Ulkomaat

Maduro antoi USA:n diplomaateille 72 tuntia aikaa poistua maasta – Yhdysvalloilta välitön vastaus

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro vaatii amerikkalaisdiplomaatteja poistumaan maasta. Yhdysvallat vastasi vaatimukseen heti.
Venezuelan armeija puolestaan ei tue ketään, joka on julistautunut presidentiksi omaehtoisesti, sanoo maan puolustusministeri. Samaan aikaan Venezuelassa osoitetaan mieltä sekä presidentti Maduron puolesta että häntä vastaan.

Virkaa toimittavaksi presidentiksi julistautunut Juan Guaido puolestaan on saanut laajaa tukea maailmalta.

”Asevoimat puolustaa maan perustuslakia”

Venezuelan armeija ei hyväksy presidenttiä, joka on julistautunut omaehtoisesti presidentiksi, sanoo Venezuelan puolustusministeri Vladimir Padrino Twitterissä. Hän sanoo, ettei armeija hyväksy presidenttiä, joka on asetettu tehtävään epämääräisten etujen varjolla.

Puolustusministerin mukaan Venezuelan asevoimat puolustaa maan perustuslakia ja takaa kansallisen suvereniteetin.
Venezuelassa puolustusministeri Padrino johtaa asevoimia.


Venezuelan parlamentin puhemies Juan Guaido julistautui keskiviikkona maan virkaa toimittavaksi presidentiksi. Hän sai heti tuenjulistuksen muun muassa Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin mukaan parlamentti on Venezuelan ainoa laillinen hallinnon osa. Hän lupasi Guaidolle Yhdysvaltojen kaiken diplomaattisen ja taloudellisen tuen.

Hetkeä myöhemmin Guaido kiitti Trumpia tuesta.

– Koko Venezuelan puolesta kiitän sitoutumisesta Venezuelan kansan tahdon tukemiseen, Guaido twiittasi.

Nimettömänä uutistoimisto AFP:lle puhunut yhdysvaltalaisviranomainen antoi myös ymmärtää, että järeämmätkin keinot – sotilaallinen väliintulo mukaan lukien – ovat mahdollisia, jos Maduro päättää käyttää voimaa oppositiota vastaan.

Maduro antoi 72 tuntia aikaa amerikkalaisdiplomaateille – Yhdysvallat vastasi heti

Trumpin ilmoituksen jälkeen presidentti Maduro sanoi katkaisevansa maansa diplomaattiset suhteet Yhdysvaltoihin ja vaati kaikkia lähetystön työntekijöitä lähtemään maasta 72 tunnin aikana.

Yhdysvaltain ulkoministeriö vastasi tähän heti: Madurolla ei ole valtaa katkaista suhteita.

– Yhdysvallat ei tunnusta Maduron hallintoa Venezuelassa. Yhdysvallat ei myöskään katso, että entisellä presidentillä Nicolas Madurolla on laillista valtaa katkaista diplomaattiset suhteet Yhdysvaltain kanssa ja julistaa diplomaattimme ei-toivotuiksi henkilöiksi, ulkoministeri Mike Pompeo sanoi CNN:n mukaan.

Hän sanoo, että Yhdysvallat tulee ylläpitämään diplomaattisia suhteita Venezuelan kanssa huolimatta Maduron vaatimuksesta.

CNN:n mukaan Pompeo esitti myös suoremman varoituksen.

– Yhdysvallat ryhtyy tarvittaessa toimiin, jos joku uhkaa lähetystömme tai sen henkilöstön turvallisuutta.

Myös Guaido pyysi kaikkia lähetystöjä pysymään Venezuelassa. Guaido kehottaa Twitterissä, että kaikki lähetystöt säilyttäisivät diplomaattisen läsnäolonsa maassa.

Trumpin lisäksi Guaido on saanut tuenjulistukset myös Amerikan valtioiden järjestöltä OAS:ltä ja useilta Etelä-Amerikan mailta, mutta esimerkiksi Meksiko ja Bolivia tukevat yhä Maduroa.

EU-maita edustavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk toivoo, että Eurooppa yhdistää voimansa tukeakseen demokraattisia voimia Venezuelassa. Toisin kuin presidentti Nicolas Madurolla, maan parlamentilla ja sen puhemiehellä Juan Guaidolla on demokraattinen mandaatti Venezuelan kansalta, Tusk sanoo Twitterissä.
Parlamentin puhemies Guaido, 35, vaati maahan vapaita vaaleja ja vetosi Venezuelan asevoimiin, jotta ne vetäisivät tukensa Madurolta. Hänen mukaansa presidentiksi julistautuminen oli ainoa tapa pelastaa Venezuela diktatuurilta ja palauttaa perustuslaillinen järjestys.

Asiantuntijoiden mukaan juuri armeija ratkaisee, pystyykö Maduro jatkamaan maan johdossa. Epäselvää on ollut, miten vahva armeijan tuki todellisuudessa on.

Kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat keskiviikkona Caracasiin kilpaileviin mielenosoituksiin.
Oppositio pitää Maduron toista presidenttikautta laittomana ja yrittää erottaa hänet epärehellisenä pidettyjen vaalien jälkeen. Maduro astui virkaan toiselle kaudelle aiemmin tässä kuussa.