Ulkomaat

Venäjä varoittaa ulkomaita puuttumasta Venezuelan tilanteeseen – Soini: Madurolla ei oikeutta olla vallassa

Julkaistu: , Päivitetty:

Venäjä varoittaa, että ulkomaiden ei pidä puuttua Venezuelan tilanteeseen.
Venäjän mukaan siitä seuraisi vain laittomuuksia ja verenvuodatusta.

– Katsomme, että yritys kaapata valta Venezuelassa rikkoo kansainvälistä oikeutta vastaan. (Presidentti Nicolas) Maduro on Venezuelan laillinen valtionpäämies, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

Venezuelan oppositiota edustava parlamentin puhemies Juan Guaido julistautui aiemmin Venezuelan virkaatoimittavaksi presidentiksi, ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump antoi tälle tukensa.

Yhdysvallat, Kanada ja useat Latinalaisen Amerikan maat ovat antaneet hänelle tukensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Venezuelan kansa on rohkeasti puhunut (presidentti Nicolas) Maduroa ja hänen hallintoaan vastaan, Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi.

EU vaatii Venezuelaan vapaita ja uskottavia vaaleja demokratian palauttamiseksi. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tviittasi, että toisin kuin presidentti Madurolla, maan parlamentilla ja sen puhemiehellä on demokraattinen mandaatti Venezuelan kansalta.

Lähialueen maista Argentiina, Brasilia, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Paraguay ja Peru ovat ovat tunnustaneet Guaidon Venezuelan virkaa toimittavaksi presidentiksi.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin) mukaan Venezuelan presidentillä Nicolas Madurolla ei ole oikeutta olla vallassa, koska presidentinvaalit eivät olleet vapaat ja demokraattiset. Venezuelan ainoa kiistaton ja legitiimi vallan keskus on perustuslaillisesti valittu parlamentti, Soini kommentoi STT:lle Davosista.

Koska Maduro kuitenkin haluaa pitää vallasta kiinni, tarvittaisiin Soinin mukaan jonkinlaista vuoropuhelua, jotta tilanteessa päästään eteenpäin. Suuri kysymys käynnissä olevan valtataistelun ohella on Venezuelan humanitaarinen kriisi ja väkivallan leviämisen estäminen, Soini sanoo.

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twiittasi, että toisin kuin presidentti Madurolla, maan parlamentilla ja sen puhemiehellä on demokraattinen mandaatti Venezuelan kansalta.