Kim Jong-un riemuitsee Donald Trumpilta saamastaan kirjeestä: ”Etenemme kohti päämäärää”

Julkaistu:

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen johtajien on määrä tavata helmikuussa.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on ilmaissut ”suurta tyytyväisyyttä” saatuaan Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta kirjeen, Pohjois-Korean valtion media uutisoi BBC:n mukaan. Kim Jong-un sai viestin läheisiltä neuvonantajiltaan, jotka matkustivat Washingtoniin viime viikolla.

Trump tapasi Pohjois-Korean neuvottelijan Kim Yong-cholin Washingtonissa. Kim Yong-chol toimitti Trumpille Kim Jong-unin kirjeen ja palasi kotiin mukanaan kirje maansa johtajalle Trumpilta, The New York Times kertoo.

Uutistoimisto KCNA:n mukaan Kim Jong-un ”kehui presidentti Trumpia, joka on ilmaissut poikkeuksellista päättäväisyyttä ja tahtoa” johtajien toisen tapaamisen järjestämistä.

– Kim Jong-un sanoi, että uskomme presidentti Trumpin positiiviseen tapaan ajatella, odotamme kärsivällisinä ja hyvässä uskossa ja, yhdessä Yhdysvaltojen kanssa, etenemme askel askeleelta kohti päämäärää, joka saavutetaan molemmissa maissa, uutistoimisto sanoi Kim Jong-unin todenneen.


Trumpin ja Kim Jong-unin on määrä tavata toisensa näillä näkymin helmikuussa. Trump on kertonut toimittajille, että huippukokouksen pitomaa on valittu, muttei paljastanut paikasta enempää. Mediatietojen mukaan tapaaminen saatetaan järjestää Vietnamissa.

Trump ja Kim Jong-un tapasivat Singaporessa kesäkuussa. Tapaamisen jälkeen kirjoitettiin asiakirja aseriisunnasta, mutta käytännössä vain vähän on muuttunut sen jälkeen. Maiden välillä on muun muassa erimielisyyttä siitä, tarkoittaako johtajien allekirjoittamassa asiakirjassa mainitut Yhdysvaltain antamat turvatakuut ydinaseriisuntaa.

Pohjois-Korean valtion media julkaisi joulukuussa lausunnon, jonka mukaan maa luopuu ydinaseistaan vain, jos sopimukseen sisältyy myös ”Yhdysvaltain aiheuttaman ydinaseuhan täydellinen poistaminen”. Yhdysvallat ei ole sanonut luopuvansa itse ydinaseistaan.

Pohjois-Korea on myös vaatinut Yhdysvaltoja luopumaan talouspakotteista ennen kuin aseriisunta voidaan toteuttaa. Pohjois-Korea ei ole kuitenkaan toimittanut Yhdysvalloille yksityiskohtaista listaa ydinlaitoksistaan.

Uudenvuodenpuheessaan Kim Jong-un varoitti Yhdysvaltoja sanomalla, että maa joutuu etsimään ”uuden polun” eteenpäin, jos amerikkalaiset jatkavat ydinaseohjelman purkamisen vaatimista yksipuolisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt