edeltäjä, sittemmin edesmennyt presidentti Hugo Chavez nousi valtaan vuonna 1999. Samana vuonna rankkasateet aiheuttivat äkkitulvia Guaidon kotikaupungissa ja surmasivat kymmeniätuhansia ihmisiä sekä tuhosivat suuria osia kaupungista.

Vaikka Guaido perheineen selvisi tragediasta, hallituksen ponneton reagointi sytytti nuoressa pojassa kipinän politiikkaan, lähipiiri on kertonut BBC:n mukaan.

Guaido opiskeli teollista suunnittelua ja julkishallintoa Venezuelassa ja Yhdysvalloissa, CNN kertoo. Opiskeluaikoinaan Guaidosta tuli poliittisesti aktiivinen. Hänen puolisonsa Fabiana Rosales on myös toiminut opiskelijaliikkeen johtajana. Parilla on yksi tytär.


The Guardianin mukaan Guaido osallistui vuonna 2007 opiskelijaprotesteihin Chavezia vastaan. Guaido piti Chavezin päätöstä olla uusimatta itsenäisen televisioyhtiön lisenssiä presidentin yrityksenä hallita mediaa.

Guaido kuuluu vuonna 2009 perustetun keskustavasemmistolaisen Voluntad Popular -puolueen perustajiin yhdessä muun muassa oppositiojohtaja Leopoldo Lopezin kanssa. Tällä hetkellä kotiarestissa olevan Lopezin on kerrottu toimineen Guaidolle eräänlaisena mentorina. Bloombergin mukaan kaksikko puhuu edelleen useita kertoja päivässä.


Guaido nimettiin parlamentin puheenjohtajaksi tammikuun 5. päivä. Vaikka hän on kansainvälisesti monille tuntematon, on hän ollut mukana Venezuelan politiikassa jo pitkään.

Mies valittiin parlamenttiin vuonna 2011 ja hän nousi edustamaan kotiosavaltiotaan Vargasia vuonna 2016.


Guaido oli yksi useista poliitikoista, jotka aloittivat nälkälakon vaatien parlamenttivaaleja vuonna 2015.

– Guaido on taistelija ja ikuinen optimisti...hän on nöyrä ja vilpitön, poliitikon ystävä ja toinen oppositiojohtaja, Chilestä turvapaikkaa hakenut Freddy Guevara kuvaili The Guardianille.

– Hän tulee kaikkien kanssa toimeen eikä sovi tyypillisen poliitikon profiiliin.

Yhdysvalloissa asuva oppositiojohtaja David Smolansky kuvaili Guaidon julistukseen liittyvän vakavia riskejä.

– Hän oli uskomattoman rohkea ja nyt häntä uhkaa vankeus, kidutus tai se, että hänen on lähdettävä maanpakoon.